Press "Enter" to skip to content

Filmai, įkvėpsiantys keliauti


Kai pavasarėjant kelionių troškulys tik stiprėja – geriausia išeitimi tampa filmai apie keliones. Nes po jų jautiesi iš dalies pakeliavęs ir galbūt net susigundai keliauti ten, kur atostogavo filmo herojai.

„Atgal į gamtą“ (Into the Wild)
Sean Penn režisuotas filmas pagal J. Krakauer knygą pasakoja apie 24 metų Chris McCandless atsiskyrimą, klajojimą po pasaulį ir daugybę nuotykių, galiausiai pasibaigusių tragiškai. Filmas kelia norą keliauti, nes parodo galimybę keisti savo gyvenimą, kada panorėjus. Taip pat vaizduojama, kaip svarbu išlaikyti glaudžius santykius su šeima, tačiau neužgniaužiant aistros keliauti. Didžioji filmo dalis buvo filmuojama Aliaskoje.

„Septyneri metai Tibete“ (7 Years in Tibet)
Viena iš kelių austrų rašytojo Heinrich Harrer knygų, pasakojančių apie keliones po kalnus. Knygos motyvais buvo pastatytas filmas, pasakojantis apie 7 metus, praleistus Tibete, Kinijoje. Filme rodomos nuostabios snieguotos viršukalnės, įsirėžusios į mėlyną dangų, tačiau labiau nei tai keliauti kviečia noras mesti iššūkį sau ir pabūti tiesiog su savimi. Beje, šalia pagrindinį vaidmenį atliekančio Brad‘o Pitt‘o išvysime ir lietuvių aktorę Ingeborgą Dapkūnaitę.

„Po Toskanos saule“ (Under the Tuscan Sun)
Dešimties dienų kelionę į Toskaną pagrindinei herojei Frances padovanoja geriausia draugė, tikėdamasi, kad atostogos padės jai atsigauti po vyro išdavystės ir bjaurių skyrybų, išgydys nuo depresijos ir, galbūt, padės įveikti kūrybinę krizę. Sužavėta stulbinančio Italijos grožio ir čia gyvenančių žmonių šilumos, moteris ryžtasi įsigyti namą ir visam laikui pasilikti Toskanoje. Netrukus ji įgyja naujų draugų ir pradeda naują gyvenimą, kupiną juoko, netikėtumų ir, žinoma, meilės…

„Prieš patekant saulei“ (Before Sunrise)
Tai romantinis filmas su E. Hawke ir J. Delpy, kurių herojai, du nepažįstamieji, susitinka keliaudami traukiniu ir nutaria išsilaipinti Vienoje bei kartu praleisti vakarą. Manydami, kad daugiau niekada nesusitiks, apie save naujam pažįstamam atskleidžia kur kas daugiau, nei leistų sau įprastomis aplinkybėmis. Rašytojo Carlo Alcos teigimu, šis filmas atskleidžia keliavimo įvairiapusiškumą. „Susitikimai su įvairiais žmonėmis, nauja patirtis, iššūkiai ir darymas to, ko įprastai nedarytum. Norisi leistis į kelią vėl ir vėl.“

„Baraka“ (Baraka)
Tai filmas be jokių dialogų, kuriame viskas perteikiama per gyvūnų ir žmonių nežodinį bendravimą su išoriniu pasauliu. Filmas priverčia susimąstyti, plačiau atmerkti akis ir suprasti, kaip įvairiuose pasaulio kampeliuose gyvenama, bijoma, ginamasi ir prisitaikoma.

„Amelija iš Monmartro“ (Amélie)
Filmo veiksmas vyksta Paryžiuje, o pasakojama apie 23 metų padavėją, nepailstančiai dalinančią džiaugsmą visiems ją supantiems žmonėms. Keliaujant labai įdomu būti atviram aplinkai ir kartkartėmis stabtelti bei pasikalbėti su vietiniais žmonėmis ar pakalbinti nuliūdusius.

„Reikalai Briugėje“ (In Bruges)
Filme pasakojama dviejų samdomų žudikų, atsiųstų į Briugę atlikti užduoties, istorija. Jiems tenka prisitaikyti prie aplinkos, kitokių sąlygų ir įvairių žmonių. Filmas plačiai išgirtas už puikius dialogus ir pavaizdavimą, kaip du iš pažiūros panašūs žmonės ir gyvenimo būdai iš tiesų gali skirtis. Skirtingi charakteriai, įdomūs personažai, pasakiškas miestas, moraliniai klausimai išties „užkabina“.

„Valgyk, melskis, mylėk“ (Eat, Pray, Love)
Filmas sukurtas pagal amerikiečių žurnalistės Elizabeth Gilbert autobiografinę knygą “Valgyk, melskis, mylėk”. Filme pasakojama apie autorę, kuri bando pabėgti nuo nelaimingos santuokos. Po trumpo meilės romano ji visus metus keliavo ir gyveno keliose šalyse, ieškodama naujos meilės, naujų potyrių ir savęs.

„Pasiklydę vertime“ (Lost in Translation)
Šiame filme pasakojama apie neįprastą Holivudo žvaigždės ir vienišo vyro pažintį Tokijuje, Japonijoje. Tai primena, kaip lengvai užsimezga pažintys ir draugystės keliaujant ir kaip paprasta „prisirišti“ prie žmogaus (net ir visiškai skirtingo) neįprastomis aplinkybėmis.

„Kelyje su „Dardžylingu““ (The Darjeeling Limited)
Tai pasakojimas apie tris narkomanus brolius, keliaujančius traukiniu po Indiją. Galbūt filmas nesukels noro nusipirkti nuodingos gyvatės ar ryžtis kokiam kitam nutrūktgalviškam nuotykiui, tačiau garantuotai panorėsite keliauti traukiniu.

„Viki Kristina Barselona“ (Vicky Cristina Barcelona)
Amerikietės Viki ir Kristina keliauja atostogauti į Barseloną. Viki yra labai griežtos moralės ir rengiasi tekėti, o Kristina – laisvos sielos mergina, linkusi į seksualinius nuotykius. Jos sutinka ekstravagantišką ispaną menininką ir jo buvusią žmoną gražuolę. Veikėjai įsivelia į romantiškus nuotykius. Barselona filme vaizduojama kaip labai gražus ir romantiškas miestas.

„Vidurnaktis Paryžiuje“ (Midnight in Paris)
Tai 41-asis talentingojo W. Alleno filmas, kuriame perteikiami žmonių skirtumai ir panašumai, svajonės ir troškimai, praeitis ir dabartis bei likimo posūkiai… Akį traukia magiški Paryžiaus vaizdai, o širdį užlieja saldi romantika. Ši lyrinė komedija sužavės net visko mačiusius veteranus…

O koks filmas įkvėpė kelionėms tave?