Press "Enter" to skip to content

Kelionių patarimai: kelionių traukiniu privalumai

Europoje keliavimas traukiniais populiarus, nes šalys yra arti viena kitos, o patys traukiniai garsėja greičiu, švara, patogumu ir saugumu bei turi nemažai pranašumų prieš kitas transporto priemones. Traukiniai visuomet tikslą pasiekia greitai, užtikrintai ir ekonomiškai.  Be to, pradėta tiesti  „Rail Baltica” atkarpa nuo Lenkijos sienos iki Kauno turėtų palengvinti lietuvių susisiekimą geležinkeliais su plačiąja Europa.  Taigi, pakalbėkime apie kelionių traukiniu privalumus:

Nėra papildomų degalų mokesčių. Kylančios degalų kainos pasaulyje neįtakoja traukinių bilietų kainų. Tuo tarpu lėktuvų bilietų kainos labai jautrios kuro kainų pokyčiams ir paprastai jie linkę brangti, kuro mokesčiai taikomi ir kelionėms autobusu.

Lankstumas. Traukinių sustojimų, skirtingų išvykimo laikų ir galimų maršrutų gali būti be galo daug. Tai suteikia galimybę apsistoti ilgesniam laikui, keliauti ten, kur norite Jūs. Keliavimas su traukinių pasais (pvz., InterRail, BritRail, East European Pass, Swiss Pass, Balkan Flexipass ir kt.) suteikia visišką keliavimo laisvę. „Įšok – iššok“ filosofija neverčia iš anksto užsisakinėti bilietų. Planai, draugai ir kelionės maršrutai nuolat keičiasi, todėl traukinių pasas yra puikus variantas keliaujant traukiniais.

Pastovumas. Jūs galite vykti traukiniu slidinėjimo atostogų ar vasarą patraukti link Viduržemio jūros. Traukiniai važiuoja 365 dienas per metus, nepaisant to, ar lyja, ar kruša, ar sninga, ar išsiveržia ugnikalnis ir dėl to stoja visas aviacinis eismas :)

Kainos. Yra begalė taupymo būdų ir specialių pasiūlymų. Galima sutaupyti keliaujant su šeima ar grupe, tereikia pasidomėti. Vaikai iki 4 metų keliauja nemokamai, o nuo 4 iki 11 metų dažniausiai taikomos apie 50 % nuolaidos. Dar viena galimybė – traukinių pasas. Perkant atskirus bilietus, keliauti po Europą gali būti labai brangu. Su traukinių pasu galite keliauti kur tik norite. Daugiau apie kelionę traukiniais su šeima.

Alternatyvi nakvynė. Ilgose kelionėse, kurios trunka ir per naktį, galite pasirinkti nakvynes prabangiuose arba pigesniuose miegamuosiuose vagonuose. Jūs sutaupysite už nakvynę viešbučiuose ar svečių namuose bei atvyksite į norimą vietą pailsėję ir pasiruošę naujai dienai.

Komfortas. Europos geležinkeliais riedantys traukiniai yra modernūs ir patogūs. Galite pailsinti savo kojas, keliauti į barą ar pasimėgauti greitu maistu. Traukinyje sėdimos vietos yra erdvios, kai kurių atlošuose yra įmontuoti ekranai ir rodomi filmai. Kai kuriuose traukiniuose yra poilsio kambariai. Daugelis traukinių turi ir vaikų vystymo kambarius. Visa tai kelionei suteikia lengvumo bei patogumo. Kuomet prireikia pagalbos, visada padės traukinio palydovai.

Greitis. Užsiregistravimas į traukinį paprastai trunka mažiau nei 15 minučių. Aukštos kokybės europietiški traukiniai yra greiti. Traukinys gali važiuoti apie 300 km/h. Taigi, taip pasieksite norimą vietą greičiau, nes netrukdys nei automobilių kamsčiai, nei blogos oro sąlygos. Pavyzdžiui, tarp Paryžiaus ir Marselio esančius 800 km įveiksite tik per 3 valandas.

Galimybės vežti tikrai didelį bagažą. Jei tik norite, galite pasiimti visą savo turimą turtą – kai kurie traukiniai bagažo griežtai neriboja. Tad galima keliauti ir su dviračiu. O išlipę traukinių stotyje su apylinkėmis susipažinsite mindami pedalus.

Neribotas ryšys. Mobilūs telefonai ir nešiojamieji kompiuteriai gali būti drąsiai naudojami kelionės metu. Daugelyje traukinių sėdimos vietos yra erdvios. Traukiniuose yra ir vietų (kambarių), skirtų darbui, susitikimams, privatiems pokalbiams telefonu. Tai labai patogu keliaujantiems verslininkams. Dalykinis susitikimas traukinyje kelionės metu. Kodėl gi ne? :)

Vieta. Traukinių stotys paprastai būna miestų centruose. Čia galite rasti viską: viešbučius, lankytinas miesto vietas, restoranus, valiutos keityklas, suvenyrų parduotuves, telefonus, paštus, knygynus, informacijos centrus ar vietas, kuriose galėsite rezervuoti bilietus tolimesnei kelionei. Atvykę galėsite iškart pradėti pažintį su nauja vieta. Jums nereikia važiuoti kelias dešimtis ar daugiau kilometrų nuo oro uosto ar galų gale vargti kamščiuose, kurie dažnai užklumpa artėjant link miesto centro.

Iš tikrųjų pamatysite Europą. Tereikia patogiai įsitaisyti ir mėgautis nuostabiais besikeičiančiais gamtos ar miestų vaizdais pro langą. Geležinkelio bėgiai dažnai veda pro tokias vieteles, į kurias nepapulsi su jokia kita transporto priemone. 240 000 km ilgio Europos geležinkelio bėgiai padės pasiekti kiekvieną Europos kampelį per miškus, laukus ir kalnus, kur nėra kitoms transporto priemonėms skirtų kelių. O kur dar daugybė vaizdingų pripažintų maršrutų…
Vaizdingasis Bergeno maršrutas

Naujos pažintys. Tikrai sutiksite ir susipažinsite su kitais keliautojais, pasirinkusiais tokį pat būdą patirti ir pažinti tikrąją Europą. Be to, Europoje daug žmonių keliauja traukiniais, todėl Jūs turėsite puikią galimybę susipažinti su vietiniais, kalbėti jų kalba, išmėginti jų virtuvę bei sužinoti daugiau apie šalį.

Susigrąžinkite pinigus. Pasikeitė planai? Grįžtate anksčiau? Už nepanaudotus traukinių pasus per 6 mėnesius nuo jo įsigijimo yra grąžinama 85% sumos.

Vėluojate? Nieko tokio, nes praleidus vieną traukinį ir turint traukinių pasą galima šokti į kitą.

Keliavimo traukiniais variantų yra tikrai daug. Be traukinių paso ar su juo. Ar matėte filmą „Prieš patekant saulei“ (Before Sunrise) ? Jis puikiai atskleidžia keliavimo traukiniais dvasią.

One Comment

Comments are closed.