Press "Enter" to skip to content

Dar sykį apie maitinimą krūtimi

PhotobucketVėl sulaukiau jaunos mamos skambučio. Ji guodėsi, kad viena krūtis tapo skausminga, kieta. Jau esu rašiusi apie maitinimą krūtimi, bet štai dar sykį teko prisiminti. Va, ką jai papasakojau.

Kaip, tris vaikus maitinusi/maitinanti, mama pirmiausiai galiu pasakyti, kad reikia … žindyti. Niekada, jokiu pientraukiu ar rankomis taip gerai neištuštinamos krūtys, kaip tai geba padaryti kūdikis. Taigi, kuo dažniau žindykite kūdikį. Ir dar, būtinai žiūrėkite, kad kūdikis taisyklingai paimtų krūtį

  1. Kūdikio burna plačiai pražiota, lūpos atsivertę atgal.
  2. Spenelis giliai burnoje.
  3. Burnoje yra ne tik spenelis, bet ir pigmentinis laukelis.
  4. Apatinė lūpa yra šiek tiek toliau nuo spenelio pagrindo negu viršutinė.
  5. Liežuvis yra po pigmentiniu laukeliu, dengia apatinę lūpą ir dantenas, per spenelį ištraukdamas pieną.

Kaitaliokite maitinimo pozas – raskite tą, kuri patogiausia Jums ir kūdikiui. Ši įvairovė pagerins pieno ištekėjimą iš krūties. Jeigu yra pieno stazė (kai pieno latakas užsikemša ir atsiranda paraudimas, krūtis yra patinus, skausminga), stenkitės pridėti taip, kad vaikučio apatinis žandikaulis masažuotų susidariusį gumbelį maitinant. Gali būti, kad teks surasti pačią neįprasčiausią pozą žindymui.

Visiškai nėra reikalo vaikučiui nuo pirmų minučių duoti čiulpti žinduką, čiulptuką, papildomo maisto – nes tai mažina žindimo jėgą, dažnį – taigi pačios papulsite į užburtą ratą – pieno daugės, krūtys tvinks ir dar labiau skaudės.

Labai padeda prieš žindymą masažas šiltu dušu arba šildyklės uždėjimas prie krūties, jei labai skauda tarp maitinimų reiktų ant krūtų uždėti šaltus kompresus. Masažuoti krūtį galite ir maitindamos, tada lengviau bėgs pienas.

Jeigu pieno labai daug, galite pamėginti prieš maitindamos truputį nusitraukti – minkštesnę krūtį kūdikėliui lengviau taisyklingai paimti. Nebūtina ir nusitraukinėti pientraukiu – jeigu duosite krūtį, vos pamatę, kad vaikutis išalko, jis valgys tiek kiek nori (pakankamai ilgai ir intensyviai) – pienas pats susireguliuos. Jo gaminsis tiek, kiek reikia.

Stebėkite savo kūdikį. Nuo pirmų minučių jis labai daug gali mums pasakyti – jeigu matote, kad vaikutis maitinasi ryja (girdėsite rijimo garsus), tai tikrai privalgys.

Tausokite spenelius, nes nesaugomi suskilinės, kraujuos. Pasitepkite tepalu arba naudokite gydančius kompresus iš vaistinės.

Dėvėkite patogią liemenėlę, ji turi prilaikyti krūtis, o ne suspausti jas.

Na, surašiau viską. Jeigu dar kas nors įdomu – kviečiu dalintis ir diskutuoti.

Iliustracija iš blog.oregonlive.com.

2 Comments

  1. Gupija Gupija 2010 01 12

    Nėr ką ir pridurti. Tik reikėtų padiskutuoti, kokios farmacinės ir naminės priemonės labiausiai padeda ištikus bėdoms.

  2. Eitnė Eitnė 2010 01 12

    Ačiū. O dėl farmacinių priemonių labai nenorėčiau būti tendencinga.

    Iš naminių geriausia, bent jau man pasiteisinę: kontrastinis dušas, medaus ir kopūsto kompresas, actu rūgštinto vandens kompresas ir … vyras, nes vaiko traukimo jėga maža, o tėtis gali padėt.;)

Comments are closed.