Press "Enter" to skip to content

Pavasarinis tvarkymasis (I dalis)

 

Ką gi, jau antradienį nuaidėjo Užgavėnių dainos ir prasidėjo septynių savaičių Gavėnios laikas. Šiandien pasižiūrėjau pro langą, jau pusnys iškorijusios ir žolė lopais žaliuoja. Turime net septynias savaites namams sutvarkyti, viską suruošti ir smagiai sutikti šv.Velykas, kad didžiąją savaitę užtektų galvot apie pyragus, kepsnius, kitokius greitus ir gerus dalykus. Tai laikas, kai šeimininkės nukabina per žiemą pridulkėjusias užuolaidas, blizgina langus ir valo visus kampus.

Apie pavasarinį tvarkymą šiandien ir pakalbėsiu. Pirmiausia, nepatingėkite prisėsti ir pasidaryti savo tvarkymo planą. Galbūt tai skamba keistai, nes koks planas gali būti tvarkymui, bet namai juk irgi organizacija su savo darbuotojais (gyventojais), su daiktais ir darbais. O organizacijoje būtinas planas. Išvalyti namus nuo viršaus iki apačios labai didelis darbas. Jį atlikti bus žymiai paprasčiau, jei suskirstysite darbus į zonas:

– virtuvės zona;

– vonia;

– gyvenamieji kambariai;

– miegamieji;

– prieškambaris.

Ypatingą dėmesį reiktų skirti spintoms – tiek savoms, tiek vaikų.

Darydami tvarkymosi planą numatykite, kokių valymo priemonių jums prireiks – kempinių, pirštinių, šluosčių, maišų, dėžių, natūralių priemonių (sodos, acto, citrinos rūgšties, muilo), jei mėgstate naudoti tokias, arba cheminių valiklių. Pagalvokite ir apie langų valymo priemones, šluotas ir grindų plovimo šepečius.

Paruoškite siurblį – jei reikia pasirūpinkite keičiamais maišeliais, filtrais.

Darydami planą, pagalvokite, kaip turėtų atrodyti kiekviena zona, kas joje turėtų likti, ką reiktų išnešti – gal jau seniai erzina išrikiuota batų eilė prieškambaryje, gal reikia pakeisti kilimėlius prie durų ar vonioje. Leiskite sau truputį pasvajoti – nebūtina galvoti apie biudžetą, šiuo metu svarbiausia numatyti, ką reikia sutvarkyti/pakeisti/išmesti.

Sekantis žingsnis – apmąstykite, kokią pinigų sumą galite skirti. Nei vienas neturi pinigų nesuskaičiuojamos sumos, taigi pasižiūrėkite, kam būtinai privalote išleisti pinigus, o be ko galite išsiversti ar sukurti alternatyvas.

Kai jau viskas suplanuota – imkitės darbų.

Spintos

Vienas iš labai didelių darbų, kuris užima daug laiko – tai spintos. Jau esu rašiusi, apie penkias pagrindines taisykles, tačiau pasikartosiu, kad viskas būtų vienoj vietoje:

1 taisyklė: iš spintos išgyvendiname visus drabužius, kurių nemėgstame. Priežastys gali būti pačios įvairiausios – nepatinka modelis, spalva, fasonas. O gal, paprasčiausiai, gavote dovanų ne savo stiliaus rūbą?

2 taisyklė: lauk keliauja visi drabužiai, kurie yra per maži arba per dideli. Koks tikslas laikyti spintoje netinkamo dydžio drabužius? Juk vis tiek jų nenešiosi, o vietą užima.

3 taisyklė: atsikratome drabužių, kurie tampa serijiniais. Juk tikrai ne vienoj spintoje yra po 5 juodus marškinėlius (taigi, gal seniausiems jau laikas į pensiją?), vienodos spalvos megztukus ar pan.

4 taisyklė: iš spintos lauk keliauja  rūbai „iškritę iš konteksto“  – jeigu jie absoliučiai nedera prie viso likusio garderobo, gal geriau jau atsikratyti, negu pirkti jiems derančias aprangos detales.  Kuo ilgiau juos mėginsime prisipratinti, tuo daugiau daiktų iškeliaus iš spintos pagal pirmąją taisyklę.

5 taisyklė: iš savo spintos lentynų išimame ne savo rūbus. Pas mus kartais atkeliauja vaikų drabužiai – taigi jiems čia tikrai ne vieta.

Nenustebkite, jei nelabai daug liks daiktų po tokio tvarkymo – bus proga pasidairyti naujų. O tuos, kurie jums nebereikalingi – galite atiduoti labdaros organizacijoms, giminaičiams, bažnyčios bendruomenėms.

Beje, sutvarkykite visas spintas – tiek vaikų, tiek savas, tiek patalynės. Darbo tikrai bus nemažai, geriausia nuo jo ir pradėti. Aš paprastai spintoms skiriu atskirą savaitgalį – penkių asmenų šeima tikrai turi nemažai daiktų.

Tvarkantis labai patogu naudotis keturių dėžių metodu – TINKAMI VASARAI, TINKAMI_PAKUOJAMI, TINKAMI_TVARKYTINI, ATIDUODAMI.

Tinkami vasarai, tai daiktai, rūbai, kurie yra tvarkingi, gero dydžio, tinkami pagal metų laiką.

Tinkami_pakuojami – daiktai, kurie yra tvarkingi, tinkami, bet netinkami pagal metų laiką – kailiniai, žieminės kepurės, storos pirštinės ir t.t.

Tinkami_tvarkytini – daiktai, rūbai, kuriuos reikia nunešti į valyklą, išskalbti, susiūti. Iš šios dėžės daiktai paskui arba grįžta į spintas arba yra supakuojami.

Atiduodami – tvarkingi, bet jums nebepatinkantys/netinkantys rūbai, kuriuos galima atiduoti tiems, kuriems jie gali būti naudingi.

Sąmoningai nepaminėjau penktos grupės – išmetamųjų. Jie keliauja tiesiai į šiukšlių maišą – viskas, kas netinkama, nebedėvima (juk jei nereikėjo penkis metus, tai greičiausiai nebeprireiks ir kitais metais), turi neatskalbiamų dėmių. Šiuos daiktus, prieš išmetant atidžiai peržiūrėkite – iškirpkite sagas, iškirpkite lygias medžiagų skiautes šluostėms, nukarpykite prisiūtas dekoracijas.

 

Apie spintas dar skaitykite:

Kaip išvyti iš vaikų spintos netvarkos monstriukus

Dar sykį apie tvarkymą – ruošiam spintas vasarai
Pavasarį dar reikia pagalvoti, kaip supakuoti storus, žieminius patalus, užtiesalus ir pledus. Būtina, juos sutvarkyti, išvalyti prieš padedant laukti žiemos.

Kadangi, turiu septynias savaites, tai apie kitas zonas parašysiu vėliau.

Švarių namų!

 

 

5 Comments

  1. Briliantinas Gerulaitis Briliantinas Gerulaitis 2012 02 25

    aciu uz puikius patarimus :)

  2. […] apsukų tai užims valandą-dvi. Aišku, aš nekalbu apie spintas, nes joms garbingai teko pats pirmasis įrašas. Miegamuosiuose paprastai būna dar ir patalynės skyrelis – vis tiek kažkur tenka laikyti […]

Comments are closed.