Press "Enter" to skip to content

Odiniai baldai. Jų priežiūra ir valymas

Odiniai baldai tikriausiai vienas iš elegantiškiausių pasirinkimų namuose – jų galima rasti pačių įvairiausių stilių – nuo moderno iki retro formų. Be to, žavinga ir pati odos tekstūra – ją malonu liesti, ant jos sėdėti. Jie tvirti ir funkcionalūs. Tačiau, kad džiugintų akį, juos privalu ir gerai prižiūrėti. Priežiūra nėra tokia sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio – tikrai nereikia stovėti šalia sofos ar kampo kaip žandarui su valiklio buteliu ir skudurėliu. Tačiau kelis esminius būdus ir akcentus pasistengsiu papasakoti.

Pats paprasčiausias būdas – dažnai nuvalyti sausu skudurėliu – geriausia mikropluošto šluoste arba senais medvilniniais marškinėliais, o siurbliu išsiurbti kampus ir siūles. Tai užteks padaryti kartą per savaitę, svarbiausia – jei pastebėjote ką nors prilipusį, užkritusį – nelaukdami nuvalykite. Tada priežiūra bus dar paprastesnė ir lengvesnė, negu ieškoti būdų išvalyti įsisenėjusias dėmes.

Nenaudokite daug vandens, tirpiklių, muilų ir amoniako. Viena dažniausių klaidų – tai stiprių valiklių ir muilų naudojimas. Nuo jų oda skeldėja, darosi nebeišvaizdi, jei panaudotas amoniakas – išbalina odą, keičia jos spalvą. Jeigu vis dėlto, ant baldų atsirado dėmė – ją išvalykite valikliu, bet pasistenkite, kad kuo mažiau būtų veikiama likusi baldo dalis.

Jei netyčia kažką išliejote ant odinių baldų – pasistenkite kuo greičiau skystį sugerti skudurėliu ar drėgmę sutraukiančiu siurbliu. Pasistenkite netrinti, nes tokiu būdu įtrinsite skystį į odą ir gali atsirasti sunkiai išvaloma dėmė. Jeigu dėmė riebalinė – tada apibarstykite kukurūzų krakmolu, paskui jį nusiurbkite. Jei rašalas – tada atsargiai pavalykite alkoholiu ir nusausinkite medvilniniu skudurėliu. Beje, taip galima išvalyti ir natūralios odos rankinę.

Nepersistenkite naudodami odos kondicionierių, kuris drėkina ir maitina odą.  Kai kada žmonės galvoja, kad jeigu jie nuolat blizgins odinius baldus juo – jie tviskės kaip nulakuoti. Šią priemonę patartina naudoti kartą per 6-12 mėnesių. Dauguma parduodamų kondicionierių yra labai stiprūs, taigi verčiau rinkitės kuo silpnesnės koncentracijos arba pasidomėkite naminiais metodais.

Rinkdamiesi odiniams baldams vietą, pasistenkite juos įkurdinti taip, kad nuolat neveiktų tiesioginiai saulės spinduliai arba jų nekaitintų radiatorius (nuo šildymo prietaisų turėtų būti bent pusmetrio atstumas). Jeigu kitos vietos nėra – pasirūpinkite langų uždangalais ir apsaugomis. Veikiami saulės spindulių ar karščio odiniai baldai ir kampai blunka, skeldėja, šerpetoja.

Nepamirškite atidžiau pasirūpinti savo mėgstamiausiu kampeliu. Jeigu turite vietą, kurioje mėgstate sėdėti – žiūrėti televizorių, rašyti kompiuteriu – gal būt verta ja papildomai pasirūpinti. Priešingu atveju, gana greitai pasimatys nusidėvėjimo ir plyšimo požymiai.

Pasitikrinkite savo metodus prieš naudodami bet kokią priemonę ar metodą. Eksperimentuokite nematomoje baldo dalyje, apačioje, prie baldo kojų – nes valymo priemonės ir kondicionieriai gali paveikti odą visai kitaip nei tikėjotės ar parašyta instrukcijoje.

Pirkdami odinius baldus, pasidomėkite ir rekomenduojama priežiūra. Manau, kad visi pardavėjai mielai patars – jie geriausiai žino odos pobūdį, kilmės šalį ir konkretaus baldo poreikius. Priklausomai nuo odos rūšies, siuvimo būdo – gali prireikti skirtingų priežiūros priemonių ir būdų. Skirtingai nuo kitų daiktų – odiniai baldai reikalauja atidesnės priežiūros, bet už tai atsilygina ilgaamžiškumu, patogumu ir elegancija.

Prižiūrėti odiniai baldai – šeimininko pasididžiavimas ir nuostabi interjero detalė.

Puikių minčių!

2 Comments

Comments are closed.