Press "Enter" to skip to content

Obuolių pyragas po patalais

Ruduo tas metas, kai vėl prisimenam obuolinius pyragus, keksiukus ir visokiausius desertus su obuoliais. Ir nors šiemetinis ruduo daugiau panašus į vasarą, bet obuoliai jau sunoko. Be to, kaip ir kasmet Gargžduose vyko Obuolių fiesta – visą miestelį užliejusi obuolių, obuolių pyragų ir obuolienės kvapu. Kiekviena šeimininkė turi savo receptą – ant stalų puikavosi ne vienas pyragas, o daugybė! Dar sulčių, obuolienių ir obuolių vyno. Rinktis tikrai buvo iš ko. O ir moterys mielai dalinosi ne tik savo keptais pyragais, bet ir jų receptais.

Mūsų šeimyna, kartu su ansambliu Kvėitys, linksmino susirinkusius tautiniais šokiais, dainom ir žaidimais:

fb_img_1473522137521Obuolinės skulptūros, kurios kaip ir kasmet visų bendruomenių kurtos:

o o2 o3 o4

Buvo ir daugiau, bet ne visas spėjau nufotografuoti. Galite daugiau pažiūrėti čia – manogargzdai.lt

Pyragų gausos įkvėpta vakare irgi ėmiausi pyrago kepimo – kad sekmadienį vaikus palepinčiau. Pasirinkau truputį sudėtingesnį nei vien biskvitas ir obuoliai. Taigi receptas, šiek tiek modifikuotas-

Pyragas su patalais

Jums prireiks:

4 kiaušinių100 g sviesto
100 g cukraus
200 g miltų (jei lips prie rankų minkant gali prireikti dar kokio šaukšto)
4 didelių rūgštesnių obuolių4 šaukštų grietinės
2 šaukštelių cinamono ir 2 šaukštelių vanilinio cukraus

Trynius atskiriame nuo baltymų. Baltymus padedame į šaldytuvą, o tuo tarpu – ištriname trynius su 50 g cukraus. Į plakinį sudedame minkštą sviestą ir viską gerai išsukame.  Tada suberiame miltus ir gerai išminkome. Tešlą iškočiojame ir ja išklojame skardą. Renkuosi nuimamais šonais tortinę. Tešlą sudedame taip, kad ir šonai truputį užsidengtų.

Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis. Sudedame grietinę ir cinamoną. Viską išmaišome. Jei mėgstate saldžiau – galite pridėti truputį cukraus, bet nebūtina – rūgštesnių obuolių gaiva tarp saldžios tešlos ir morenginio patalo sluoksnių – malonumas.

Įdarą sudedame ant tešlos. Išlyginame.

Kepame maždaug 30 min. 180 laipsnių orkaitėje.

Kol kepa pyragas, išplakame baltymus su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi.

Kai pyragas jau iškepęs (nebeapsivelia tešla pagaliukas), sudedame išplaktus baltymus ir pakepame pyragą dar 5-7 minutėms. Leidžiame pravėsti orkaitėje, paskui visiškai atvėsiname.

Skanaus!

20160910_201201

Gražių minčių ir ramaus sekmadienio!