Press "Enter" to skip to content

Natūralios valymo priemonės virtuvėje

Actas, soda, citrina, druska, muilas, vanduo – pagrindiniai valikliai, kuriuos galite rasti visuose namuose. Paprasčiausios priemonės, kainuojančios nedaug, padedančios daugeliu atveju. Žinoma, prireiks dar vandens, kempinių, šluoščių.

Kaip jau esu minėjusi – ekologija man dalykas nesvetimas. Skalbimui naudoju muilo riešutus, kur galiu išsiversti be chemijos – taip ir darau, nes man tikrai ne vis vien, kaip augs mūsų vaikai ir anūkai. Pasidalinus keliais natūraliais receptais, buvau klausinėjama dar. Taigi trumpai surašiau, kaip gintis nuo nešvaros virtuvėje. Tai bus puikus papildymas pavasarinio tvarkymosi įrašui.

Stalviršiai ir kriauklės


Soda ir vanduo: nuvalykie stalviršius soduotu vandeniu sumirkyta šluoste ar kempine. Jei yra daugiau stipresnių dėmių – pasigaminkite šveičiamos pastos – sudrėkinkite sodą trupučiu vandens ir užtepkite ant dėmių, palikite trumpam ir nušveiskite aštresne kempine. Ši priemonė puikiai tiks plieninėms plautuvėms, pjaustymo lentelėms, dėžėms, šaldytuvams ir kita.
Druska ir vanduo: pasigaminkite pastos iš druskos ir trupučio vandens. Ji puikiai nušveis keptuves, puodus, priskretusius, riebaluotus paviršius. Paskui nuvalykite drėgnu skudurėliu ar kempine.
Actas: sumaišykite actą ir vandenį lygiomis dalimis. Šiuo mišiniu puikiai nuvalysite paviršius. Jei nemėgstate acto kvapo – įlašinkite kelis lašus eterinio citrusų aliejaus arba įspauskite citrinos sulčių. Svarbiausia, sunaudokite visą pasigamintą skystį.
Actu nuvalysite ir pjaustymo lenteles, kurios pagamintos iš medžio.
Citrina: Ja galite atšviežinti virtuvės lenteles, nuvalyti dėmes nuo stalviršio (patepkite dėmes sultimis ir leiskite truputį pabūti, tada nuvalykite drėgnu skudurėliu). Nemėginkite šio metodo marmuriniams ir granitiniams paviršiams – jis labai griaužia ir gali sugadinti.
Arbatmedžio eterinis aliejus, vanduo ir skystas muilas: puikiausias dezinfekcinis skystis. Sumaišykite dvi stiklines vandens, 3 šaukštus skysto muilo ir 15-30 lašų arbatmedžio eterinio aliejaus. Šiuo mišiniu nuvalykite visus stalviršius ir kitus virtuvės paviršius – spintelių dureles, lentynas. Puikiai dezinfekuoja ir naikina mikrobus.


Orkaitės

Dauguma orkaičių valiklių turi tokių stebuklingų sudedamųjų dalių kaip eteris, etileno glykolis, metileno chloridas ir kitos toksiškos medžiagos. Jos kenkia ir odai, ir akims, o ir kvėpuoti jomis nesaugu. Taigi, kaip išvalyti orkaites nenaudojant chemijos?
Soda ir vanduo: pasigaminkite pastos iš sodos ir trupučio vandens. Aptepkite dėmes ir leiskite pastovėti per naktį. Tada apsimaukite pirštines ir nušveiskite viską. Nuvalykite švariu, drėgnu skudurėliu.
Mikrobangų krosnelę išvalyti irgi padės soda. Sumaišykite stiklinę vandens ir  2 šaukštus sodos. Supilkite į litrinį indą, kuris tinka naudoti mikrobanginėje. Pakaitinkite 5 minutes, tada išvalykite su kempine vidų.
Citrina: supjaustykite pusę citrinos į puslitrį šalto vandens. Pakaitinkite 3-4 minutes aukštoje temperatūroje. Garai padės nuvalyti prikepusius maisto likučius, išvalykite šluoste. Beje, šis metodas dar ir kvapnus, ne tik paprastas.

 

Indaplovė

Actas: pripilkite puodelį acto ir pastatykite viršutinėje indaplovės lentynoje. Paleiskite indaplovę tuščią, be jokio muilo ar skalbiklių.

Stikliniai paviršiai ir langai

Citrinos sultys: užlašinkite citrinos sulčių ant stiklinių paviršių, nušluostykite sausa servetėle ir nublizginkite laikraščiu iki blizgesio.
Actas, vanduo ir laikraštis: sumaišykite stiklinę vandens su stikline acto, supilkite į butelį su purkštuku. Papurkškite skysčiu, o paskui nublizginkite laikraščiu. Nenaudokite popierinio rankšluosčio, nes apsivels. Kaip minėjau, jei negalite pakęsti acto kvapo, įlašinkite citrusų eterinio aliejaus.
Beje, actu ir vandeniu puikiai nuvalysite ir sienų bei grindų plyteles.
Indų rankšluosčiai, kempinės ir šveistukai
Actas ir vanduo: pamirkykite karštame acto ir vandens mišinyje.
Kvapai namuose
Supjaustykite citriną į puodą su vandeniu, įmeskite kelias cinamono lazdeles arba gvazdikėlius. Pavirinkite. Namuose dings nemalonus maisto kvapas.

Vaisiai ir daržovės
Nusipirkę daržoves ir vaisius, baiminatės chemikalų, kuriais jie apipurkšti,  pirštų atspaudų, mikrobų? Nuplaukite juos vandeniu su soda, nušveiskite šepetuku ir nuskalaukite.
 Tiek natūralių priemonių, pasidalinkite savo receptais su mumis – gal žinote kokių nors, ko dar nenaudoju.
Švarių namų!

5 Comments

  1. Jurgita Legeckiene Jurgita Legeckiene 2012 02 28

    esu bandziusi valyt orkaite su soda ir trupuciu skysto muilo, efektas mane tiesiog pribloske. sekanciam kartui bandysiu pridet ukisko muilo…

  2. […] esu nemažai rašiusi apie acto panaudojimą tvarkantis namus – jo skiediniu galima nuplauti langus, sutvarkyti namus. Ar kada pagalvojote, kad actas gali būti […]

  3. Agnė Agnė 2013 12 20

    Tokios paprastos priemonės gali taip pagelbėti buityje! Be to, ingredientai visiškai pigūs, nekenksmingi ir aplinkai „draugiški“. Kai žinai, buitis, valymas ir tvarkymasis pasirodo paprastesni:)

Comments are closed.