Press "Enter" to skip to content

Seminaro medžiaga (teorinė dalis)

Šį sykį, pateiksiu teorinius dalykus apie masažą, kuriuos parengė A.Stasiulio reabilitajos klinikos darbuotojai. Gero skaitymo ir tikiuosi, kad turėsite naudos:

MASAŽAS. (I dalis)

Mokslininkai įrodė, kad kūdikiai, reguliariai masažuojami ir mankštinami visus pirmuosius gyvenimo metus, pabaigoje pralenkia savo bendraamžius fizine ir protine raida. Be to, jie 3 kartus rečiau serga perša­limo ligomis, 5 kartus – plaučių uždegimu. Reguliarus masažas stimuliuoja fizinį augimą, protinę raidų, grūdina, teigiamai veikia kraujotaką, kvėpavimą ir medžiagų apykaitą.

Atliekant masažą ir mankštą (fizinius pratimus) kraujas cirkuliuoja grei­čiau, pagreitėja limfos apytaka, paplatėja ir geriau prisipildo kraujo smulkio­sios raumenų kraujagyslės (kapiliarai). Pagerėja raumenų medžiagų apykai­ta – jų ląstelės gauna daugiau maisto medžiagų, reikalingų augimui. Taip pat ir kiti kūno audiniai gauna daugiau maisto medžiagų bei deguonies. Pagerėja kvėpavimas – jis tampa gilesnis. Kintant slėgiui krūtinės ląstoje, daugiau ve­ninio kraujo priteka į dešinįjį širdies skilvelį, dėl to pagerėja širdies darbas.


Masažas ir gimnastika gerina odos mitybą, raumenų jėgą ir elastingumą, virškinimą. Kūdikis tampa žvalus, geriau valgo, miega.

Mokslininkai įrodė, kad masažuojami mažyliai tampa organizuotesni, ra­mesni, labiau pasitikintys, patiria mažiau dieglių. Lytėjimas ir glostymas yra pagrindinis masažo elementas. Tėčiui ir mamai dera pakaitomis atlikti masa­žą, nes kiekvieno jų prisilietimai skirtingi ir mažylio laukiami.

Masažo ir gimnastikos turėtų pamokyti apylinkės slaugytoja (medicinos sesuo) arba vaikų ligų gydytojas.

Kūdikiai masažuojami glostymu, trynimu, rečiau maigymu ir vibracija.

Masažuojamos visos kūno dalys: rankos, pilvas, kojos, nugara, krūtinė, pė­dos. Masažo kryptis – iš periferijos į centrą. Pvz., rankutės masažuojamos nuo plaštakų pažastų link. Kartu su masažu atliekami gimnastikos pratimai.

Nemasažuojama ir neatliekama gimnastika, kai mažylis negaluoja arba serga, pvz., kai jam pakyla temperatūra, jis viduriuoja, kasti, jo oda išber­ta, limfmazgiai padidėję. Taip pat nemasažuojami sergantys širdies, kepenų, inkstų, plaučių ligomis kūdikiai.

Masažą darykite tada, kai niekur neskubate, o mažylis yra geros nuotai­kos, t. y. kai jis gali atsipalaiduoti. Jei mažylį kankina diegliai, masažas atliekamas prieš jų pradžią. Viską darykite stovėdami arba sėdėdami, t. y. taip, kaip Jums patogiau. Visuomet turėkite pasiruošę sausų. vystyklu, nes mažylis gali pasišlapinti ir pan. Prieš pradėdami masažą pakal­binkite, maloniai nuteikite kūdikį. Masažo jis turi laukti… Jeigu kūdikis neramus, įsitempęs ar bijo, pažiūrėkite jam į akis, šypsokitės, pajudinkite jo kojas tarytum minant dviračio pedalus. Žodžiu, pradėkite su mažyliu žaisti. Be žaisdami atlikite masažą ir po keleto kartų suvoksite, kada vaikutis atsipalaidavęs, kada įsi­tempęs. Masažas naudingas tuomet, kai kūdikis yra atsipalaidavęs.

Švelnų glostomąjį masažą atlikite:

· švariai nusiplovę rankas šiltu vandeniu su muilu, nusiėmę žiedą, laikro­dį, trumpai nusikirpę nagus;

· pradėkite daryti nuo 1,5 mėnesio, prieš žindymą/maitinimą (jei mažylis neverkia) arba praėjus 1 val. po maitinimo/žindymo;

· pradinių procedūrų trukmė 1-3 min., kūdikiui augant iki 8-10 min. per dieną;

· ant stalo, apkloto antklode ir ant jos užtiesta klijuote, uždengta medvil­niniu (lininiu) vystyklu, kai kambario temperatūra 21-22 ~C;

· kasdien tuo pačiu laiku.

Procedūros metu gali negarsiai groti melodinga muzika arba kalbėkite su mažyliu. Jeigu jis pravirksta, procedūrą nutraukite.

Pagrindinis masažo elementas – švelnus glostymas. Sausas šiltas delnas tolygiai ir švelniai slysta mažylio odos paviršiumi. Viena ranka paeiliui pa­laikoma už riešo, po to už pėdų, ir glostomas išorinis bei vidinis galūnių paviršius nuo periferijos centro link. Po to mažylis apver­čiamas ant pilvuko ir plaštakos išorine puse švelniai glostoma nugara nuo sėdynės galvos link. Tai atlikus, mažy­lis vėl apverčiamas ant nugaros ir delnu pagal laikrodžio rodyklę paglostomas pilvukas. Gulinčiam ant nugaros kūdikiui ke­turiais pirštais pakaitomis sukama kairė ir dešinė pėda, o nykščiu 3-6 kartus braukiama nuo pirštų kulno kryptimi. Visi judesiai pirmąsias masa­žo dienas atliekami 2 kartus, vėliau 4-6 kartus.

Medžiagai paruošti panaudota A.Vingaras , V.Černiauskienė „Pirmieji treji gyvenimo metai“.

3 Comments

  1. margariux margariux 2010 02 28

    Šis straipsnis sumaišys mamas. Pavadinimas straipsnio „Masažas”, bet kalbama apie mankštas, taip ir neskiriama kas yra masažas, o kas yra mankšta. Be to, mankštos tai tikrai nepamokins slaugytoja, nes jos nemoka to. Pasaulio moksliniai straipsniai rašo (nemažai pubmede skaičiau), kad masažas efektyvaus rezultato neduoda. Jau dešimt metų naudojamas žodis – kineziterapija, o ne gimnastika, nebegrįžkim į tuos laikus, kai buvo rašoma GFK (gydomoji fiz kultūra). Be to, ta knyga, iš kurios buvo ruošiamas straipsnis, tai 1996m kopija tik išleista 2008m ir pridėta daug reklamų. „Gulinčiam ant nugaros kūdikiui ke­turiais pirštais pakaitomis sukama kairė ir dešinė pėda” – kažkoks mistinis sakinys.. Jeigu aš gerai įsivaizduoju, tai čia galime su šiuo judesiu ir pakenkti. Nes kūdikėlio pėdų raiščiai ir taip laisvi, o šitu judesiu mes juos ne stiprinam, o dar labiau laisvinam.

    Nepykit už tokį komentarą, tai tik mano nuomonė ;)

  2. Ligita Ligita 2010 03 01

    Na manes bent jau tikrai pavadinimas nesumaise.. :) Nes paskaiciau ir apie masaza ir apie maksteles..
    Bet mankstinames taip kaip mums rode musu raidos gydytoja ir klinikos sesele, kuri, atvirksciai nei Jus rasete – moka tai :)

  3. margariux margariux 2010 03 02

    Dvi iš trijų mamų, skambinančių man sako – mes čia Jums skambiname dėl masažų, aš visada sakau – aš masažo nedarau, tik mankštą – o jos atsako – tai čia tas pats, priklauso kaip Jūs pavadinsite. Deja ne tas pats. Tik dėl informacijos trūkumo, o gal geriau sakyti – klaidinimo, tai yra maišoma.

Comments are closed.