Press "Enter" to skip to content

Tvarkomės vaikų kambaryje

Photobucket

Tikriausiai visos mamos pritars, kad sunkiausia dalis – sutvarkyti vaikų spintas. Žinoma, jei tas vaikas vienas, gal paprasčiau (bet pas mus senai taip buvo – tai neatsimenu), bet kai jų bent trys vienetai – veikti yra ką.

Man pačiai sunkiausia, suspėt kartu su jų augimo šuoliais – prieš gerą mėnesį rūbai dar puikiai tinka, o žiūrėk, jau rankovės per trumpos, kelnės striukos, o kojinės apskritai lyg tai ne to vaiko. Na, bet apie spintą rašiau čia: „Kaip išvyti iš vaikų spintos netvarkos monstriukus”.

Viena iš naujų idėjų, kuri sudomino – daiktų žymėjimas. Žymėti galima drabužius, stalčius, dėžes.  Rūbų žymekliai gali sėkmingai padėti, jeigu suplanuojate drabužių komplektus savaitei (vienas iš pavyzdžių nuotraukoje, pasiskolintoje iš shop.livinglocurto.com ). Mums su vaikais, kol kas pasiseka susiplanuoti kitos dienos rūbus – tai manau irgi nemažas pasiekimas. Juolab, kiekvieną dieną kitokia nuotaika ir oras.

Taigi dairomės po vaikų kambarį toliau.

Labai praverčia sumažinti žaislų kiekį iki įmanomo susitvarkyti. Aš nesiūlau visko išmesti, čia galioja tos pačios taisyklės kaip ir šiaip tvarkantis:

– sulūžęs – pataisyti arba išmesti. Tokie žaislai nėra saugūs vaikams žaisti, aštrios lūžio detalės gali sužeisti, smulkias dalis – vaikas gali praryti arba įkvėpti;

– atsibodęs, bet dar tinkamas naudoti. Čia yra du keliai – atiduoti labdarai arba … paslėpti geram mėnesiui;

– netinkamas pagal amžių. Jeigu žaislas yra per sudėtingas suprasti, vaikui pasidaro neįdomus, nes yra per didelis iššūkis. Jeigu jis pernelyg paprastas – tada greitai nusibosta, nes iššūkio kaip tik ir trūksta. Taigi, jei norit, kad žaislai būtų ne kelioms valandoms ar dienoms – rinkitės kūrybiškumą skatinančius, vaiko amžių atitinkančius žaislus.

– tie likę tinkami. Po geros peržiūros jų turėtų sumažėti iki dėžės-dviejų. Taigi nesunkiai ras vietą vaiko kambario lentynose arba žaislų dėžėse. Po kiek laiko, juos galima sukeisti su tais, kurie yra paslėpti.

Žaislams būtų gerai skirti nedideles dėžutes. Kaip žinau iš savo vaikų būdo, tai nesvarbu kokio dydžio yra dėžė, jei nusprendė žaisti, tai visas turinys bus išverčiamas ant grindų arba stalo. Taigi, surūšiuokite žaislus pagal veiklos pobūdį – piešimui, konstravimui, dėlionės ar pan.

Pratinkite vaikus, kad baigę užsiiminėti viena veikla, visas priemones surinktų ir padėtų į vietą, ir tik tada imtųsi naujų darbų.

Beliko pakalbėt apie vaikų lovas  ir tvarką jose, bet jau nebe šį sykį.

O kaip Jūs tvarkotės vaikų kambaryje?

 

3 Comments

  1. Jeans Jeans 2011 03 20

    O mums tvarkytis labiausiai padeda Netvarkos nykstukas. Jei vaikas stengiasi, tada ryte stebuklingoje vieteleje Netvarkos nykstukas gali buti palikes siurprizeli, koki mazyti guminuka, pavyzdziui. Taciau…jei visai nesitvarko, kartais Netvarkos nykstukas pasiima koki zaisla ir grazina tik po kurio laiko. Musu namie yra toks stebuklingas bugnelis, kuriame siurprizus megsta palikti nykstukas. Pirkome ji stai cia http://www.mazimazi.lt/vaiko-kambariui/kambario-dekoracijos/metalinis-bugnelis-dekoracija.html

  2. Ilona-Eitnė Eitne Post author | 2011 03 20

    Pas mumi yra Pelė :) Daro tą patį, ką ir Jūsų nykštukai, bet dar ir dantukus iškritusius į pinigėlį pakeičia :) Ko tik tie tėvai nėra priversti sugalvoti.

Comments are closed.