Jau antrus metus kepu duoną. Nežinau, ar tai madinga. Jei mdinga – tai tokios mados man patinka – žinai, ką vaikams paduodi. Aišku, tuoj atsiras teigiančių, kad nežinau, kas įdėta į miltus ir kaip užauginti kmynai. Bet… Vis tiek kažkaip dūšiai ramiau. Juolab visokių sėklelių, grūdelių pridedu.
Šiuo metu turiu tokį vykusį raugą ir receptą, kad kepu duoną kiekvieną savaitę, net su savo greitais gyvenimo tempais ir smalsia trijule. Ją kildinti tereikia 6 valandas.
5 stiklinės kvietinių miltų 5 stiklinės ruginių miltų 1 stiklinė sėlenų 1 stiklinė linų sėmenų 1 stiklinė pakepintų sezamo sėklų (kepinu sausaoje keptuvėje)1 šaukštas druskos 0,5 stiklinės cukraus 1-1,5 l vandens (kad tešla nebūtų labai kieta)
0,5 litro duonos raugo kmynų
Dar galima įdėti plikytų saulėgrąžų (tada jos bus minkštos), maltų kviečių gemalų. Vienu žodžiu, maišai, keitalioji, kol gauni tokį skonį, koks labiausiai tinka šeimynos skoniui.
Visus produktus sumaišome (atsidedame tešlos-raugo kitam kartui), supilame tešlą į skardą (ją patepame sviestu ir pabarstome sezamo sėklomis) ir paliekame kilti 6-8 valandas. Pridengiame drobiniu rankšluosčiu. Kepama 200 laipsnių temperatūroje 1 val 15 min.
Iškepusią duonelę nuprausiame vandens, aliejaus ir medaus mišiniu, uždengiame rankšluosčiu ir leidžiame ramiai atvėsti.
Skanaus!
[…] Pavyzdžiui miltai. Jei mėgstate ir naudojate miltus su sėlenomis ar kitais priedais – sėlenas pirkite atskirai ir maišykite tik tiek kiek reikia. Mūsų šeima šiuos dalykus naudoja kepant duoną. […]