Press "Enter" to skip to content

„Cead mile failte!“

Photobucket

Iliustracija iš anglija.lt

Prieš daugybę metų gimęs (apie 385-390 metus) Velse, šv. Patrikas padovanojo daugybę airiško folkloro istorijų. Jam meldžiamasi, kad nuo gyvačių apgintų, kad nuo pragaro liepsnų išvaduotų. Tai graži šventė , švenčiama prieš pat oficialią pavasario pradžią – pavasario saulėgrįžą. Žaliais rūbais išsidabinę, dobilais apsikaišę, šią dieną airiai švenčia tiek pačioje Airijoje, tiek kitose šalyse, kuriose yra airių išeivių. Tai lyg koks atokvėpis vidury Gavėnios, pačioje Airijoje panašus į braziliškuosius karnavalus savo nuotaikom ir spalvingumu.

Kaip teigia Wikipedia:

Vienas iš svarbiausių šventės ir pačios Airijos simbolių – trilapis dobilas (air. shamrock). Manoma, kad šis simbolis atsirado tada, kai šv. Patrikas panaudojo trilapį dobilą šv. Trejybei paaiškinti: Dievas Tėvas, Dievas Sūnus ir Šventoji Dvasia yra atskiri to paties vieneto elementai, kaip ir trys atskiri, tačiau kotelio sujungti, dobilo lapeliai. Šv. Patriko pasekėjai ėmė tradiciškai įsisegti trilapį dobiliuką šventės metu.

Kitas šv. Patriko šventės simbolis – leprikanai (air. Leprechauns). Tai mistiniai atsiskyrėliai, kurie vengia kontakto tiek su mirtingaisiais, tiek su nemirtingomis būtybėmis – elfais. Jie uoliai siuva… batus. Taip pat jie yra paslėptų brangenybių savininkai. Leprikanas visada gali būti užtinkamas su batu vienoje rankoje ir plaktuku kitoje. Lobių ieškotojai gali priversti leprikaną išduoti paslaptį, kur paslėptos brangenybės. Tačiau, jei tik žmogus nusisuka į šalį – leprikanas iškart išnyksta. Todėl, norint surasti lobį, reikia nenuleisti nuo atsiskyrėlio akių. Dauguma leprikanų negražūs – maži, stori, raukšlėtais veidais senukai, tačiau, nepaisant kūno sudėjimo, labai grakščiai judantys.

Siūlome visiems išsivirti puodelį kvapnios airiškos kavos ir atšvęsti kartu su airiais:

1,5 puodelio kavos
1-2 šaukšteliai rudo cukraus
2 arbatiniai šaukšteliai airiško viskio
1/4 puodelio plaktos grietinėlės

Kavą pasaldinti, įmaišyti viskį ir ant viršaus uždėti plaktos grietinėlės.

Kitokį airiškos kavos receptą rasite čia.

Cead mile failte!

One Comment

Comments are closed.