Press "Enter" to skip to content

Dar vienas langų rūbas – žaliuzės

Iki apsilankant Domus Lumina salone, žinojau, kad žaliuzės yra vertikalios ir horizontalios.

Ir kad horizontaliosios dedamos languose, ypač senų tipų namų, tarp stiklų. Tokios buvo senajame Šiaulių bute. Prisimenu, kaip keikdavausi kiekvieną sykį, kai reikėdavo jas išvalyti – išsisuki varžtus, išardai medinį langą, o paskui skuduru ir šepečiu valai žaliuzes. Ir taip du kartus į metus, nes dažniau tai daryti – tikras iššūkis. Aišku, taip buvo prieš dešimt metų. Per tą laiką pasikeitė ir technologijos, ir pačios medžiagos, iš kurių gaminamos žaliuzės.

Vertikaliosios kaba daugumoje biurų ir įstaigų. Toks buvo mano ikišiolinis supratimas.

Pasirodo, tai nebėra vien biurų langų dangalas. Šiuolaikinės technologijos skinasi kelia į mūsų namus, atnešdamos vis daugiau funkcionalumo ir stiliaus. Net nebūčiau pagalvojus, kad jos dar būna plisuotos, fasado bei natūralios medinės. Taigi, kaip ir roletai, puikiai įsikomponuoja daugelyje namų ir interjerų. Juolab, kad ir spalvos bei medžiagos, iš kurių jos dabar gaminamos ženkliai skiriasi nuo prieš 10-15 metų naudotų.

Ypač tinkamos vonios kambariams ir tokioms vietoms namuose, kuriose kaupiasi drėgmė. Tokias patalpas tenka dažnai vėdinti, laikyti atvertus langus, o žaliuzės puikai saugo privatumą. Be to, galima pasirinkti iš labai plačios spalvinės gamos – nuo neoninių spalvų iki natūralių medinių – taigi tikrai rasite tai, kas labiausiai derės jūsų vonios kambaryje. Priežiūra irgi elementari – drėgnas skudurėlis dulkėms nuvalyti – ir jokių pernelyg sudėtingų technologijų.

Žaliuzės nepamainomas dalykas, jeigu turite stoglangius:

Be to žaliuzės tinka beveik bet kokio dydžio ir formos langams bei durims.

Plisuotos žaliuzės taip pat įdomi rūšis. Jos yra montuojamos ne tarp stiklų, tačiau patalpos viduje, todėl yra lengva jas valyti. Ši žaliuzių rūšis gali būti pritaikoma ir nestandartinių formų langams – trikampiams, apvaliems, trapecijos ar arkos formos langams. Beje, jas galima ne tik valyti, bet ir skalbti rankomis. Tai jau privalumas.

 

Dar viena populiari rūšis – lauko žaliuzės. Jos montuojamos iš išorės, todėl puikiai sulaiko saulės šviesą, bet neužgožia vidaus erdvės. Taigi pastato viduje galite kabinti kokio tik norite stiliaus užuolaidas, bet tuo pačiu ir džiaugtis visais žaliuzių teikiamais privalumais – privatumu, apsauga nuo saulės šviesos ar vėjo, triukšmo, akmenų, butelių, metamų į langą. Jos gali atlikti ir tiesioginę apsauginę funkciją –  įtaisę apsaugines žaliuzes ant langų ar durų, galėsite drąsiai išvykti ir nesijaudinti, jog namus gali aplankyti nelaukti svečiai.

Tai va tokios žaliuzių rūšys ir jų panaudojimo privalumai.

Kaip besisuktume, namų akys – langai. Jas kaip ir tikras akis tenka saugoti nuo saulės spindulių, praeivių žvilgsnių. Tik Jūsų pačių pasirinkimas, kas papuoš langus – klasikinės užuolaidos, roletai, žaliuzės, širmos.

Jaukių namų!

 

One Comment

Comments are closed.