Press "Enter" to skip to content

Fotografijos patarimai: Atostogų ir kelionių nuotraukos

travel3

Kokios atostogos be fotoaparato! Vaizdą fiksuojančia technika apsirūpinęs ir jaunas, ir senas, fotografija jau seniai nebėra profesionalų monopolija. Juk vėliau žiūrint nuotraukas, kur įamžintos šiltos, saulėtos vasaros dienos, tolimos kelionės, nerūpestingos akimirkomis, sugrįžta prisiminimai, praskaidrinantys net ir bjauriausias rudens darganas.

Paplūdimio nuotraukos

Žmonės mėgsta paplūdimius. Ir fotografuotis paplūdimiuose mėgsta. Tačiau paplūdimio nuotraukos turi vieną keistą savybę – jose esantys žmonės nepatenkinti tuo, kaip jie tose nuotraukose atrodo. Iš dalies taip yra todėl, kad mūsų sąmonėje pernelyg įsitvirtinę vaizdai iš blizgių žurnalų – nesąmoningai norime atrodyti panašiai kaip juose vaizduojamos įžymybės ar maudymosi kostiumėlius demonstruojantys modeliai. Ne paslaptis, prieš patekdamos į žurnalų puslapius, „žvaigždžių” nuotraukos koreguojamos, todėl be fotošopo pagalbos vargu ar atrodysite nuotraukose taip, kaip jie. Tačiau žinant kelias paprastas taisykles, rūpestingai parenkant rakursus, pasistengus, kad išryškėtų gražiosios kiekvieno žmogaus savybės, o trūkumai būtų nepastebimi, galima padaryti puikių nuotraukų.

Dažnai pasitaikantis paplūdimio nuotraukų trūkumas – jose būna pernelyg daug pašalinių žmonių. Be abejo, visada galima fotografuoti stambiu planu, kad jums brangiausias veidas užimtų visą nuotraukos erdvę, tačiau tuomet nebelieka aplinkos, rodančios, ar už jūsų pečių Rygos įlanka, ar Filipinai. Jei atostogaujate populiariame paplūdimyje, fotosesijoms ieškokite nuošalesnių vietų arba fotografuoti ateikite anksti ryte. Tuomet ir šviesa būna nuostabi – švelni, tolygiai pasiskirsčiusi. Ne veltui dvi valandos po saulėtekio ir dvi valandos prieš saulėlydį fotografų vadinamos auksinėmis.

Fotografija – tai šviesos raštas

Šviesos reikšmė nuotraukų kokybei didžiulė. Juk pats žodis „fotografija” reiškia „šviesos raštas”. Fotografuojant saulėje nuotraukos būna aiškios ir ryškios, tačiau šviesos perteklius gali tapti minusu. Skirtumas tarp šviesiausio ir tamsiausio taško pernelyg didelis, šešėliai labai kontrastingi, nuotraukos atrodo plokščios ir nuobodžios. Jei fotografuosite prieš saulę, nuotraukoje matysis tik siluetai. Gerą portretą taip padaryti sunku, tačiau kita vertus spindulių apšviestos garbanos gali švytėti lyg aureolė, o išraiškingas tamsus profilis, bokštų ar palmių siluetai saulėlydžio fone gali atrodyti įdomiai. Kartais patariama fotografuojant prieš saulę naudoti blykstę, kad ji apšviestų žmogaus veidą.

Jei saulė tiesiai jums už nugaros, fotografuojamas objektas bus puikiai apšviestas. Kita vertus, žmogus prieš saulę dažniausiai prisimerkia. Todėl geriausia, kai saulė lieka jums už vieno peties.

Lengviau fotografuoti pavėsyje, nei saulėje. Išnaudokite skėčius, pastatus, arti augančias palmes. Fotografai labai priklausomi nuo paros meto. Žinoma, galima fotografuoti ir prieblandoje, ir net naktį, tačiau tam reikia geros technikos. Pigiau nei sudėtingi ir dideli objektyvai, nors ne taip efektyviai, fotografuojant prieblandoje padės paprasčiausias štatyvas.

Kompozicija – svarbu

Pačiame nuotraukos centre esantis žmogus, paminklas, medis ar kitas objektas atrodo nuobodžiai. Fotografuodami, laikykitės kompozicijos taisyklių. Universaliausia iš jų – „trečdalių taisyklė”. Kadras mintyse dalijamas į tris vertikalias ir tris horizontalias linijas. Jų susikirtimo taškuose fotografuojamas objektas atrodo geriausiai.

Kelionės autobusu, traukiniu ar automobiliu metu dažnai pakeri pro langą matomi vaizdai, kuriuos norisi užfiksuoti. Atkreipkite dėmesį, ar švarus lango stiklas. Tačiau iš važiuojančio transporto labai retai pavyksta padaryti gerų nuotraukų.

Žaviausi pasaulyje modeliai

Vaikų fotografavimas ir pats lengviausias, ir kartu pats sudėtingiausias. Pirma taisyklė – nefotografuokite vaikų taip kaip suaugusiųjų, lyg kareivėlių sargyboje sustingusių viešbučių ar paminklų fone. Vaikų nuotraukoms reikalingos kitos sąlygos. Fotografavimą paverskite žaidimu. Nenurodinėkite jiems rūsčiu tonu, kaip jie turėtų pozuoti. Kiekvienas vaikas – žaviausia būtybė, tačiau kad tai atsiskleistų nuotraukoje, reikia nemažos kantrybės. Paprastai vaikai elgiasi labai natūraliai, jums belieka kantriai gaudyti emocijas, nuotaikas, šypsenas. Jei būtinai norite nufotografuoti vaiko veidą, „pagaukite” fotoaparatu jums patinkantį rakursą, tada pašaukite vaiką ir jam atsisukus greitai nufotografuokite. Eikite su vaikais į vietas, kurios jiems įdomios: atrakcionų ir nuotykių parkus, zoologijos sodus. Taip ne tik paįvairinsite nuotraukų foną – žibančios susidomėjusio vaiko akutės – grožis, kurio neįmanoma suvaidinti ar išmokti jokiose modelių mokyklose.

Dar keli patarimai

  • Fotografuodami žaidžiančius, bėgiojančius vaikus, perjunkite į sportinį fotoaparato režimą.
  • Jei fotografuojami žmonės stovi po medžiais, sekite, kad šakų ir lapų šešėliai nekristų ant veido tamsiomis dėmėmis.
  • Išnaudokite atspindį vandenyje. Šis efektas gali nuostabiai papuošti jūsų nuotrauką.
  • Fotografuodami jūrą, atkreipkite dėmesį, kad horizontas nebūtų pasviręs.
  • Kelionėje, kaip ir fotomedžioklėje, įdomus kadras gali pasitaikyti kiekvieną minutę. Išvykę į ekskursiją, fotoaparato neišjunkite. Nešiokite jį ant kaklo. Kiekvieną sykį fotoaparatą dėti į kuprinę ir traukti iš ten pamačius ką nors įdomaus ne tik nuobodu, bet ir sugaištamas laikas, todėl nespėjate užfiksuoti įdomiausią momentą.
  • Galvokite apie tai, kad nuotraukas būtų malonu žiūrėti ne tik jums patiems, stenkitės suteikti joms turinį, nuotaiką. Tegul kiekvienas kadras būtų prasmingas.

Parengė Dalia Motik