Press "Enter" to skip to content

Tulpės namų dekore

Foto iš free-extras.com

Pavasaris. Aplink jau pradeda žaliuoti augalai, nors… atsibundi balandžio 2 d. rytą ir matai už lango tikrų tikriausią žiemą. Panašu, kad pavasaris pamiršo, kad jau ne balandžio pirmoji ir laikas pasikeisti apdarus.
Ką besakytume, vis tiek pavasaris ir gyvos gėlės labai papuošia stalą ir namus.

Dabar, kai gėles augina ištisus metus, jau niekas nebestebina – nei tulpės viduržiemį, nei pakalnutės spalį. Tulpių priskaičiuojama apie 100 rūšių, o veislių nesuskaičiuojama galybė. Lietuvoje auginamos tik kaip dekoratyviniai augalai, laukinės neauga. Tulpės kilusios iš pietų Europos, Šiaurės Afrikos ir Azijos (nuo Anatolijos ir Irano iki Kinijos ir Japonijos). Daugiausia genties rūšių Pamyro ir Hindukušo kalnuose bei Kazachstano stepėse.

Tulpė yra nacionalinė Irano ir Turkijos gėlė, tulpių motyvai dažni persų ir turkų liaudies mene.

Tai tikriausiai viena iš  tradicinių gėlių, dar ne vienas prisimena, kad kovo aštuntoji yra vadinama  – Tulpių diena, nes, būtent tada, dovanojama daugiausia šių puikių gėlių.

Kasmet pražydus tulpėms, apytikriai antrąjį gegužės šeštadienį, Lietuvoje švenčiama Tulpių žydėjimo šventė. Visi neabejingi gėlių grožiui tradiciškai kviečiami į šventę Vilniuje, VU botanikos sode, ir Burbiškio dvare (Radviliškio raj.). Čia galima apžiūrėti daugybę skirtingų rūšių tulpių, skamba muzika, renkamos gražiausios metų tulpės. Labai gražiai ši šventė švenčiama ir Olandijoje.

Keletas idėjų stalo dekorui:

jelly bean tulips 1.jpg

tin can vase.JPG

to go tulips.jpg

execelsior tulips.jpg

 
Iliustracijos iš bulbsonline.org;  skitch.com.

Smagios dienos!

One Comment

  1. […] ir, žinoma, gyvos gėlės! Kaip be jų? Tinka pačios įvairiausios – tulpės, narcizai. Visos, kurios padeda pakviesti į namus gaivą ir pavasarį. #gallery-1 { margin: auto; […]

Comments are closed.