Press "Enter" to skip to content

Medinės grindys, parketas, laminatas. Kaip jas išvalyti

 

Dabar važinėjame apžiūrinėdami daugybę įvairiausių namų – ieškome išsinuomoti. Tai vaizdas, kurį matau labai įdomus – daugybė pačių įvairiausių rūšių grindų – pradedant medžio drožlių plokštėmis baigiant parketu. Kaip jas prižiūrėti ir valyti, kad jos ilgiau džiugintų?

Medinės grindys – masyvas, parketas, parketlentės. Jos yra jautrios drėgmės pokyčiams. Jas reguliariai valykite dulkiu siurbliu arba tik gerai išgręžta šluoste.  Naudokite tik specialiai skirtas medinių grindų valymo priemones. Be to saugokite, kad ant grindų nepatektų drėgmė iš lauko – patieskite kilimėlį, nusiaukite šlapius batus. Jei netyčią kažką išpylėte – iš sykio išvalykite. Siekiant suteikti medinėms grindims papildomą apsaugą, paviršių padenkite papildomu polirolio sluoksniu skirtu lakuotiems arba alyvuotiems paviršiams.

Plytelės. Tikriausiai, vienas paprasčiausiai prižiūrimų paviršių – užtenka išvalyti drėgnu skuduru, jeigu plytelės keramikinės ir labai nešvarios – išplauti vandeniu su langų plovikliu arba actu. Išklojus plyteles, sujungimo siūles rekomenduojama papildomai apsaugoti ištepus griovelius specialiu skysčiu. Jis siūles padengia apsauginiu sluoksniu, kuris neleidžia dėmėms ir kitiems nešvarumams įsigerti. Tai ypač aktualu virtuvėse ir koridoriuose, kur didesnė dėmių tikimybė.

Laminuotos grindys. Šiuo metu jos labai populiarios tiek namuose, tiek biuruose. Priklausomai nuo atsparumo klasės kinta ir jų kaina. Laminuotas grindis, kaip ir medines reiktų valyti stipriai išgręžta šluoste, siurbti dulkių siurbliu. Jos labai jautrios drėgmei. Laminuotų grindų negalima poliruoti, jų negalima valyti šiurkščiomis šluostėmis, valikliais su vašku ir ypač stiprios koncentracijos valikliais, nepritaikytais šio tipo grindims, todėl visada paskaitykite ar naudojama priemonė tinkama. Taip pat nepatartina šių grindų valyti garais.

Linoleumas. Plaukite šiltu vandeniu su muilu (nenaudokite sodos, nes linoleumas greitai nustos blizgėjęs), tada perplaukite švariu vandeniu ir sausai iššluostykite. Linoleumą galite patepti specialiu tepalu.

Kiliminė danga. Kiliminei dangai valyti reikia labai galingo dulkių siurblio ir specialaus kilimams skirto šepetėlio. Vilnonę kiliminę dangą siurbkite bent kartą per savaitę, sintetinę – mažiausiai du. Ypač atidžiai išvalykite dėmes – neleiskite joms įsisenėti.

Tvarkingų namų!

 

 

 

 

One Comment

  1. Martynas Martynas 2013 05 27

    Na, šiais laikais tai daug gi visokių valiklių būna, tai be problemų išvalo. Nueikit į ūkines prekes ir pasiklauskit – tikrai gerų priemonių rasit. Ir nereiks vargti.

Comments are closed.