Press "Enter" to skip to content

Lėlė Barbė

Nuotrauka iš adme.ru
Nuotrauka iš adme.ru

Daugelis mūsų bendraamžių prisimena, kaip vaikystėje svajojo turėti tikrą Barbę. Su Gražia suknele, aukštakulniais bateliais, ryškiu makiažu ir itin liaunu liemeniu. Šios lėlės įvaizdis paveikė daugelio moterų įsivaizdavimą apie „tobulą” kūną. Amerikiečių dailininkas Nikolajus Lammas (Nickolay Lamm) sukūrė Barbės modelį, figūra panašų į vidutinę 19-metę amerikietę. Kaip tai atrodo smulkiau – galite apžiūrėti čia: adme.ru.

Arba video:

Žinoma, jau senokai kalbama, kad reikėtų peržiūrėti stereotipus, kuriais remiantis vaikai susidaro iškreiptą savo kūno vaizdą. Tai skatina užsiauginti daugybę kompleksų,  laikytis alinančių dietų. Keletas gyvų pavyzdžių – Angelina Kenova:

kenovaValerija Lukjanova:

lukjanova

Šios grožio ikonos gal ir būtų neblogai, bet:

♦ 47 proc. mergaičių nuo 5 iki 12 klasės nori numesti svorio, nuolatos prieš akis matydamos dailius moterų kūnus žurnalų viršeliuose.

♦ 69 proc. mergaičių nuo 5 iki 12  klasės tikina, kad žurnalų nuotraukos turi įtakos jų suvokimui apie tobulą figūrą.

♦ 42 proc. 1-3 klasės mergaičių nori būti lieknesnės.

♦ 81 procentas mergaičių nuo 10 metų baiminasi, kad yra per storos.

Beje, tai pastebiu ir kalbėdamasi su paauglėmis – jos stengiasi kuo labiau priartėti prie „grožio idealo”. Kas blogiausia, labai dažnai šį supratimą suformuoja ne tik pačių merginų įsikalti stereotipai, bet ir aplinkinių žmonių požiūris – ypač, šokių mokytojų, choreografų ir pan. Kandžios replikos priverčia merginas nebevalgyti, arba kaip tik, bausti save maistu – didžiuliais kiekiais saldumynų („juk vis tiek esu stora”). Tai verčia suabejoti specialistų profesionalumu. Juk iš tikro, greta paauglių esančių žmonių pareiga padėti, nukreipti vaikus teisinga linkme, o ne tyčiotis.  Žinoma, nekalbu apie kitą kraštutinumą, kai apsileidžiama ir visai neprisižiūrima, nes kraštutinumai niekad nėra gerai.

Būkit gražios ir sveikos!