Press "Enter" to skip to content

Maži atradimai

Photobucket

Kiekvienas suaugęs žino, kad palietus karštą lygintuvą – nudegsi, o pasėmus smėlio – jis išbyrės pro pirštus.

O vaikai?

Jiems maga viską paliesti, atpažinti. Maži pirštukai liečia daiktus ir tai… maži gyvenimo atradimai. Jiems visai smagu paliesti košę, mamos pižamą arba kilimo mazgelius. Mokantis, labai praverčia, vadinamosios, lytėjimo knygos.

Mamos dažnai guodžiasi, kad žaislai yra labai brangūs, bet pasidaryti lytėjimo knygą nekainuoja nieko, tik truputėlis jūsų laiko. Kelios skiautelės, namuose esančių, medžiagų ir adata su siūlu – štai ir knyga.

Iš  medžiagos iškirpkite penkis šešis vienodus kvadratus ir juos sutvirtinkite. Tai puikiausia lytėjimo knyga. Vienas lapas gali būti iš netikro kailiuko, kitas iš atlaso, kartono. Galima, kerpant pavyzdėlius iš seno drabužio, palikti spraudes, aplikacijas, sagas, prisiūti keletą neilgų (ne ilgesnių negu 14 cm ilgio juostelių). Susiuvus dvi skiauteles, tarp kurių yra traškančio politeleno gabaliukas – turėsit traškantį lapą, o jei įsiūsite kelis žirnius – turėsit dar kitokią faktūrą. Juk viskas priklauso nuo jūsų noro ir fantazijos.

Prisimenu, Mildutės mėgstamiausias barškutis, buvo čiulptuko dėžutėn įdėti keli žirniai. Aišku, dėžutę tvirtai suklijavome ir dar apklijavome izoliacine juosta.

Vaikai labai mėgsta liesti, čiupinėti. Lytėjimo žaislai lavina gebėjimą atpažinti faktūrų skirtumus, apčiuopti.

Primenu, darančioms žaislus vaikams iki trijų metų – viskas turi būti stipriai prisiūta, kad vaikas negalėtų nuplėšti, virvelės neilgesnės nei 14 centimetrų, visos barškančios detalės įsiūtos taip, kad miklūs pirštukai negalėtų iškrapštyti. Žaidimai turi būti saugūs!

Sėkmės kuriant ir mokantis!

Nuotrauka iš alteredbits.com.