Press "Enter" to skip to content

“Tėvai, vaikai ir pinigai”, arba praktinis vadovas net ir “viską žinantiems” tėveliams

Beveik prieš metus vykusiame konkurse Birutė laimėjo dvi puikias knygas apie finansinį vaikų lavinimą, o štai dabar ji atiduoda duoklę jums, mielieji skaitytojai. „Žvalgyboje mūšiu” išmėginusi vienos knygų patarimus ji dalijasi savo įspūdžiais. Žodis Birutei.


Nežinau kaip jūs, bet iškart po Vėlinių kasmet laukdama švenčių prisėdu peržvelgti praėjusius metus ir susidėlioti ateities planų. Tai darau ne tam, kad pulčiau grąžinti visas skolas (nesu prietaringa, o ir skolintis nemėgstu). Taip revizuoju savo tikslus – kas pavyko, o ką teks pasistengti padaryti kitąmet.

Pasidalinti įspūdžiais apie portalo eitne.lt padovanotas knygas – Lindos Leitz “Tėvai, vaikai ir pinigai” ir autorių kolektyvo “Senelių meilė” (apie pastarąją kitą kartą), buvau nusprendusi tik po to kai išbandysiu naujai sužinotus dalykus praktiškai. Tad atėjo metas atiduoti duoklę.

Pradėjai – baik

Knygos struktūra patogi – teorinė dalis, praktinė dalis ir keletas vertingų lentelių prieduose. Kiekvieno mažesnio skyrelio pabaigoje – erdvė savo individualiems akcentams susidėlioti.

Prisipažinsiu, ši knyga nėra mano mėgiamo stiliaus ir sunkiai skaitėsi. Vis kliuvo „amerikietiškų koučerių teletabiškas“ kalbėjimo būdas su daug pasikartojimų, kuriuos ilgainiui norisi praleisti (Atsiprašau – matomai tai liga). Pirmu kartu įveikiau tik teorinę dalį, kitas dalis permečiau akimis – tuo metu pasirodė, kad man to pakanka “juk nesužinojau nieko naujo, gal tik kai kurie akcentai persidėliojo.

Vyresnėlei pradėjus lankyti pirmąją klasę pamatėme, kad mūsų kišenpinigių politika nepasiteisino. Iki šiol dažniausiai taupiusi ir retai leisdavusi pinigus, ji ėmė kasdien pirkti saldėsius mokyklos valgykloje, dosniai vaišinti savo naujuosius draugus. Teko sumažinti kišenpinigių sumą ir paaiškinti, kad toks populiarumas ir draugystė – trumpalaikė. Netrukus teko perimti visas jos santaupas savo žinion, paaiškinus, jog neatsakingi poelgiai turi pasekmes – taip galima netekti net visų turimų savo santaupų.

Supratau, kad kažką būsiu praleidusi. Kadangi artėja metas su pinigais supažindinti vidurinėlę, norisi klaidų nebekartoti. Susikaupiau ir ėmiausi knygos antrąjį kartą šiuokart perskaičiau sąžiningai nuo pirmo iki paskutinio puslapio.

Kišenpinigiai, taisyklės ir nuoseklumas

Antrą kartą skaitydama dėliojau sau akcentus ir konspektavau. Praktinė knygos dalis teorinę puikiai papildė. Supratau, kad būtent to man trūko. Pradėjome viską iš naujo. Sumažinę kišenpinigių sumą dukrai neuždraudėme jų išleisti saldumynams, tiesiog to ji negalėjo daryti kasdien, teko pataupyti keletą dienų. Paskatinome pasidomėti kiek tie patys skanėstai kainuoja kitose vietose. Netrukus ji pati atrado, kad parduotuvėje tie patys saldumynai – pigesni, o akcijų metu gali atpigti net per pusę. Taip su pinigais ji ėmė elgtis atsakingiau. Viena pagrindinių problemų – skyrėme per didelius kišenpinigius. Kita – jog iš anksto nenusistatėme taisyklių, kada, kur ir kam gali būti leidžiami pinigai ir kas draudžiama. O tai pasak Lindos Leitz viena iš esminių taisyklių.

Trijų P taisyklė

Patirtis, Pavyzdys, Pokalbis – tai trys pamatiniai mokymo elementai, akcentuoti autorės. Beje, ši taisyklė puikiai pritaikoma ne tik finansiniame, bet apskritai vaikų ugdyme. Leisti patiems pajusti savo savarankiškų sprendimų pasekmes, rodyti gerą pavyzdį savo vaikams. Ne tik analizuoti padarytas klaidas, bet ir nepamiršti pasidžiaugti sėkmingais savo vaikų sprendimais.

Praktinėje dalyje ir daugiau patarimų ateičiai, labai konkrečiais klausimais su kuriais susiduriame ir mes, suaugusieji: mokesčiai, investicijos, taupymas, paskolos, gyvenimo išlaidos, ateities tikslai, skyrybos, studijų finansavimas ir kt. Neabejoju, kad dar teks grįžti prie kai kurių skyrių vaikams dar labiau ūgtelėjus. Tiesa sakant kai kurios temos ir pavyzdžiai praktinėje dalyje pakoregavo ir mūsų biudžeto struktūrą, čia netrukus atsiras ir naujų punktų kurių iki tol net nebuvome apgalvoję. Knyga beje įkvėpė sudėlioti ir vaikų mini biudžetus, kurie manau ilgainiui bus vertingi ir bendram visos šeimos biudžetui, planuojant atostogas, dėliojant išlaidas ir pildant jų norus.

Tad visų pirma jei jums rūpi šeimos finansinė gerovė, turite vaikų ir norite, kad jie išmoktų protingai elgtis su JŪSŲ, o vėliau ir SAVO pinigais. Nežinote nuo ko, kada, kiek ir kokiomis sąlygomis pradėti duoti kišenpinigių, sakau NEABEJOKITE – ši knyga turi atsirasti Jūsų bibliotekoje.

One Comment

  1. […] o štai dabar ji atiduoda duoklę jums, mielieji skaitytojai. Įspūdžiais apie knygą “Tėvai, vaikai ir pinigai” Birutė dalijosi prieš pora savaičių. Šiandien jūsų dėmesiui – antrosios knygos […]

Comments are closed.