Press "Enter" to skip to content

Populiarus sprendimas – virtuvė su svetaine

Neseniai rašiau apie nedideles erdves ir didelius iššūkius jų dizainui. kaip jau minėjau, taupydami vietą, labai dažnai transformuojame erdvių paskirtis, skirstome į zonas.  Anksčiau buvo populiaru, kad kiekvienas gyvenimo procesas turėtų savo vietą – jiems būdavo paskiriami kambariai su aiškia funkcija – virtuvė, miegamasis, svetainė, darbo kambarys, vonia ir t.t. Vėliau, tapo madinga sienas tarp kambariu griauti, bent jau prakirsi arkas, nes visos buities funkcijos tarsi susilieja į vieną visumą. Tapo labai madingas virtuvės ir svetainės (gyvenamojo kambario sprendimas). Dabar, sukinėjantis prie puodų, nebereikia atsiskirti – galima bendrauti su draugais. Šitoks susiliejimas turi ir šalininkų, ir priešininkų. Be to žmonės vis trumpiau sugaišta gamindami maistą, todėl virtuvės zona tapo nebe tokia svarbi, daugiau dėmesio skiriama svetainei ir jos funkcionalumui.

Vienas iš garsiausiai girdimų minusų – svetainė persigeria gaminamo maisto kvapais. Vadinasi, nusprendus sujungti virtuvę su svetaine, reikia labai gerai apgalvoti ventiliacijos sprendimus bei tinkamai suskaičiuoti gartraukio galimybes (vienokio reikia 4 kv. metrams virtuvės, visai kitokio – 30 kv.metrų patalpai). Jums patalkinti gali buitinės technikos konsultantai arba žmonės, užsiimantys virtuvės baldų gamyba. Juk ir internete galima rasti įvairiausias gartraukių specifikacijas ir išsirinkti labiausiai tinkamą – gerai ventiliuojantį, su kuo mažesniu triukšmingumu.

Mes patys esame turėję ir atskiras virtuves ir bendras su svetainėmis. Net negaliu pasakyti, kuri praktiškesnė. Kai virdama sriubą gali užmesti akį į žaidžiančius vaikus – pliusas, kad visi žino, kad kepiau žuvį – minusas. Bet man smagiau, kai galiu matyti, kaip auga mano vaikai.

Kuriant bendras erdves tenka susidurti ir su stiliaus vienovės problema – virtuvės baldai turi sietis su svetainės, derėti spalva ir tekstūra. Tarkim, jei nusprendėte sukurti Provanso stilių:

Vadinasi čia vietą turėtų rasti ir Provanso baldai, ir balta sienų spalva, ir  atitinkami aksesuarai. Stilingai paslėptas modernizmas, beveik nekrintančios į akis šiuolaikinės detalės.

O jei jus labiau žavi modernizmas – tada modernūs turi būti ne tik virtuvės baldai, bet ir svetainė:

Kuriant namus, pagrindinė užduotis, šiaip ar taip tenka šeimininkams, net jeigu dirbama su interjero dizaineriu, gerai iš anksto žinoti, kokia yra namų filosofija, kokie šeimininkų poreikiai ir lūkesčiai. O tada jau imtis baldų gamybos, stilių vienovės ir kitokių įdomių ir nelabai sprendimų.

Gražių ir jaukių namų!

Iliustracijos iš coodet.com