Press "Enter" to skip to content

Klaipėdos koncertų salė: Žaismingos muzikos orkestras važiuoja į Vilnių!

[wide][/wide]

Ar kada susimąstėte, ar galima groti savo kūnu, lietaus vamzdžiais ar net šlepetėmis? Išradingasis dirigentas Mindaugas Piečaitis (Vokietija) kartu su profesionaliu kūno perkusijos meistru Michael Siefke (Vokietija) bei režisieriaus Valentino Masalskio Trupe PS tai pademonstruos su neįtikėtina ernergija!

Vieša paslaptis – Klaipėdos koncertų salės edukacinis projektas „Žaismingos muzikos orkestras“ vyksta jau trečius metus. Rugsėjo 29 dieną, šeštadienį, 12 valandą jaunuosius klausytojus, jų artimuosius ir pedagogus kviečiame į Lietuvos rusų dramos teatro salę paklausyti IX-osios jo programos. Žaismingame visai šeimai skirtame renginyje su Klaipėdos kameriniu orkestru (meno vadovas Mindaugas Bačkus) pasirodys dirigentas Mindaugas Piečaitis ir ypatingas koncerto svečias – Michael Siefke (kūno perkusija, Vokietija). Projekto rėmėjai: Lietuvos kultūros fondas ir Goethe Institut Vilnius.

Profesionalus perkusistas, pedagogas, kūno perkusijos meistras M. Siefke jau ne kartą lankėsi Lietuvoje, dalyvavo muzikos pedagogų konferencijose ir vedė ten praktinius seminarus. M. Piečaitis jį išgirdo Vokietijoje ir pasiūlė parengti bendrą edukacinį projektą su Klaipėdos kameriniu orkestru. „Dar nebuvo bandyta ieškoti ryšio tarp kūno perkusijos ir orkestro, todėl mes netgi šiek tiek rizikavome. Kūno perkusija – labai modernus būdas suvokti ritmą ir lavinti ritminius įgūdžius. Ji apjungia muziką, fizinę energiją ir judesį. Kūno perkusija šiandien tampa vis populiaresnė pasaulyje. Pats nustembu, kaip su savo muzikine patirtimi jaučiuosi embriono stadijoje, darydamas visus tuos dalykus. Protu supranti daug ką, bet kūnas paklūsta ne iš karto. Manau, kad tai yra kelias į savotišką vidinę harmoniją su pačiu savimi. Ritmas supa mus visur: nuo įsčiose pirmąkart išgirsto motinos širdies plakimo iki planetų, besisukančių ir judančių tam tikru ritmu. Ritmas yra visos gyvybės pagrindas. Be ritmo nei vienas iš mūsų net nebūtume atsiradę šiame pasaulyje“.

„Žaismingos muzikos orkestro IX“ premjera šiemet vasario mėnesį jau nuskambėjo Klaipėdos koncertų salėje ir sulaukė itin gausaus žiūrovų dėmesio ir palankių specialistų vertinimų. Edukologijos daktarės, KU Menų fakulteto Muzikos pedagogikos katedros vedėjos Rūtos Girdzijauskienės nuomone, „ritmas yra veiksminga muzikos išraiškos priemonė, jei jis yra meistriškai suaustas į žaismingą muzikinį audinį. Kai tokio uždavinio imasi du muzikos profesionalai – dirigentas Mindaugas Piečaitis ir perkusijos meistras Michael Siefke – sėkmė neabejotina.“

Kartu su Mindaugu, Michaeliu bei Klaipėdos kameriniu orkestru „Žaismingos muzikos orkestre IX“ muzikuos Klaipėdos Vydūno vidurinės mokyklos moksleivės (mokytoja Ingrida Bertulienė), Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai ir Klaipėdos universiteto Menų fakulteto režisūros katedros studentai, vadovaujami savo pedagogų – režisieriaus Valentino Masalskio bei kompozitorės Nijolės Sinkevičiūtės. Tad renginys bus įdomus ne tik mokyklinio amžiaus klausytojams, bet ir studentams. Dalis kūno perkusijos kūrinių bus apjungti ir su kamerinio orkestro skambesiu. Koncerte išgirsime Leroy Andersono, Williamo Schinstine’o, M. Siefke’s, grupių „Mayumana“ ir „Les Tambours de Bronx“ kompozicijas, kurių keletą netipiškai atlikėjų sudėčiai aranžavo M. Piečaitis.

M. Siefke‘s nuomone, „beveik viskas mūsų pasaulyje gali tapti instrumentais, kuriais galima kurti ir atlikti muziką“. Todėl projekto dalyviai gros ne tik savo kūnu, bet ir lietaus vamzdžiais, plastmasiniais vandens bakais, medinėmis dėžėmis, stalais, plastikinėmis stiklinėmis, šlepetėmis ir kt. Pasak R. Girdzijauskienės, „ritmuoti jais nėra lengva. Būtinas atlikėjų susiklausymas, vieningas ritmo pojūtis, kuris pasiekiamas ilgų repeticijų dėka. Už tai netikėtumo jausmas, ritmo paveikumas, poveikis klausytojams garantuoti.“

Apsilankykite „Žaismingos muzikos orkestro IX“ koncerte ir įsitikinsite, jog išradingų žmonių rankose gali darniai skambėti įvairiausi daiktai, o pats muzikavimas – sukelti daug teigiamų emocijų.

Informacija apie renginį

Lietuvos rusų dramos teatras.

Rugsėjo 29 d. 12 val.

Klaipėdos kamerinis orkestras

Meno vadovas Mindaugas Bačkus

Dirigentas Mindaugas Piečaitis (Vokietija)

Svečias Michael Siefke (kūno perkusija, Vokietija)

Režisieriaus Valentino Masalskio Trupė PS

Dalyvauja:

Klaipėdos Vydūno vidurinės mokyklos moksleivės (mokytoja Ingrida Bertulienė)

Programoje:

Leroy Anderson, Michael Siefke, Mindaugas Piečaitis, William Schinstine, Les Tambours de Bronx, Mayumana

Koncertą veda Evelina Lozdovskaja

Bilietai – 15, 20 ir 30 Lt

Nuolaidos: 15 proc. nuolaida Tiketa klubo nariams; 15 proc. su Omni ID auksine kortele, 10 proc. su Omni ID paprasta ir sidabrine kortele

Bilietus platina TIKETA

Klaipėdos koncertų salės informacija