Press "Enter" to skip to content

Gimimo eiliškumas

Turbūt dauguma yra girdėję tokių skrajojančių frazių, kaip „jis šeimoje pagrandukas ir viskas tuo pasakyta“ arba „ji – gi vienturtė“. Kasdienius pastebėjimus apie žmones esame linkę aiškinti, remdamiesi tam tikrais kriterijais. Šiuo atveju, tai – gimimo eiliškumas.

Nors yra žmonių, kurie labai ginčijasi dėl šio aspekto svarbumo, psichologijoje šią nuomonę dar XX amžiaus pradžioje apgynė garsus austrų gydytojas ir psichiatras Alfredas Adleris. Jo nuomone, vaikas gimdamas šeimoje užima tam tikra vietą ir dėl to net formuojasi atitinkamos jo asmenybės savybės.

Taigi, jei esate šeimoje pirmagimis, jums bus būdingos atsakingumo, savarankiškumo, lyderiavimo savybės. Pirmagimiai lengviau susitvarko su iškilusiais sunkumais ir stresu, jiems būdingi aukštesni pasiekimai ir didesnis IQ. Tačiau svarbu paminėti tai, jog jei pirmagimis yra vienturtis šeimoje, jam šios savybės nebus būdingos. Šiuo atveju labai svarbus yra tėvų auklėjimas, nes jie gali išauginti nesavarankišką ir išlepintą vaiką. Dažnai vienturčiai, visada gaudami, kas geriausia ir būdami dėmesio centre, to siekia ir suaugę. Kai kada jie laikomi net labai narciziškais asmenimis.

Jei šeimoje, esate vienas iš viduriniųjų vaikų, jūsų padėtis taip pat labai savita. Teigiama, jog vyresnieji tampa lyderiais, kuriuos siekiama ne tik pasivyti, bet ir aplenkti. Dėl šios nuolatinės kovos, vidurinieji dažnai būna įsitempę ir yra priversti nuolat stengtis. Šią konkurencinę kovą pakeičia gimęs kitas vaikas, kuris atima tėvų dėmesį, o su kuo kovoti tenka kitais būdais. Taigi, nors vidurinieji nuolat kovoja, manoma, jog jie gauna geras sąlygas socialiniam instinktui vystyti.

O jeigu šeimoje esate jauniausias, turbūt esate simpatiškas ir pasižymintis šiltu bendravimo būdu žmogus. Kitos jūsų savybės priklauso nuo to, kas jums augant buvo patogiau: įrodyti, jog esate stiprus ir daug galintis arba pasilikti jauniausiojo vaidmenyje, kuriuo visi rūpinasi, nes jis yra mažas ir bejėgis. Pastarieji šiuo atveju, tokiais ir lieka: neaktyviais, neatsakingais ir neryžtingais. O kovotojai tampa aktyviais, ambicingais ir puikiai besijaučiančiais aplinkoje, kurioje yra didelė konkurencija, nes gerai žino savo vertę.

Taigi, gimdamas tam tikroje situacijoje jūs turite tam tikras sąlygas augti, formuoti savo asmenybę ir tobulėti. Tačiau nereikėtų pamiršti, jog visada turime būti aktyvūs, nes tai leidžia pakeisti tas sąlygas, kurios yra netinkamos.

One Comment

Comments are closed.