Press "Enter" to skip to content

BBBS – Savanorystė ir pagalba vaikams

 

Kasdien vis minime, jog esame nuolat skubantys. O skubame tam, kad spėtume patenkinti savo ir kitų poreikius. Visiems reikia užsidirbti pinigų, kad turėtų už ką pavalgyti, apsirengti ir panašiai. Tačiau taip pat jaučiamas poreikis būti tarp žmonių, su jais bendrauti ir net jiems padėti. Pagalbą suteikti galime kiekvienas, nebūtina būti specialistu, kartais užtenka būti draugu.

BBBS – Big Brothers Big Sisters – yra programa, kurioje draugystės ryšiais susiejami du žmonės : vaikas ir vyresnysis draugas. Ši programa veikia ir Lietuvoje. Nors buvo pradėta 1995 metais, yra žmonių, kurie apie ją nieko nežino.

Ką reiškia savanoriauti būnant vyresniuoju draugu? Žinoma, kaip ir visoje savanoriškoje veikloje įgyjama tam tikra patirtis, susipažįstama su įvairiais žmonėmis. Ši draugystė leidžia suaugusiam žmogui suprasti jaunesniuosius, su jais pramogauti, džiaugtis ir liūdėti. Taip pat padėdami vaikams ar paaugliams, savanoriai gali realizuoti save bei jaustis reikalingais.

Ką vaikui duoda tokia draugystė? Turbūt visa, ką vaikas gauna, galima apibendrinti žodžiu pagalba. Jam arba jai padedama mokytis bendravimo, laiko planavimo, atsakingumo, žodžio tesėjimo, pagarbos vyresniam ir galimybės pasitikėti juo panaudojimo.

Kur galima rasti BBBS? Lietuvoje kiekviename iš didžiųjų miestų galima rasti šią programą vykdančių centrų. Juose ruošiami savanoriai, kalbamasi su tėvais ir jų vaikais, kuriems gali šios programos reikėti. Kartais jos vykdomos mokyklose, kur vyresniųjų klasių vaikai draugauja su jaunesniaisiais. O Klaipėdoje šią programą aktyviausiai vykdo Dvasinės pagalbos jaunimui centras.

Kokie vaikai gali kreiptis? Tie tėvai, kurie mąsto, jog jie skiria per mažai laiko savo atžaloms, nes daug dirba arba negali dažnai būti šalia, gali pasinaudoti šia galimybe. Dažnai ja pasinaudoja ir tos šeimos, kurios turi daug vaikų ir sunku visiems skirti pakankamai dėmesio. Arba kreipiamasi, nes vaikai yra iš nepilnų šeimų(gyvenantys tik su vienu šeimos nariu ar globėju). Taip pat atsižvelgiama į tai, kaip vaikams sekasi bendrauti, susirasti draugų, reikšti ir susitvarkyti su savo jausmais ir panašiai. Arba tiesiog manoma, jog vaikui trūksta šalia suaugusio žmogaus, su kuriuos galima ne tik žaisti, bet ir mokytis, spręsti problemas ir vykdyti įvairią veiklą.

Kokios šios programos taisyklės? Kaip ir dauguma dalykų, ši programa nėra be tam tikrų taisyklių. Norint tapti savanoriu reikia baigti kursus. Norint tapti mažuoju draugu reikia praeiti pokalbį, kuriame dalyvaujama su tėvais. Savanoriais dažniausiai tampa pilnamečiai, o mažaisiais draugais 7-14 metų jaunimas. Draugystė trunka metus laiko, po dvi valandas per savaitę (mažiausiai).

Taigi, jeigu Jūs dar turite laiko ir noro padėti kitiems tai tinkamas būdas. O jei Jums ar Jūsų vaikui reikia tokios draugystės, galite ją rasti labai lengvai. „Mažuose pasaulio kampeliuose maži žmonės darydami mažus, gerus darbus pamažu keičia pasaulio veidą“ (Vanda Juknaitė).

 

3 Comments

Comments are closed.