Press "Enter" to skip to content

Žalių namų idėjos

Tikriausiai, daugelis susimąsto apie savo piniginės plonį/ar storį. Kaip besisuktume, daugiausia pinigų išleidžiame buičiai, namams ir įvairiausiems apyvokos daiktams. O jei pradedame skaičiuoti, kiek energijos buvo sunaudota, visiems tiems daiktams, kuriuos parsigabename į namus pagaminti.  Vis dažniau pasigirsta žalių idėjų, kaip ne tik namus padaryti žalesniais, bet ir sutaupyti pinigų ir laik0. Be to, nuo kiekvienos smulkmenos ir pasaulis po truputį tampa gražesnis.

Šį sykį pasidalinsiu keletu pastebėjimų/patarimų, kaip sutaupyti namuose. Tai patys elementariausi, iš pažiūros absoliučiai žinomi ir praktiški dalykai.  Taigi:

Pirkite panaudotus daiktus: daiktų, kurie reikalingi namams galima pasidairyti blusų turguose, naudotų daiktų skelbimuose. Be to, nebijokite pirkti daikto iš vitrinos – jiems suteikiama labai ženkli nuolaida. Prisimenu, kaip pirkome pietų stalą, ir jis vienoje vietoje buvo nežymiai įbrėžtas. Patikėkite, kai mūsų  trimetė dukra per jį perėjo mėsos mušimo plaktuku, tai tas įbrėžimas tapo niekiniu.

Dalinkitės: Knygomis (veikia knygų keityklos), bibliotekos. Be to, sėkmingai galite pasidalinti „mamiškais žurnalais”, receptais, CD. Juk tikrai nebūtina turėti namuose visus įmanomus žurnalus apie vaikų auginimą. Juolab, kaskart jie linkę kartotis.

Nuomokitės: Labai dažnai, vietoj to, kad pirkus brangų įrankį, kurio reiks gal tik vieną sykį, verta pagalvoti ir išsinuomoti. Be tiesioginės naudos padarant darbą, dar ir neteks ieškoti vietos jam spintoje. Aišku, aš nekalbu apie daiktus, kurių reikia kasdien, bet tarkim, diskinis pjūklas septintame aukšte tikrai nėra kasdienis poreikis.

Taupykite buitiniams prietaisams: naudokitės kompiuteriu, telefonu ar panašiais prietaisais, kiek įmanoma ilgiau. Kai ateina laikas juos keisti – pasidomėkite tinkamu sunaikinimu arba atiduokite labdarai.

Pakraunamos baterijos: Naudodami pakraunamas baterijas ne tik sutaupysite energijos, bet ir neteks sukti galvos, kur dėti išeikvotas baterijas.

Taupykite popierių bei buities reikmenis: Naudokite popieriaus gaminius, kiek įmanoma ilgiau – popierinis maišelis gali pasitarnauti daug kartų. Beje, jei virtuvėje naudosite medžiaginius rankšluosčius, o ne popierinius – irgi nemažai sutaupysite. Tas pats su begale kitų buitinių daiktų – indų, termosų. Aišku, išmesti vienkartines lėkštes po pikniko gal ir patogu, bet… įsitaisius linksma indų komplektą valgyti skaniau.

Tai va, kad neįkyrėčiau, labai daug nerašysiu.

Žalių namų!