Press "Enter" to skip to content

Keletas „žalesnio” apsipirkimo idėjų

 

Foto iš grocery.com

Kalbėsiu ne apie salotas. Nors apie jas irgi. Keletas pastebėjimų, kaip apsipirkinėti, kad kuo mažiau pakenktume gamtai ir sau patiems. Žinoma, pasakysite, kad būti žaliems madinga”. Aš už tokias madas, kurios nekenkia, o padeda išsaugoti. Kurios siūlo vietoj plastiko maišelio į rankinę įsidėti daugkartinį medžiaginį-nertą-megztą-siūtą. Kurios primena, kad plastikinį butelį numetus ant žemės, jis nesuyra akimirksniu.

Keletas apsipirkimo patarimų, padėsiančių apsaugoti gamtą ir piniginę:
Pirkti mažiau mėsos: Kažkodėl vis dar labai gajus įsitikinimas, kad mėsą žmonės privalo valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei. Tačiau juk tai nėra vienintelis proteinų šaltinis. Tai gal reiktų prisiminti daržoves, riešutus.

Pirkti vietinius produktus: Pirkdami iš ūkininkų pieną, kiaušinius, mėsą – turėsite ne tik šviežesnius produktus, bet ir padėsite augti vietinei ekonomikai. Beje, jei ūkininkas žinomas ir patikimas – salotos, morkos, bulvės ir kiti produktai tikrai bus aukštesnės kokybės.
Pirkite nefasuotus produktus: Taip pirkdami sutaupysite ne tik pinigus, bet padėsite ir gamtai – mažiau popieriaus bei plastiko sunaudojama pakuotėms. Taip perku juodą muilą, sodą, riešutus, sėkleles duonai bei kitus gerus dalykus.

Nepirkite vandens buteliuose: Lietuvoje vanduo iš krano pakankamai geros kokybės, tai kam pirkti plastiką ir jį išmetinėti? Eidami pasivaikščioti įsipilkite vandens į daugkartinio naudojimo butelį. Vandeniu pasirūpinkite ir važiuodami į kelionę. Tada neteks stoti degalinėse ir pirkti atsigerti.


Nepirkite chemikalų buičiai: Jau ne sykį esu rašiusi, kad namams išvalyti be milijono butelių su įvairiausiais skysčiais, milteliais ir pastomis. Juk citrina, soda, druska, actas, muilas – prieinami dalykai kiekvienam žmogui. Daug receptų, išbandytų mūsų pačių rasite skyrelyje – Namų ekologija. Be to, taip padėsite ne tik gamtai, bet ir sau bei savo artimiesiems.

Turėkite savo pirkinių maišelį: Norite sutaupyti? Nusipirkite kelis medžiaginius pirkinių maišelius ir juos visad neškitės į parduotuves. Jei taip darytų kiekvienas pirkėjas – per metus liktų neišmestos tonos plastiko šiukšlių.

Taigi, jei šie keli pastebėjimai užkrės dar ką nors „žalia mada”, būsiu laiminga. Juk norisi, kad mūsų anūkai bėgiotų tikra žole, o ne plastiko šiukšlių kilimu.

Gerų minčių!