Press "Enter" to skip to content

Tvarkymosi kalendorius

 

Labai dažnai manęs klausia, kaip aš suspėju – su savo linksmąją trijule, dar užsiimti ne tik namų tvarkymu, bet ir rankdarbiais, o ir pailsėt retsykiais. Šiaip jokios magijos čia nėra – yra du svarbiausi dalykai – planavimas ir planų laužymas. Ir dar keli įpročiai, kurie neleidžia netvarkai įsigalėti – jei matai, kad kas nors ne vietoj – padėti, jei išlieta – iš sykio išvalyti, pagaminus – iš sykio sutvarkyti visus įrankius ir puodus, be to išeinant iš kambario – visad permesti jį akimis. Atrodo, kad nieko naujo neparašiau, bet gyvenant kažkokių super duper išradimų nepadarysi. Svarbiausia, kad tuos įpročius turėtų ne tik šeimos moteris, bet ir visi nariai. Kaip įpras vaikystėje, taip ir gyvens.

Yra darbai, kuriuos reikia padaryti kasdien – išplauti indus, išvalyti grindis, pakloti lovas, surinkti daiktus, kitus kas savaitę – išsiurbliuoti namus, pakeisti patalynę, nuvalyti dulkes, kitus užtenka daryti kas mėnesį – sutvarkyti virtuvės spinteles, nušveisti langus, dar kitus – tvarkau tik porą sykių per metus – rūbų spintos perkraustymas, daiktų surūšiavimas. Aišku, du sykius per metus užtenka prasisukti mūsų su vyru spintoje, vaikų spinta – atskira respublika. Čia tenka prasisukti kiekvieną sezoną. Beje, jei pastebiu, kad koks nors daiktas – nebetinka, išaugtas, neatskalbiamas – jie pas mus į spintą negrįžta nepriklausomai nuo grafiko. Tai vėl gerokai sutrumpina didžiuosius valymus.

Jeigu žiūrėtume pakambariui, tai vaizdas būtų dar paprastesnis. Juolab, kaip sakiau planavimas ir taisyklių laužymas eina greta vienas kito. Juk niekas nedraudžia, jei turit laisvo laiko sutvarkyti šaldytuvą (beje, apie jo tvarkymą galima rašyti traktatus), arba žemė juk neapsivers, jei kokį sykį nenuvalysite veidrodžio. Tik turiu pastebėti, jei tai virsta nuolatiniu užsiėmimu – namuose tvarkytis žymiai lengviau. Patys pagalvokit, jei kojines paliksite ne prie lovos miegamajame, o iš sykio nunešite į skalbinių dėžę – turėsit du pliusus – ne tik, kad gyvensite švaresniuose namuose, bet ir nereiks klausytis antros pusės bambėjimo.

Pradėkime nuo namų karalienės – virtuvės.

Kasdien – išplauti indus, išvalyti kriauklė, išplauti grindis. Paprastučiai darbai, bet jeigu darai iš sykio – tai ir laiko neužima, o jei palieki – tai indų kalnas auga nesuskaičiuojama progresija. Ypač tai pasijaučia, jei namie nėra indaplovės.

Kas savaitė – pakeisti virtuvinius rankšluosčius, šluostes, nuvalyti spintelių paviršius, rankenėles. Nuvalyti šviestuvus, išvalyti orkaitę, išplauti šiukšliadėžes.

Kas mėnesį – patikrinti maisto galiojimo laiką ir išmesti nebetinkamus produktus – tai rekomenduojama ir spintelėms, ir šaldytuvui, išvalyti gartraukį.

Vonia

Kasdien  –  nuvalyti tai, kas išlieta, išterliota.

Kas savaitę: išplauti rankšluosčius, vonios kilimėlius, šluostes. Išvalyti klozetus, vonią, dušo kabiną, kriaukles. Nuvalyti šviestuvus. Išvalyti šiukšlių dėžes iš vidaus ir iš išorės, nuvalyti veidrodžius.

Kas mėnesį – išveisti siūles tarp plytelių, nublizginti dušo kabinos sieneles, išvalyti spintelių vidų. Patikrinti – ar nėra pasibaigusio galiojimo priemonių.

Miegamieji

Kas savaitė- išskalbti paklodes ir užvalkalus, išmesti žurnalus, reklamas ir katalogus iš naktinių staliukų, nuvalyti dulkes nuo visų paviršių (baldų, palangių, šviestuvų). Išpurtyti pagalves, antklodes, pledus ir užklotus.

Kas mėnesį – išplauti čiužinių apsaugas, iššveisti grindis, nuvalyti grindjuostes.
Prieškambaris

Kas savaitę – nuvalyti dulkes, šviestuvus, išplauti kilimėlius ir takus. Nuvalyti veidrodžius.

Darbo kambarys

Kas savaitę – nuvalyti dulkes, šviestuvus ir prietaisus, išvalyti šiukšlių dėžę. Surūšiuoti sąskaitas, laiškus. Išvalyti grindis.

Gyvenamoji erdvė. Pas mus tai svetainė – kur visi randa, ką veikti ir čia galima rasti visų šeimos narių daiktų ir paliktų pėdsakų.

Kas savaitę – išmesti reklamas, bukletus, katalogus, žurnalus iš kavos stalelio. Beje, čia reiktų paminėti – kad jeigu mėgstate juos laikyti – tai tada reiktų surasti kažkokią vietą jų saugojimui. Nuvalyti baldus, šviestuvus, buitinius prietaisus, išpurenti pagalves. Išvalyti grindis.

Kas mėnesį – nuvalyti židinio dureles, iššveisti grindis, nuvalyti grindjuostes.

Visiems kambariams – kas mėnesį reiktų nuplauti langus, nuvalyti jungtukus.

Šie keli įpročiai saugo nuo netvarkos ir taupo laiką didžiųjų tvarkymų metu. Juk žymiai paprasčiau, kai kasdien darai po darbą ir neprikaupi krūvos nereikalingų daiktų.

Smagių minčių!

4 Comments

  1. Mila Mila 2013 02 05

    Norėjau paklausti apie langų plovimą žiemos sezono metu.Kokias priemones naudojat,kai už lango -15, -20 ? Nenoriu tikėti,kad plaunat langus,kai pūga už lango ir šaltukas spaudžia.

    • Ilona-Eitnė Ilona-Eitnė Post author | 2013 02 06

      Žiemą plaunu iš vidaus tik.

Comments are closed.