Press "Enter" to skip to content

Baldai ir jų priežiūra

Foto iš maplecreekcustomhomes.com

Parašiau jau tikrai nemažą ciklą įrašų apie namų tvarkymą – tiek apie atsikratymą daiktais, tiek apie namų valymą ir natūralias valymo priemones. Šį sykį pasidalinsiu keliais pastebėjimais apie baldų priežiūrą.

Kaip prižiūrėti odinius baldus rasite čia. Tai apie šią baldų grupę nebesikartosiu.

Dabar apie pačius gražiausius – natūralaus medžio baldus. Baldai gali būti lakuoti, kai kada net nedengti jokiomis apsauginėmis priemonėmis, specifinio medžio – ąžuoliniai, tikmedžio, mandi, raudonmedžio. Čia, kaip ir visur, labai svarbu pasidomėti, dar prieš renkantis – ar bus paprasta juos prižiūrėti, kokias priemones reiks naudoti, ar jie atsparūs karščiui, šviesos spindulių ir drėgmės poveikiui. Tarkim, raudonmedžio baldai nemėgsta tiesioginių saulės spindulių, o lakuotiems labai pavojinga drėgmė ir karštis. Taigi, nepatingėkite pasiklausti išsamių priežiūros instrukcijų iš gamintojo ir pardavėjų, tikrai būsite nustebinti, su kokiomis problemomis galima susidurti.

Mediniams baldams labai daug priežiūros nereikia, nebent nutiktų koks nenumatytas dalykas – ant lakuoto paviršiaus padėtumėte karštą puodelį, apipiltumėt alkoholiu (nuo jo ant lakuoto paviršiaus irgi lieka baltos dėmės). Kasdien – nuvalykite nuolat minkšta drėgna šluoste, galite ją pamirkyti ir muiluotame vandenyje, sausai nušluostykite (kitaip gali likti vandens dėmių), o kartą per savaitę nublizginkite medžiui skirtu blizgikliu. Paprasta, ar ne?

Jeigu netyčia išliejote alkoholį ant lakuoto paviršiaus, tuoj pat jį nuvalykite sausu, minkštu skudurėliu, paskui dar nublizginkite medienos blizgikliu. Jo galima nusipirkti arba pasigaminti patiems. Tereiks stambiai sutarkuoti 50 g bičių vaško, supylus į užsukamą stiklainį, dar įmaišyti 150 ml terpentino ir nestripriai užsukus dangtelį, pakaitinti karštame vandenyje. Vis pakratydami stiklainį, palaukite, kol vaškas visiškai ištirps, o masė pasidarys klampi. Tada atvėsinkite ir naudokite baldams blizginti. Siūlau iš karto pasirūpinti plačiakakliu stiklainiu, nes bus nepatogu naudoti, o perpilti blizgiklį į kitą indą – iššūkis.

Kai kurie specialistai, jeigu nepadeda medienos blizgiklis, siūlo alkoholio dėmes valyti metalo blizgikliu. Svarbu, minkštu skudurėliu, sumirkytu metalo blizgiklyje, trinti parieviui. Lygiai taip pat išvalysite ir nuo karščio atsiradusias dėmės. Jeigu neturite metalo blizgiklio, galite pamėginti išsiversti ir su naminėmis priemonėmis – sumaišykite truputį aliejaus su druska (kad gautųsi labai tiršta tyrė). Gautą tyrę užtepkite ant dėmės ir palikite porai valandų, paskui paviršių gerai nublizginkite.

Jeigu medis nelakuotas – tada valymas dar paprastesnis – ant medienos paviršiaus atsiradusias dėmes galima išvalyti (geriausiai kuo greičiau) švelniu šepečiu arba skuduru, suvilgytu šiltame muilo ir vandens skiedinyje. Jei atsirado vyno, riebalų ar kitokios dėmės, kurias sunku išvalyti, jas galima pašalinti švelniu švitriniu popieriumi patrynus dėmės vietą.

Šalia medžio baldų, reiktų paminėti ir lovas. Nors jose be medžio dalies, dar yra ir čiužiniai, pats rėmas bei grotelės prižiūrimi lygiai taip pat – nuvaloma šiltu muiluotu vandeniu sudrėkintu skudurėliu. Čiužiniams apsaugoti įsigykite apsauginį užvalkalą – tada išvengsite dėmių ir visokių kitų stebinančių siurprizų. Apsaugas užteks kartą per mėnesį išskalbti skalbimo mašinoje. Beje, ar žinojote, kad jei čiužinį apsaugosite užvalkalu, paskui jį nuėmę, išsiurbsite paprasčiausiu siurbliu, nuolat jį vėdinsite ir apsukinėsite lovoje, jokių ypatingų priežūrų jam ir nereiks?

Jei baldai bus prižiūrėti, jie ilgai tarnaus, džiugindami tiek Jūsų, tiek svečių akis.

Gražių namų!

One Comment

Comments are closed.