Press "Enter" to skip to content

Austrija, arba kaip gimsta liemenėlės

Tikriausiai, kas rytą, atsidariusios komodos stalčių, net nepagalvojame, iš kur atkeliauja liemenėlės. Iki šiol ir man tai atrodė paprastas daiktas, kasdieninis. Nieko sudėtingo.

Kelionė į Austriją buvo įspūdinga – tiek nuostabia gamta, žmonių šypsenomis, tiek naujomis žiniomis. Apie gražią gamtą ir vietinius smagumus parašysiu vėliau. Bent jau tikiuosi.

Taigi kaip gimsta liemenėlės? Apie senovės laikus, kai liemenėlės ir kiti apatiniai tik buvo išradinėjami, skaitantys anglų kalba, gali pasižiūrėti čia. Galiu tik priminti, kad 1913 Mary Phelps Jacob Niujorke sukūrė liemenėlių pirmtakę, surišusi dvi nosines juosta. Paskui išradimas plito iš lūpų į lūpas ir užkariavo ne tik Ameriką, bet ir visą pasaulį.

Nieko nenustebinsiu, pasakydama, kad kuriant šiuolaikines liemenėles, pirmiausia piešiami eskizai, paskui kiekviena detalė apskaičiuojama kompiuteriais ir siuvami bandomieji pavyzdžiai. Paskui matuojama realiems žmonėms, ir vėl … keliauja perskaičiavimui, kol maždaug per 1,5- 2 metus modelis išgryninamas ir tampa tobulas. Kiekvienai moteriai – jos individualiems poreikiams ir unikalumui. Bandymai vyksta labai ilgai, gaminiai naudojami įvairiose situacijose, skirtingo charakterio ir skirtingo aktyvumo moterų.

Ar žinojote, kad liemenėlei pagaminti naudojamos 6-8 rūšių medžiagos – skirtingo tamprumo bei storio. Dar gumelės, kabliukai, sutvirtinimai. O medžiagos marginamos ta pačia technologija, kaip ir euro banknotai? Ir kad, jei parašyta, kad liemenėlė pagaminta iš medvilnės, tai dar nereiškia, kad ji neerzins jautrios odos.

Per kelių dienų kursus sužinojau daug įdomių dalykų ir faktų. Tarkim, kad liemenėlė, kaip ir geras pyragas, kepama specialioje krosnyje. Ir tenka labai atidžiai sekti tiek temperatūrą, tiek laiką, kurį gaminys išbūna krosnyje. Perlaikius – liemenėlė gali prarasti savo savybes arba pakeisti spalvą – iš baltos tapti geltona, pavyzdžiui.

Beje, kiekvieną prabangią liemenėlę,  kol ji yra pagaminama, paliečia mažiausiai du šimtai žmonių. Pradedant nuo dizaino ir planavimo iki supakavimo ir pardavėjo. Ir rankų darbo čia labai daug, nors gyvename kompiuterinimae amžiuje. Žinoma, mašinos sukerpa, pasiuva, bet patikrinti, surūšiuoti ir peržiūrėti – tenka žmogui.

Nuo tinkamo liemenėlės pasirinkimo priklauso ne tik patogumas, bet ir fizinė moters sveikata. Per trumpos ir per siauros petnešėlės išspaudžia duobes pečiuose, neprateka kraujas ir limfa. Kiekvienas fizioterapeutas Jums pasakytų, kad tai kenkia moters sveikatai. Jei liemenėlė netinkamai prilaiko – gali nukarti krūtinė, pakisti laikysena. Reikia tiksliai pasirinkti savo dydį, fasoną ir petnešėlių ilgį. Liemenėlė turi būti patogi, niekur neįsirėžti į kūną, nesudaryti odos raukšlių po pažastimis ir skersai krūtinės. Liemenėlės paskirtis — prilaikyti krūtis ir neleisti joms nukarti. Krūtys turi tilpti į liemenėlės kaušelius taip, kad nebūtų suspaustos ir kartu liemenėlė sandariai jas apgaubtų. Per laisva liemenėlė irgi blogai – ji netvirtai prilaiko krūtis.  Atrodo, absoliučiai paprastas patarimas, bet maždaug kas 7 moteris nežino savo liemenėlės dydžio.

Jeigu kalbėtume tik apie estetinę pusę – gražios krūtinės paslaptis labai paprasta — tai graži, kokybiška ir tinkamai parinkta liemenėlė. Dauguma moterų nė neįtaria, kokius stebuklus gali sukurti liemenėlė. O blogai parinkti apatiniai gali sudarkyti net gražiausio rūbo ir puikios figūros įspūdį. Todėl, net jei manote, kad -inote savo liemenėlės dydį, nepatingėkite pasimatuoti gretimus du. Priklausomai nuo modelio, galite būti labai nustebinta.

Beje, turėjau galimybę pamatyti apatinius, kuriuos dėvės sportininkės moterys per Londono 2012 olimpiadą. Be nuostabiai gero palaikymo ir patogumo, jie dar pagaminti iš unikalių medžiagų, iš karto pašalininčių drėgmę nuo kūno ir pekeliančių ją į išorinius liemenėlės sluoksnius. Taigi, oda lieka pastovios temperatūros ir sportininkės nejaučia jokio diskomforto. Dėl šių savybių, jas gali naudoti triatlonininkės – iš sykio po plaukimo važiuoti dviračiu.

Galerijoje matysite keletą nuotraukų iš gamyklos.

Smagių minčių!

 

 

 

4 Comments

  1. Edita Gedziute Edita Gedziute 2011 11 01

    kada pasirodys jau prekyboje liemeneles?????sudomino………….

  2. Mama Ieva DirbuMama 2011 11 02

    Įdomus straipsnis, galima buvo ir plačiau ;) Tačiau labai nervina tokie patarimai, kaip išsirinkite tinkamą liemenėlę, nes kitaip jūsų figūrai šakės. Kaip išsirinkti tą liemenėlę, jeigu čia irgi veikia sezonų mados, išleidžiamos naujos kolekcijos ir t. t. Kaip tarp tokios gausybės rasti tą vienintelę, o paskui vėl rasti tokią pačią, kai ta susidėvės?

  3. Ilona-Eitnė Eitne Post author | 2011 11 02

    DirbuMama, šį sykį aš neturėjau omeny vien figūros – važiavau mokytis dirbti su moterimos po operacijų ir visokių kitokių negerumų. Tai ką pamačiau – sudėtinga ir įdomu. Parsivežiau vieną mokslinį darbą apie krūties vėžio profilaktiką – kai rankos pailgės – išversiu, labai įdomi statistika.

    O šiaip, dėl tinkamumo – visad yra keturios grupės liemenėlių – madingos (nešioti trumpai), komfortinės (platesnėmis petnešėlėmis, su stipresniu palaikymu – kasdienai), sportinės – aktyviai veiklai, priklausomai nuo palaikymo – skirtingoms sporto rūšims – jei norėsit papasakosiu ir kompensacinės – po įvairių operacijų.

    Dabar visai moteriškai paklausiu – jei liemenėlė palieka duobes pečiuose, nutrina iki kraujo ir neprilaiko krūtų normaliai – ar ne velniop tokią madą?

Comments are closed.