Vaikų gimtadieniai rimtas išmėginimas tėvams. Juk suaugusieji labiau rūpinasi skonių subtilybėmis, naujais patiekalais, naujais skonių deriniais, o vaikams – svarbu, kad viskas būtų aišku. Jei mėsa – tai mėsa, jei daržovės – vadinasi – daržovės. Negana to, dar turi būti gražu, patogu pasiimti ir suprantama. Ir nors nesu kulinarė, kuri kiauras dienas sukasi virtuvėje, teko imtis mažų sumuštinių, dar vadinamų canape meno. Dukrai jau devyneri, draugai irgi panašaus amžiaus.
Šiam vyresnėlės gimtadieniui pasirinkau mažyčius sumuštinukus – canape bei porą padažų – tradicinius tzatziki ir gvakomolę. Padažus patiekėme su traškia apkepta itališka duona, duonos lazdelėmis ir su šiaudeliais pjaustytomis daržovėmis – morkomis, agurkais salierais.
Patys populiariausi buvo suprantamiausi sumuštinukai:
kumpis, varškės užtepėlė su žalumynais, ridikėlis, paprika
bei
lašiša, agurkas, paprika, varškė su žalumynais
Kiti, labiau patikę suaugusiems:
paštetas, bruknių uogienė, obuolys ir juoda duona
varškė, natūralus jogurtas, marinuoti karnišonai ir vynuogės (ant krekerio)
Kas įdomiausia, mamos stebėjosi, kad vaikai valgo ne taip mažai daržovių, nors namie juos įkalbėti tai daryti sunkoka. Tai dabar net nežinau – gal mažiau siūlo arba formos kitokios:
Pagal Neringos receptus ir interneto platybėse rastus pavyzdžius.
Gardžių vaišių.