Press "Enter" to skip to content

Mažos erdvės namie

Vis rašau apie  kambarių įrengimus, aksesuarus, baldus ir kitokius gražius dalykus, kurie daro namus jaukiais. Aišku, mūsų didelė šeimyna jau išaugo mažo butuko rėmus, tai ir sprendimai būna daugiau didelėms erdvėms.

O ką daryti, jei gyveni vieno kambario bute, kai virtuvė, darbo stalas ir lova turi susitalpinti viename kambaryje? Mažos erdvės – dideli iššūkiai, bet ir joms yra ką pasiūlyti. Ypač, kad pažadėjau vienam komentatoriui – Justinui.

Vienas iš geriausių būdų – vizualiai praplėsti erdves – tam panaudojami veidrodžiai:

Kai vaizdas pasikartoja, tarytum išnyksta kambario sienos.

Jau seniai žinomi triukai – tinkamas tapetų ar dažymo būdų pasirinkimas – vertikalios linijos aukština ir siaurina, o horizontalios – žemina ir plečia. Žaidžiant su faktūromis ir ornamentika, galima sukurti visai neprastų vaizdų:

Beje, šioje nuotraukoje matote dar vieną svarbų dalyką mažoms erdvėms – tai sukurtos papildomos vietos daiktų saugojimui – stalčiai, spintelės, lentynos.

Galvokite apie mažesnius daiktus – didelė sofa mažoje erdvėje atrodys griozdiškai, o va maža sofa ir mažas kavos staliukas – daro kambarį jaukesnį ir patogų, kaip pasakytų tie, kurie mėgsta tarptautinius žodžius – „cosy”.

Darbo kambarys irgi nebūtinai turi būti atskiras. Šio kambario privalumas – kai neduirbate galite tiesiog uždaryti duris ir pamiršti kompiuterį. Beje, kai gyvenau Belgijoje, ten populiaru ir televizorius laikyti uždaromose spintose. Kai ateina svečių, jis netampa bendravimo centru.

Mažoms erdvėms praplėsti labai pasitarnauja baltos, šviesios spalvos. Šioje nuotraukoje – daug įdomių sprendimų – ir baltos sienos, ir vieta daiktams saugoti.  Beje, atviros lentynos sukuria grakštumo, lengvumo įspūdį.

Mažose erdvėse taip pat labai svarbus zonavimas.

Maži staliukai prie sienos – gali tapti gražia namų detale bei „pasaugoti” papildomas vietas prisėsti.

Vieną, ką galiu tvirtai pasakyti – dar tais laikais, kai gyvenau mažose erdvėse, pats svarbiausias dalykas – neapsikrauti daiktais. Todėl labai pagalvokite, kur vieną ar kitą daiktą statysite, kur jį saugosite. Mažose erdvėse, kaip tai keistai beskambėtų, tvarkytis žymiai sunkiau nei didelėse. Patys pagalvokite, jei ne vietoje padėsite megztinį 300 kvadratų name ir 15 kvadratų kambarėlyje – kur jis atrodys labiau ne vietoje?

Labai modernių sprendimų rasite tinklapyje thecanadiandesigner.blogspot.com.

Dar apie mažas erdves ir dideles idėjas rasite čia homahku.com

 

Smagių minčių ir gražių sprendimų!

 

Foto iš hepok.comflickriver.com.

3 Comments

  1. Justinas Justinas 2012 07 19

    Wau, įrašas specialiai man :) didelis dėkui !

    • Ilona-Eitnė Ilona-Eitnė Post author | 2012 07 19

      Negaila, smagi buvo idėja :)

Comments are closed.