Press "Enter" to skip to content

Imbieriniai sausainiai ir keli prieškalėdiniai pamąstymai

Liko viena savaitė iki Kalėdų. Tai grėsmingai matosi dėlionėje, kurią surinkinėja vaikai iš Advento kalendoriaus. Dar permąsčiau, kad iškepiau kalną meduolių, kevepiančių cinamonu, gvaizdikėliais ir tuo šiltu jausmu, kurį sunku ir nupasakoti. Ir namai papuošti. Ir vaikų koncertai – su skambančiais balsais, nedrąsiais rankos mostais smičiumi ir pirmais fortepijono akordais. Netobuli. Bet mieli ir savi. Netgi „Jungle bells” smuikų ansamblio atliekama nebeatrodo tokia nuvalkiota ar atsibodusi.

Visi žmonės, nori nenori skirstosi į dvi komandas – tie, kurie laukia Kalėdų ir tie, kurie jų nelaukia. Ir tie, ir tie turi savų argumentų ir motyvų.

Aš nuo vaikystės laukdavau Kalėdų. Kiek save atsimenu. Nes visada tikėjau, kad kitais metais bus kitaip – naujai, gražiau, dosniau, ramiau. Taip ir būna. Nes kasmet vis labiau sugebi priimti kiekvieną pamoką kaip dovaną. Ir visus žmones – kaip dovaną. Tada nebesvarbu, kas supakuota blizgančiame popierėlyje. Net nesvarbu, ar gavai laukiamą dovaną ar ne.

Labai norėčiau Kalėdų su baltu sniegu, nestipriu šaltuku, kai sušilti užtenka puodelio kavos rankose. Kai einant girgžda po kojomis.  Dar norėčiau tokių, be ligų, be vaistų ir vaistinių arbatų. Ir be piktumo, be nekalėdinės pagiežos.

Dabar tie žadėtieji imbieriniai sausainiai. Jų modifikacijų daug, ir tikriausiai, visuose namuose jie kepami kitokie.Aš tų savų nerandu vis dar. Bet vis mėginu.  Šiuokart – sausainiai iš „Ji” žurnalo FB puslapio. Truputį pakeisti, bet:

5 stiklinės miltų, stiklinė cukraus, stiklinė natūralaus medaus, 250 g sviesto, 2 kiaušiniai,  2 šaukšteliai cinamono, 2 šaukšteliai maltų gvazdikėlių, 1 šaukštelis imbiero miltelių, žiupsnelis druskos.

Pagal originalų receptą dar reikėtų poros šaukštelių kakavos, bet vakar kepiau šokoladnius sausainius ir subėriau visą ten.

Kambario temperatūros sviestą sudėkite į puodą, sumaišykite su cukrumi, prieskoniais,  medumi. Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite masei atvėsti. Supilkite ją į dubenį, čiupkite medinį šaukštą ir smagiai išsukite. Po vieną įkulkite kiaušinius. Toliau maišant – suberkite miltus. Sukti taps vis sunkiau – taigi pabaikite – suminkydami tešlą rankomis.

Gatavą tešlą suspauskite į kamuolį, suvyniokite į maistui skirtą plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve (paruoštą tešlą galima laikyti šaltai iki dviejų savaičių). Kaip ir visas meduolines tešlas, su daug prieskonių.Visą gruodį šaldytuve galima rasti, kokios nors tešlos kamuoliuką – jei ne svečiai ateis, tai vaikai užsimanys. Be to, man patinka tas „švenčių” kepinių kvapas.

Prieš pat kepant sausainius tešlą išimkite iš šaldytuvo ir ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite kuo plonesnį lakštą (maždaug 2–4 mm storio). Arba kaip aš naudokite silikoninį patiesalą, tada ir miltų bert mažiau reikia ir pusę stalo iš sykio užkloji.

Sausainių formelėmis išspauskite figūrėles. Jas išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Kepti 175 °C karštumo orkaitėje maždaug 6–10 min. (priklausomai nuo sausainėlių storio).
Atvėsusius sausainius galima papuošti glajumi, apibarstyti įvairiaspalviais trupinėliais, pabarstais.

Smagaus pasiruošimo šventėms, nors už lango pliaupia lietus ir kol kas labiau panašu į rudenį, negu į žiemą.

2 Comments

  1. Akfak Akfak 2011 12 18

    Kaip buvo malonu. Norėčiau daugiau teksto iki imbierinių sausainių, bet buvo puikus įrašas vistiek, ir šiltas.

    • Ilona-Eitnė Ilona-Eitnė Post author | 2011 12 19

      Tai, dabar toks laikas – stebuklai – ir man ant dūšios asmeniškumų prisikaupę – tai truputį ir parašiau :) Ačiū ;)

Comments are closed.