Kalėdos jau nebe už kalnų. Pats metas prisiminti mėgstamų skanumynų receptus ir išbandyti vieną kitą naują ir… galbūt padaryti originalią dovaną artimiems žmonėms ir draugams.
Nežinau, kaip jūs, bet aš tai Kalėdų jau neįsivaizduoju be meduolinio namelio. Pernykštis pirmas blynas – neprisvilo, tad šiais metais meduolinį namelį ruošiuosi kepti ir dekoruoti ne viena, bet su Angelo. Jis – mano didysis įkvėpėjas ir pagalbininkas virtuvėje.
Namelio darymui ir dekoravimui man pernai prireikė begalės laiko, bet kai pamačiau spindinčias Angelo akytes, tai visus rūpesčius per akimirką užmiršau.
Jeigu sugalvosite ir jūs kepti meduolinį namelį, tai galite padalinti visą darbą į mažesnius darbelius, kaip aš dariau:
* Antradienį ryte iš kartono išsikirpau meduolinio namelio formas, o vakare užminkiau nameliui tešlą.
* Trečiadienį ryte kočiojau tešlą ir kepiau namelio dalis orkaitėje, o vakare – klijavau namelio dalis cukraus pudros ir citrinos sulčių mišiniu.
* Ketvirtadienį visą rytą sugaišau dekoruodama namelį.
Mielai su jumis dalinuosi meduolinio namelio brėžiniais ir receptu. Štai kokių man namelio detalių prireikė:
P.S. Visų dalių reikia po 2 vnt., išskyrus pagrindą!
Tešlą aš dariau iš:
* 150 g cukraus
* 250 g medaus (aš dėjau tamsų ir skystą medų)
* 100 g sviesto (galima dėti ir margariną)
* 600 g miltų
* 1 pakelio kepimo miltelių
* šiek tiek druskos
* 1 kiaušinio
* 1/2 arbatinio šaukštelio cinamono
* 1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
* Citrinos žievelės (aptarkavau vieną citriną iš visų pusių)
Puode (ant ugnies) ištirpdžiau cukrų ir medų. Paskui ir sviestą (arba margariną).
Atskirame inde sumaišiau miltus su kepimo milteliais. Į tą indą įmušiau kiaušinį, įbėriau druskos, cinamono, gvazdikėlių, sutarkuotą citrinos žievelę ir cukraus-medaus-sviesto (ar margarino) mišinį.
Viską sumaišiau ir gerai išminkiau. Tešlą suvyniojau į permatomą foliją ir palikau visai nakčiai šaldytuve (reikėjo bent jau 2 val. pašaldyti).
Kočiojau tešlą storai (1 cm). Tada apibrėžiau peiliu namelio dalis.
Viską pašoviau į įkaitintą orkaitę (180°C) ir kepiau apie 15 min.
Namelio dalis ataušinau. Jas klijavau cukraus pudros ir citrinos sulčių mišiniu. Labai vargau. Post factum sužinojau, kad daug lengviau klijuojasi degintu cukrumi.
Namelį papuošiau guminukais ir sausainiams skirtomis dekoracijomis.
Sėkmės (jos tikrai prireiks)) ir skanaus!
Reklama: http://www.nameliugamyba.lt/
Ar tas meduolis paskui labai kietas buna?..
Nežinau kaip šitas konkretus, tačiau kur mes kepame, tai kuo ilgiau laikomas, tuo labiau kietėja.
Šis meduolis kietėja, bet per kietas nebūna. Mes, jei gerai pamenu, tai jį baigėme valgyti praėjus savaitei nuo iškepimo. Buvo ne per kietas.
p.s. Dainiau, o galima būtų padaryti, kad aš sužinočiau, kada kas mano straipsnius pakomentuoja?
Egle,
po komentarų forma yra langiukas, kurį reikia pažymėti varnele („Praneškite man el. paštu apie komentarus”) ir visuomet gausi komentarus, o dabar padariau, kad turėtum kaip autorius gauti pranešimus apie visus komentarus po tavo straipsniais.