Gal kam pravers keletas patarimų, kaip išvirti košę. Juk vis tiek pusryčiams tenka ką nors greito sugalvoti.
- Prieš virdami avižines, perlines kruopas nuplaukite iš pradžių šiltu, paskui karštu vandeniu. Ryžius plaukite tik šaltu vandeniu.
- Košės skonis priklauso ir nuo puodo – geriausia košę virti nerūdijančio plieno puode su storu dugnu, nes emaliuotame greitai prisvyla.
- Košės gali būti birios (jos verdamos vandenyje su trupučiu riebalų arba sultinyje) arba tąsios (verdamos vandeniu atskiestame piene).
- Birioms košėms reikia per pus mažiau druskos (apie penkis gramus stiklinei kruopų) negu tąsioms.
- Kruopų ir vandens santykis, jei norite išvirti:
- birią grikių košę 1:1,5;
- tirštą grikių košę 1:2;
- birią perlinių kruopų košę 1:2;
- tirštą perlinių kruopų košę 1:3 – 3,5;
- manų kr. košę 1: 3;
- avižinių dribsnių košę 1:3;
- birius ryžius 1:2;
- tirštą ryžių košę 1 : 2,5;
- pusiau tirštą ryžių košę 1:3 – 3,5.
- Jei norite greičiau išvirti grikių košę – prieš virdama kruopas pakepinkite. Pakepinti galite ir ryžius plovui.
- Košės valgomos tik ką išvirtos, nešildomos.
Gardžių košių!