Press "Enter" to skip to content

Lovos ir čiužiniai – ramiam Jūsų miegui

Pasak įvairių šaltinių, lovas išrado graikai ir egiptiečiai. Tai jiems ir turėtume būti dėkingi už šį puikų atradimą, kad nebetenka miegoti ant žemės. Nors, gal kur nors kitur būtų išradę dar ką nors tobulesnio, bet kaip sako gerą tobulinti – tai jį sugadinti. Žinoma, išmiegoti galima ir ant žemės ar išlankstomos sofutės, bet jeigu įsirenginėjate namus, ne paskutinėje vietoje atsiranda ir miegamojo baldai – lovos, komodos, spintos. Šiaip ar taip –  lova groja ne paskutiniu smuiku.

Kai kalbame apie lovas, tai reiktų atskirti du dalykus – rėmą ir čiužinį. Estetine prasme, žinoma, svarbiausia rėmas – kokia jo forma, galvūgalis, funkcionalumas – vieni mėgsta aukštesnes lovas, kiti – visai žemas, tretiems svarbi patalynės dėžė, ketvirtiems – kad būtų patogu išvalyti palovį. Kiek žmonių – tiek nuomonių apie tobulą lovą. Man pačiai, rėme, svarbesnės tos dalys, kurių nesimato – grotelės. Jos turi būti tvirtos, medinės. O rėmas – aišku toks, kuris tinka prie namų interjero, yra tvirtas, tvarkingas, lengvai prižiūrimas. Jei visas miegamasis Provanso stiliaus – tai ir lova atitinkamai tokia – prabangi, su raižytu galvūgaliu:

O jeigu modernistinio:

Žymiai didesnę įtaką poilsio ir miego kokybei turi čiužiniai. Labai sudėtinga nepasiklysti jų įvairovėje. Per savo lovų-čiužinių patirtį esame pirkę 5 rūšių čiužinius, tai galiu pasakyti, į ką vertėtų atkreipti dėmesį.

Keli patarimai renkantis čiužinį:

– vertėtų tiksliai išsimatuoti savo lovą. Taip atrodo, bet porą centimentrų per platus čiužinys gali sukelti nemažai problemų ir rūpesčių. Be to tada jau nebeužtikrinamos tos funkcijos, dėl kurių buvo pasirinktas čiužinys. Šią klaidą buvome padarę ir mes patys – nusipirkome rėmą, o paskui neišmatavę tiksliai nusipirkome standartinį čiužinį. Po poros metų keitėme abu;

– pagalvokite apie čiužinio kietumą ir savo nugarą;

– atkreipkite dėmesį į higienos standartus, komfortą ir čiužinio priežiūrą;

– čiužinio kaina, juk perkate čiužinį, o ne nuolaidą. Taigi nesusigundykite nusipirkti čiužinio vien todėl, kad jo kaina atrodo patraukli. Čiužinį dėvite ne vieną dieną, taigi „sutaupę”, jau po metų galbūt turėsite rinktis kitą, todėl, kad šis išsigulėjo ir neatitinka jūsų poreikių.

Gero miego Jums!