Press "Enter" to skip to content

Emocinis valgymas. 10 būdų jį sutramdyti

woman-eating-sandwich

Kartais rašau ir tinklapyje dieta.eitne.lt  Tai viena iš sričių, kuria labai domiuosi, nes auginu tris vaikus ir man ne tas pats, kokia jų sveikata ir ką  jie valgo. Kai kalbama apie valgymo sutrikimus – visi iš sykio prisimena anoreksiją ir bulimiją, tačiau valgymų sutrikimų begalė. Ypač dažnas – emocinis valgymas. Taigi, šįsyk apie jį.

Sunki diena, susipykote su draugais, pavargote ar sužinojote nekokią naujieną ir … ieškote paguodos ledų kibirėlyje, pyragėlyje, sausainiuose ar saldainiuose. Blogiausia, kad nuotaika pagerėja trumpam, o paskui dar prie blogų emocijų prisideda savigrauža, kodėl prisikimšote tiek saldžių, sūrių ar daug angliavandenių turinčių produktų. Kaip elgtis, kai Jus kamuoja liūdesys, bloga nuotaika ir stresas, jei valgymas jums vaistas? Emocinis valgymas ne tokia jau reta antsvorio  priežastis, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Dešimt būdų, kurie gali padėti jį sutramdyti:

1. Pasigaminkite ką nors sveiko ir naudingo sau – salotų, sveikų užkandžių, pagardinkite žolelėmis ir prieskoniais.

2. Pasinaudokite esama situacija sau padėti (juk stresas pakelia adrenalino lygį organizme)- pabaikite kokius nors užmestus darbus. Įveiktos užduotys ir gauti rezultatai irgi pozityvios mintys.

3. Parašykite laišką tiems, kurie sukėlė Jums blogas emocijas. Be to šis užsiėmimas ne tik įvardys žodžiais streso priežastį, bet ir neturi kolorijų.

4. Rašykite maisto dienoraštį. Taip greitai galėsite rasti slaptus Jūsų figūros priešus.

5. Įvardykite savo emocijas. Kokie jausmai stumia Jus prie šaldytuvo? Jaučiatės liūdni, vieniši? Nuobodžiaujate? Bijote? Kai įvardysite emocijas, kurios verčia griebtis nesveiko maisto,  bus lengviau jas atpažinti ir atsispirti – paskambinti draugams, išeiti pasivaikščioti ar pasirinkrti kokią nors veiklą, kuri neturi kolorijų ir yra žymiai naudingesnė nei saldainių valgymas.

6. Kvėpuokite.

7. Nepraleidinėkite pusryčių, pietų ar vakarienės. Labai išalkęs žmogus nebekontroliuoja maisto kiekio ir koks jis.

8. Gerkite vandenį, nes labai dažnai alkis sumaišomas su troškuliu.

9. Palepinkite save kitais būdais, o ne maistu – pagulėkite šiltoje vonioje, pasidarykite kaukę, manikiūrą, pedikiūrą ar pan.

10. Valgykite pakankamai proteinų. Sveiki užkandžiai tarp valgymų neleidžia stipriai svyruoti cukraus kiekiui kraujyje ir nesukelia alkio priepuolių.

Ir pabaigai.  Užsirašinėkite savo mintis, kai užsigeidžiate suvalgyti ledų, pyragų ar sausainių. Dažnai jau vien užrašinėjimas sudrausmina ir nuramina.

Gerų minčių!