Press "Enter" to skip to content

Natūrali kosmetika: Ką reiktų žinoti prieš perkant natūralią kosmetiką?

29

Šiandieninis pasaulis perpildytas pasirinkimų. Kosmetika – ne išimtis. Kaip nepasiklysti viliojančiose marketingo pinklėse ir išsaugoti sveiką protą bei piniginę? Nuo ko pradėti bei kaip rinktis ekologiškas odos priežiūros priemones klausėme sveikos kosmetikos „Marmozel“ gamintojos Vilmos Žmakovos, kuri jau penktus metus pati kuria bei savo rankomis gamina ekologiškas veido bei kūno priežiūros priemones. Remdamasi savo bei klienčių patirtimi, ji išskyrė kelis, pačius svarbiausius punktus kelyje į ekologiškos kosmetikos pasaulį.

„Atraskite sau tinkamą natūralų, dar geriau ekologišką: veido kremą, drėkiklį, makiažo valiklį; panaudokite bent vieną mėnesį. To pakaks, kad įsitikintumėte – turėti sveiką odą paprasta, nebrangu ir be galo patogu,“ – sako V. Žmakova.

Pirma, ji pataria gerbti savo kūną ir odą bei maitinti organišku maistu. Tai – ekologiškos kosmetikos paskirtis. Didžioji dalis pramoninės kosmetikos gamintojų naudoja dirbtines, susintetintas žaliavas, kurios sukuria gražiai atrodančius produktus. Jie purūs, žvilgūs, greitai susigeria, bet maisto odai, deja, nesuteikia. Tokia kosmetika geriausiu atveju gali neutraliai veikti odą, visgi, ji nepamaitina ląstelių, todėl vienų žmonių oda ima sausėti, kitus – beria, kemša poras, trečių oda ginasi išskirdama per daug riebalų, galiausiai – per greitai sensta.

Neskubėkite pirkti

Renkantis kosmetiką būtina žvilgterti į sudėtį. Kosmetikos priemonių sudėtis, kaip ir maisto, turėtų būti lengvai suvokiama. Jeigu sudėtyje vien cheminiai kodai arba mineralinis aliejus, alkoholis – argi tai galima vadinti odos maistu – kosmetika? Pradėti V. Žmakova siūlo nuo odos valiklio. Odai valyti pakanka vandens ir aliejaus (tinka simondsijų, alyvuogių, migdolų ir kiti). Vandeniu ir aliejumi sudrėkintu tamponėliu lengvai nuvalysite dienos dulkes, vandenyje netirpius nešvarumus, makiažą. Vietoje paprasto vandens galima naudoti žolelių arbatas arba augalinius distiliatus (hidrolatus). Svarbu neapsigauti etiketėmis su ryškiais užrašais „natūralus“, „su arganų ar kitokiu aliejumi“ ir panašiai. Geriausi organiški produktai kuriami vos iš keleto, bet kokybiškų sudėtinių dalių. Rinkdamiesi atidžiai skaitykite produktų sudėtis, kurios rašomos mažėjančia tvarka – pirma žaliavos kurių daugiausia, pabaigoje tos – kurių vos keli lašai. Nesusiviliokite tais keliais lašais, jie dedami vien marketingo tikslais.

Neverta mestis į kraštutinumus. Nusipirkus pirmąjį ekologišką kremą nebūtina išmesti visų turimų priemonių. Jūsų tikslas – sveikata, o ne stresas dėl per didelių išlaidų. Tiesiog pabaigę senąją priemonę, pakeiskite ją nauja natūralia ar ekologiška. Ekologiška reiškia, kad žaliavos užaugintos švariai, atsakingai, o tai užtikrina naudingą žaliavos poveikį odai. Ekologiškos žaliavos yra bemaž dvigubai brangesnės, todėl tokia ir ekologiška kosmetika. Nors ekologiška kosmetika kiek brangesnė, jog gamintoja V. Žmakova sako, kad galima sutaupyti gerai pagalvojus prieš perkant naują kosmetikos priemonę. Pavyzdžiui, jei plaukai sveiki, pilnai užtenka kokybiško šampūno, balzamas nėra būtinas. Arba galbūt suprasite, kad atskirų kremų rankoms, pėdoms ir kūno odai visai nereikia, užteks vieno aliejaus visam kūnui, o kartais ir plaukams sutepti. Kosmetika nėra kažkas labai sudėtinga ar moksliška, vadovaukitės žiniomis, nuojauta. Beje, vienu metu geriau naudoti vos keletą skirtingų priemonių. Odos sudirgimai kyla dėl per gausaus „kokteilio“, kai naudojami keli kremai, valiklis, prausiklis, dekoratyvinė kosmetika ir t.t.

9

Naudokitės savo žiniomis bei intuicija

Galiausiai – naudokitės savo žiniomis. Neskubėdami rinkitės ekologiškos kosmetikos gamintoją ir produktus. Išmėginkite keletą, bus lengviau spręsti, lyginti. Pabendraukite su pardavėjomis, pasiteiraukite mėginukų. Būtinai pauostykite – iš kvapo galime intuityviai nuspręsti, ar produktas mums tiks. Paprastai patariama rinktis savo šalies gamintoją, naudojantį vietinius ingredientus – Lietuvoje tokių yra ne vienas. Pasidomėkite apie tam tikrų aliejų ar augalinių vandenų poveikį, kokiai odai rekomenduojami. Nebūtina gilintis į gamybos niuansus, tačiau naudinga ir įdomu sužinoti, kaip gaminami – spaudžiami kokybiški aliejai, kokį jie turi turėti kvapą, spalvą, net nuosėdas; kas yra eterinis aliejus, kodėl jo pakanka vos kelių lašų; kaip gaunami augalų vandenys – vertingiausi odos drėkikliai; galiausiai, kokiomis savybėmis pasižymi sudėtyje esantys augalai. Tai ne tik padės pasirinkti, suteiks žinių, įspūdžių, bet ir nukels į tolimus ir artimus kraštus, jų kultūras. O svarbiausia – nepamirškite, kad gerai išvaizdai ir savijautai dar reikia sveiko maisto, fizinio krūvio ir geros nuotaikos. Nusišypsokite, pasitempkite ir kurkite save tokius, kokiais norite būti.