Press "Enter" to skip to content

Svečias – krikštynų fotografas

Foto: E.Kabošis

Šiandien portale svečiuojasi šeimos fotografas Egidijus. Jūsų dėmesiui – profesionalo patarimai, jei krikštynos ant nosies, o fotografas nepasamdytas, nes neliko nei laiko, nei pinigų.


Krikšto apeiga – svarbi ne tik šeimai, giminei, bet ir visai bendruomenei. Nenuostabu, kad tokį įvykį būna svarbu užfiksuoti. Čia pasitelkiamas į pagalbą fotografas arba bandoma fotografuoti savo pajėgomis. Šiuolaikinių skaitmeninių fotoaparatų bumo laikais, kai veidrodiniai fotoaparatai tapo prieinami daugeliui, o ir fotomėgėjų kaip niekad daug, tai tikrai įmanoma. Kad neliktumėte nusivylę rezultatu, pasidalinsiu keliais patarimais savarankiškai fotografuojantiems krikšto šventę:

1. Pareigos – fotografas.

Vienas pirmųjų dalykų, kurį turite padaryti – paskirti atsakingą. Klaidinga manyti, kad trys ar keturi fotografuojantys svečiai vėliau sudės nuotraukas į gražią pilnavertę istoriją. Be to, kai trepsės ir blyksės daug “paparacių” – visas šventiškumas gali ir išgaruoti. Geriau vienas ir geriau pasiruošęs. Paprašykite svečio, giminaičio ar draugo, kuris turi geresnį nei “skaitmeninė muilinė” fotoaparatą pafotografuoti. Pamatysite – jis iš anksto pasiruoš, o be to, ir šventės svečiai priėmę jo šį vaidmenį ramiau atsipūs, jei laiku garantuosite, kad nuotraukos bus išsiuntinėtos visiems. Išsirinkę “fotografą” turite jį prisaikdinti būti juo nuopradžios iki pabaigos – t.y. šis žmogus “prisaikdinamas” nemesti šio darbo maloniausiomis akimirkomis, bet nufotografuoti viską, iki kol jau jūs pasakysite – viskas, užteks. Tai padės išvengti fotoistorijos be pabaigos. Na, o toliau jau seks patarimai tam išrinktajam fotografui.

2. Geriau lėčiau, ramiau ir kokybiškiau negu paskubom, greitai, daug ir nekokybiškai.

Nusiraminkite, susipažinkite su apeiga, pasišnekėkite su kunigu – neskubėkite. Garantuoju, geriau 10 kokybiškų kadrų, kuriuos atrinksite iš padarytų 50, nei 400 priblyksėtų kadrų, iš kurių neturėsite ką išrinkti. Kreipkite dėmesį į svarbiausius momentus, ir jų nuotraukas padubliuokite. Visa kita – detalės.

3. Namų darbai – būtini.

Kaip jau nuskambėjo prieš tai buvusiame patarime – susipažinkite su apeiga. Pasidomėkite, kas yra krikštas, kokie veiksmai daromi krikšto metu. Kurie iš jų svarbiausi? Verta pasikalbėti su kunigu – kur galima stovėti, kur negalima. Būsite nemaloniai nustebinti, jei būsite nuvaryti nuo altoriaus svarbiausiu momentu. O ir kunigas bus pamalonintas, jei jo prižiūrimuose namuose atsiklausite taisyklių. Kitas namų darbas – technikos pažinimas. Parepetuokite tose apšvietimo sąlygose, kokios būna krikštynose – truputį prieblandos, truputį paslapties. Geriau nesinaudoti blykste, bet jei naudositės, naudokitės raštingai. Išbandykite kokiu maksimaliu ISO jautrumu jūsų fotoaparatas gali fotografuoti, kad dar būtų kokybiškas, be triukšmų vaizdas. Kaip naudotis blykste?

4. Fotoaparatas.

Nesitikėkite, kad “skaitmenine muiline” gausite gerą rezultatą. Kuo didesnis fotoaparato jutiklis, tuo bus geriau. Rekomenduojame rinktis veidrodinį fotoaparatą. Žinoma, visada geriau fotoaparatas, kurį mokate valdyti, negu labai geras, bet toks, kurio nesuvaldote. Ir tiesa, fotoaparato nebūtina pirkti – galite jį ir išsinuomoti , pvz.: www.fotorent.lt.

5. Istorijos kūrimas.

Prisiminkite, kad visi kūriniai turi pradžią, kulminaciją ir pabaigą. Jūsų kūrinys šiuos požymius taip pat turi burėti. Pasakokite istoriją ateities kartoms, galvokite, kaip ją dėstote vaizdais. Tai galioja ir fotografuojant, o atrenkant ir dėliojant nuotraukas tai tik realizuojama.

6. Sąrašas.

Renginio, kad ir tokio mažo, fotografavimas – stresas. Svečiui, išrinktam “fotografo” vaidmeniui rekomenduočiau nepasitikėti savo atmintimi ir , apsitarus su tėvais ir krikštatėviais pasidaryti sąrašiuką – ką reiktų nufotografuoti. Išskirti svarbiausius punktus ir turėti šį sąrašiuką artimiausioje kišenėje. Bėje šis sąrašas labai bus naudingas ir tam, kad nepaištumėte kas su kuo turi nusifotografuoti – taip nepasigesite nuotraukoje močiutės, kuri pasikuklino ir liko už kadro, taip ir nenusifotografavusi su anūkėle.

7. Įkvėpiantys pavyzdžiai.

Labai gerai įkvėpimui pasižiūrėtį įvairius profesionalų darbus.

8. Redagavimas

Vėliau, apdorojant nuotraukas, vertingas patarimas būtų nuotraukas plikti vienodo dydžio, spalvingumo, labai nepasitikėti programų siūlomais efektais. Prisiminkite, kad gražu yra viskas, kas tikra ir natūralu. Photoshopas – ne visagalis.

9. Kas toliau?

Pagalvokite, koks toliau bus Jūsų krikšto nuotraukų likimas – ar tik įrašysite į kompiuterį ir retkarčiais prisiminsite? Pasidarykite internetinę galeriją, tokią nemokamai galite turėti www.picasaweb.google.com. Dalinkitės su draugais. Pagalvokite – gal verta pasidaryti popierinį albumėlį – kad ir picturehappy.lt ar atsipausdinus įsirėminti. Nuotraukos turi gyventi popieriuje – antraip – kam jūs jas fotografavote?


Egidijus, Jūsų Šeimos fotografas

www.fb.com/seimosfotografas

www.šeimosfotografas.lt

One Comment

Comments are closed.