Press "Enter" to skip to content

Šildymo sezonas įsibėgėjo: kaip išvengti gaisro?

images

Šylantys radiatoriai reiškia, kad prasidėjo kasmetiniai šildymo rūpesčiai. Daugiabučių gyventojams jie pasireiškia tik mėnesinėmis sąskaitomis už šildymą, o štai nuosavų namų savininkams tenka gerokai labiau pasistengti, kad visas šildymo sezonas praeitų sklandžiai. Remiantis statistika dėl židinių, krosnių ir dūmtraukių įrengimo bei eksploatavimo taisyklių nesilaikymo ar pažeidimų Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus kilo 4337 gaisrai. Praeitais metais dėl šios priežasties jų kilo 590, o 2013 m. per tą patį laikotarpį – 612. Dėl šių gaisrų 2014 m. žuvo 5 žmonės, 2013 – 10 žmonių.

Kiekvienas nuosavo namo šeimininkas privalo žinoti, kas yra gaisrinė sauga ir nepatingėti atidžiai apžiūrėti krosnis ir židinius, prieš pradėdamas šildymo sezoną. Jei kyla menkiausių įtarimų, kad krosnis nėra sandari, pavyzdžiui, į patalpą pradeda virsti dūmai, būtina kreiptis į specialistus, kad šie pašalintų gedimą. Be to, negalima pamiršti, kad dūmtraukį būtina išvalyti bent du kartus per metus – po šildymo sezono ir prieš šildymo sezoną. Tiesa, anot priešgaisrinės saugos specialistų, kaminai ir dūmtraukiai neturėtų būti pamiršti ir įsibėgėjus šildymo sezonui. Jei nesate tikras ar tinkamai sugebėsite šį darbą atlikti patys, geriau pagalbos kreiptis į profesionalius kaminkrėčius, kurie turi specialią įrangą, galinčią nustatyti ar dūmtraukyje nėra įtrūkimų ir jį išvalyti. Atminkite, kad taupyti savo saugumo sąskaita, neverta.

Jei nusprendėte kūrenti krosnį arba židinį, neturėtumėte pamiršti, kad prie jo negalima džiovinti drėgnų malkų, drabužių ar kitų degių medžiagų. Dėl šventos ramybės, nuo židinio reiktų patraukti ir baldus. Be to, jei namuose kūrenasi krosnis ar židinys, nepalikite šio šilumos šaltinio be priežiūras ar su mažais vaikais. O tai kai krosnis baigiasi kūrentis, jos kaištį būtina sandariai uždaryti. Tiesa, prieš tai reiktų įsitikinti ar kuras yra sudegęs, priešingu atveju kyla pavojus apsinuodyti smalkėmis.

Norint pasirūpinti savo namų bei šeimos augumu, vertėtų pagalvoti apie priešgaisrinės signalizacijos, kuri kilus gaisrui informuos atitinkamas įmones bei institucijas apie jūsų gyvybei bei turtui iškilusį pavojų, įsigijimą. Specialistai rekomenduoja prie lubų pritvirtinti specialius vandens purkštukus, kurie pradės purkšti vandenį, jei kambario temperatūra pavojingai pakilo arba atsirado dūmų. Be to, galima įsigyti ir dūmų detektorius, kurie perspės apie pavojų. Prie katilo ar židinio taip pat galima įrengti ir smalkių detektorių.

Svarbiausia – rūpintis savimi ir savo namais, tuomet gaisro pavojus bus mažesnis.