Press "Enter" to skip to content

Mažoji sodininkystė. Hiacintas namie

Šiuo metų laiku, tikriausiai, daugelyje namų kvepia hiacintai. Tai pavasario šaukliai. Kai parsineši vazonėlį į namus, labai smagu spėlioti, kokios spalvos bus žiedai, kada pražys. Mėgstu pirkti tokius, kai net užuominos nesimato. Vaikai kasdien bėga pažiūrėti – kaip augalas auga ir ruošiasi žydėti. Toks gražus gamtos ciklas ant stalo.

Dar dažnai gauni dovanų. Ypač tie, kurių gimtadieniai žiemą.

Aną savaitgalį, su drauge kaip tik kalbėjom, o ką daryti su hiacintais, kai jie peržydi. Juk gaila išmesti augalą. Iki šiol peržydėjusius augalus veždavau pas mamą į sodą, dabar jau turim nemažą hiacintų lysvę.

O dabar truputį papasakosiu apie jų priežiūrą. Jeigu norite auginti hiacintus namuose, nužydėjusiam augalui nupjaukite lapus ir pasodinkite pavasarį į lysvę. Rugsėjį iškaskite, nuvalykite ir padėkite sausai, o prieš Kalėdas pasodinkite į žemę. Tada vėl galėsite džiaugtis žiedais namuose. Ir taip kas kartą, kol nusibos.

Jei vis tik nusprendėte, kad norite hiacintų lysvės – tada teks elgtis truputį kitaip. Peržydėjusio augalo žiedyno nenukirpkite, o tik nuskabykite žiedus. Laistykite, kol visisškai nunyks lapai. Tada leiskite žemei visiškai išdžiūti, išimkite svogūna ir padėkite sausai ir tamsiai iki rudens. Rudenį, rugsėjo mėnesį, pasodinkite į žemę, saulėtoje vietoje. Mulčiuokite. Pavasarį džiugins žiedais. Lapams nunykus, vėl svogūnus nukaskite, o rudenį pasodinkite. Taigi dar vienas ciklas.

Gražių žiedų!

2 Comments

Comments are closed.