Press "Enter" to skip to content

Juoda irgi spalva

main.original.585x0

Kaip bekalbėtų stilistai, kokias paletes besiūlytų dizaineriai ir spalvų specialistai, juoda išlieka favorite. Jeigu turite susitikimą ar pasimatymą, tikriausiai, mąstote kokius rūbus apsirengti. Pasirodo, kad didžiausią įtaką turi ne patys rūbai, tekstūros ar siluetai – o spalva. Statistikos duomenimis, 66 procentams moterų patinka juodi vyrų drabužiai, ir 46 procentams vyrų patinka juoda moterų apranga. Juoda visiems asocijuojasi su inteligentiškumu ir protu. Taigi, juoda iš esmės kaip ir reabilituota. Tačiau spalvų psichologai teigia, kad juoda spalva signalizuoja apie nepasitikėjimą savimi, rodo polinkį į vienatvę, tačiau čia pat sau prieštarauja, sakydami, kad šią spalvą renkasi, nepriklausomi, paslaptingi, užsispyrę ir niekada savo nuomonės neišsižadantys žmonės, kurie kelia didelius reikalavimus sau ir aplinkiniams. ir jei pasidairysime atidžiai, pamatysime, kad dauguma stilingų asmenybių savo spintose tikraui turi elegancijos simbolį – mažą juodą suknelę.

Natūralu, kad žiemą juodą spalvą renkasi daugiau žmonių, nei vasarą ar pavasarį. Net ir fizikos dėsniai sako, kad juoda sugeria visą šviesą, vadinasi, ir šilumą.

Istoriškai juoda spalva irgi patyrė nemažai transformacijų, tarkim senovėje, krikščioniškame pasaulyje juoda spalva turėjo neigiamą reikšmę, buvo beveik nedėvima, o vėlyvaisiais viduramžiais – paskelbta gedulo spalva. Visuomenėje ji buvo laikoma purvina spalva, nepuošiančia, rodančia prasčiokišką kilmę. Ir nors Ispanijos monarchai devėjo juodos spalvos rūbus, ji vis dar nebuvo reabilituota. Kaip manote, kas tapo revoliucioniere? Žinoma, Coco Chanel, kuri 1919 metais išdrįso apsirengti juodai.

Va tada ir prasidėjo juodos spalvos triumfas – juodai baltas kinas, madistų pasirodymai visuomenėje, stileivos. Beje, labai įdomu pastebėti, kad vos ne kiekvieną sezoną, stilistai ir dizaineriai teigia, kad madingos visos spalvos, o juoda nuobodi, niūri spalva, visuomenę sunku perkalbėti. Daugeliui ji asocijuojasi su elegancija ir rafinuotumu. Be to, nėra labaiu neprietenzingos spalvos – ji tinka tiek darbo, tiek pokylio rūbams.

Tinklapyje siuvimas.lt skelbiama tokia įdomi informacija apie šią spalvą:

Juoda spalva

Egzistuoja kaip priešingybė baltai, sugeria visas spalvas aplinkui ir niekada jų neišleidžia.

Teigiamos savybės Neigiamos savybės
Motyvuotas jėgos panaudojimas Rražūtingumas
Kūrybinis darbas Prislėgtumas
Įžvalgumas Depresija
Turtingumas Tuštybė
Jėgos panaudojimas pasireiškus silpnumui ir egoizmui

Juoda spalva visuomet slepia viską savyje ką turi, ji yra “paslaptinga“ (dažnai naudojama siaubo filmuose). Juoda spalva siejama su smalsumu, ji traukia prie savęs. Baugina (baimė paslaptingumui). Juoda spalva visuomet meta iššūkį, kad žmogus galėtų pabandyti išlaisvinti savo esybę, tai yra žmogus turi pereiti per juodą, kad pažintų, kiek daug joje baltos.

Juoda suteikia galimybę atsikvėpti, neša savyje pažadą – “viskas bus gerai“, viltį, bet taip pat reiktų atminti, kad ji Jūsų neišleis tokiu, kokiu Jūs buvote anksčiau – ji įtraukia, bet neverčia ką nors daryti. Kuomet apima depresija, tai išlieka tik neigiamos juodos spalvos savybės. Ji visada, kaip ir mirtis, kalba apie rimtį ir ramybę, reiškia pabaigą.Mituose juoda spalva dažnai minima Afrikos žemyne – siejama su liūčių sezonu (medžių ir vandens spalva) – pabrėžia nežinomybės, paslaptingumo, darbštumo jausmą. Paaukoti dievams juodą gyvulį – iššaukti lietų. Juodos žymės ant kūno – liga.

Pirmenybės teikimas juodai spalvai aprangoje –  gyvenime kažko labai svarbaus nebuvimas – žmogus pasislepia juodoje spalvoje. Juodos spalvos reikėtų atsikratyti palaipsniui, papildant ją kitomis spalvomis.

Juoda ir balta spalva kartu viena kitą slopina, jau nebetenka savo pagrindinių savybių, neslopina psichikos. Reiktų atkreipti dėmesį į amžių, kuriame vengiama juodos spalvos. Dažniausiai, juoda spalva pasirenkama, kada puolama į depresiją ir šalinamasi aplinkinių.

Pilnas straipnis čia – galite paskaityti apie kitas spalvas.