Press "Enter" to skip to content

Etiketas. Taisyklės kiekvienam

verslo-dovanos-600x399

Labai daug įvairiausių etiketo taisyklių vienaip ar kitaip reguliuoja mūsų elgesį, veiksmus skirtingose situacijose. Štai keletas iš jų, kurios gali palengvinti gyvenimą arba padaryti jį patogesniu. Etiketas (pranc. etiquette – etiketė, užrašas; sąvoka žinoma nuo Liudviko XIV laikų) – visuotinai priimtos (gero) elgesio viešumoje (pvz., bendravimo) taisyklės (vad. „geras tonas“ ir pan.). Etiškas elgesys – formalių taisyklių, sąlygotų daugelio žmonių kartų patirties, taikymas iš anksto numatytose situacijose.

1. Niekada neikite į svečius nepaskambinę. Netikėti svečiai neturėtų stebėtis, kad šeimininkai nepasiruošę, neturi kuo pavaišinti ar turi savų planų ir visai nenori su jais bendrauti.

2. Niekada nedžiovinkite skėčio išskleisto, nei biure, nei svečiuose. Tiesiog pastatytikite jį į specialų stovelį ar pakabinkite tam skirtoje vietoje.

3. Nedėkite rankinės ant savo kelių ar kėdės. Jei rankinė mažutė – delninukė,  tiesiog padėkite ją ant stalo, jei rankinė didelė – pakabinkite ant kėdės atlošo arba padėkite ant grindų, jei nėra specialios kėdutės, kurias pastato restoranuose. Portfelis visada statomas ant grindų.

4. Nenaudokite kaip rankinės supermarketų polietileninių maišelių bei prabangių parduotuvių krepšių – jie skirti tik parsinešti produktams į namus.

5. Vyrai niekada neneša moters rankinės. O paltą neša tik iki rūbinės.

6. Naminė apranga – tai nenudėvėti rūbai, ne chalatas ir ne pižama. Rūbai turi būti tvarkingi, o chalatas skirtas nueiti iki vonios kambario ryte ir grįžti į miegamąjį vakare.

7. Jei norite,  kad vaikai belstų, prieš įeidami į Jūsų miegamąjį, belskite į jo kambario duris nuo to momento, kai jis apsigyvena atskirame kambaryje.

8. Moteris restorane gali nenusiimti skrybėlės ir pirštinaičių, bet ne kepurės ir šiltų pirštinių.

9. Visi papuošimai kostiume neturėtų viršyti trylikos vienetų, čia įskaičiuojamos ir puošnios sagos. Virš pirštinių nedėvimas žiedas, bet gražią apyrankę galima segėti. Kuo vėlesnis vakaras – tuo brangesni papuošalai.

10. Kine arba teatre į savo vietą visada eikite atsukę sėdintiems veidą.

 

Šių taisyklių tikrai yra ir dar daugiau – visad pagalvokite apie nuotaką, kai nusprendžiate puoštis baltais rūbais eidami į vestuves, kviesdami žmones į retoraną ir tikėdamiesi, kad jie visad apmokės sąskaitas.

 

Gerų minčių!

Reklama: Moteriški CHALATAI