Press "Enter" to skip to content

Šeimos diena – pabūkime visi kartu

Šis metų laikas gražiausių švenčių virtine kaip žiedais pasipuošęs – tik ką atšventėme Motinos dieną, ne už kalnų – Tėvo diena, o vidury gegužės, pusiaukelėje – Šeimos diena.  Tarytum, globojama tėvo ir mamos. Prisiglaudusi prie deivės Mildos – meilės dienos.

Dabar labai daug diskutuojama apie šeimos sampratą, mėginama keist Konstituciją ir visaip kitaip visus sudėlioti bei standartizuoti. Su dokumentais, be dokumentų – esmės juk nelabai ir keičia. Nes, matyt, teisus buvo psichoanalizės klasikas Donaldas Winnicottas, sakydamas, kad nėra tokio daikto, kaip kūdikis be motinos ar motina be vaiko. Vadinasi, jei yra motina, yra vaikas – yra ir šeima. O visa kita – tik išvedžiojimai, postringavimai ir dažnai tik stereotipų vaikymasis.

Pabūkime visi kartu, pasidžiaukime gražiomis akimirkomis. Kartais pagalvoju, kad visi lekiame, kaip maratonininkai – „viską darau dėl šeimos”, bet iš tikro nei matome, nei girdime savo artimųjų ir vaikų. Tikrai, pati savo kailiu patyriau, kai per lėkimą nebespėji pamatyti nei pirmų vaiko žingsnių, nei pirmų perskaitytų žodžių. Netgi nespėji į pirmus koncertus ir darželio spektaklius. Tas lėkimas nenuveda niekur. Staiga pamatai, kad  vaikai užaugo, o pats net nebandei sustoti ir pasidžiaugti.

Pabūkime kartu. Su tais, kuriuos mylime, kurie brangūs – be skubos ir lėkimo. Ir  visai nesvarbu, kiek Jūsų šeimoje – du, septyni ar dvylika. Prie šeimos stalo telpa visi.

To linkiu ir Jums, šią gražią dieną.