Na, va, priartėjome prie namų širdies – virtuvės. Žinoma, čia yra labai daug gerų ir smulkių dalykų – prieskonių indelių, indų, patiesaliukų, šluosčių, kempinių. Kiekviena šeimininkė sukasi kaip išmano – vienoms reikia didžiulių stalviršių, spintelių nuo grindų iki lubų, kitos – pasitenkina keliomis lentynomis ir elektriniu virduliu. Kaip virtuvė beatrodytų, ji kiekvieno namuose turi savo kampą.
Tvarkyti čia irgi visada yra ką. Ir manau, kad nėra žmogaus, kuris su tuo nesutiktų. Šiaip ar taip – virtuvė viena iš labiausiai naudojamų zonų namuose. kaip ir visuose kambariuose – pradėkite nuo užuolaidų – nukabinkite užuolaidas, jas išskalbkite pagal instrukciją. Jei langai turi kitokius dangalus – laikykitės rekomendacijų. Nublizginkite langus, tada į namus pateks daugiau šviesos ir bus žymiai smagiau tvarkytis. Nuvalykite palanges.
Išskalbkite visas šluostes, virtuvinius rankšluosčius, kempines.
Ištuštinkite visas spinteles – taip taip, ir tą su močiutės sidabru, ir prieskonių stalčių – ir išvalykite, surinkite trupinius ir dulkes, išvalykite visas lentynas, duris, stalčius. Į išvalytas sudėkite, tik tai, kas ten turi būti – lėkštes, puodelius, pilnos komplektacijos plastikines dėžutes (su dangteliais, nepakitusios formos). Prieš dėdami – nuvalykite visus daiktus. Išmeskite visus nuskilusius, sugadintus indus.
Prieš dėdami į lentynas, peržiūrėkite visus prieskonius – tuos, kurių galiojimo laikas pasibaigęs – išmeskite, galite susirašyti, kad žinotumėt, kokių reiks nusipirkti vėl.
Ištepkite orkaitę orkaičių valikliu. Kol priemonė veiks, jūs puikiai susitvarkysite su šaldytuvu. Išvalykite šaldytuvą. Patikrinkite galiojimo laiką ant visų produktų, išmeskite viską, kas nebetinkama. Atitirpinkite šaldiklį. Patikrinkite datas ant šaldytų produktų. Išmeskite nebetinkamus.
Išvalykite orkaitę, mikrobangų krosnelę. Nuvalykite kaitlentę. Nušluostykite visus smulkius buitinius prietaisus – blenderį, virtuvinį kombainą, skrudintuvą.
Peržiūrėkite savo kulinarines knygas, receptų segtuvus. Jeigu, kažkokių nenaudojate – padovanokite draugei, o tuos, kuriuos naudojate – gal būtų verta sudėti į vieną segtuvą?
Patikrinkite visas gaminimo priemones – išmeskite netinkamas keptuves, skardas, puodus. Puodus puikiai galite iššveisti druska. Pagaląskite peilius.
Išplaukite indaplovę. Nepamirškite acto! Paprasčiausiai, paleiskite indaplovę be indų, įpilkite stiklinę acto ir lai jis atlieka savo gerą darbą. Išvalykite filtrus, pašalinkite maisto likučius.
Beje, tvarkantis, indaplovė gali būti ir labai naudinga – išplauti plastikinius krepšelius, šepečius ir pan.
Išvalykite gartraukį, su šepečiu nušveiskite filtrus, nuplaukite dulkes. Jei filtrai keičiami – pakeiskite juos.
Nuvalykite spintelių viršų, ten dažnai galima rasti garų ir riebalų pėdsakus. Nuvalykite stalviršius, nepamirškite sienelių.
Išplaukite ir išdezinfeluokite kriaukles, jas galite iššveisti su soda.
Išplaukite šiukšlines, tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Išdezinfekuokite balikliu. Į švarias galite įdėti kelias citrinos riekeles arba įlašinti kelis eterinio aliejaus lašelius.
Išvalykite grindis, nušveiskite grindjuostes.
Švarių namų!
P.s. Keli trumpi patarimai iš patirties:
1. Pasirūpinkite smagia muzika. Tvarkytis žymiai lengviau.
2. Sugalvokite sau prizą – vakarienę restorane, gerą knygą ar filmą. Vakarienė yra labai gera mintis, nes virtuvė išliks švari bent jau iki pusryčių.
Kokį prizą susigalvotumėt Jūs? http://t.co/CvZwkQhe
Į virtuvės tvarkymo temą (http://t.co/zuENvavN ) http://t.co/BHIcbIVU