Press "Enter" to skip to content

Ką moka 12 mėnesių kūdikis

PhotobucketFiziniai judesiai: gerai sėdi neribotą laiką, ropoja greitai. Laikydamasis atsistoja, vaikšto laikydamasis už baldų. Gali pastovėti nelaikomas, o pastovėjęs, pats atsisėsti. Kai kurie jau ir vaikšto vieni. Gali nusiristi nuo lovos arba nuropoti laiptais. Dabar itin svarbu vaiko saugumas – uždenkite aštrius kampus, nepalikite karštų skysčių prie stalo krašto, kur vaikas galėtų pasiekti. Apsaugokite laiptus, židinį.

Jo regėjimas beveik kaip suaugusiojo, išlieka šiek tiek trumparegis iki 9-10 metų.  Silpnėja gebėjimas girdėti aukštus garsus, į kvapus reaguoja taip pat, kai suaugę.

Turi puikią regimąją atmintį. Prisimena, kur yra jo mėgstamas paveiksliukas knygelėje. Rodo į daiktus pirštu, gali žinoti kai kuriuos pavadinimus. Moka sieti du dalykus, elgesys tampa nuoseklus. Mėgdžioja vis daugiau, kopijuoja veiksmus. Naudojasi daiktais, pasiekti tikslą.

Geba suimti smulkius daiktus nykščiu ir smiliumi. Rodo į daiktus. Nors dar nemoka pats valgyti, bet jau laiko šaukštą, geria iš puodelio. Tobulėjant rankų judesiams, jau mažiau kiša daiktus į burną. Pradeda naudotis daiktais pagal paskirtį – nebekala puodeliu ir pan.

Žino savo vardą, atsiliepia šaukiamas. „Kalba” be paliovos ir garsiai. Veiksmais parodo, kad supranta, ką sakote: ploja delnais, pakelia rankutes ir pan.

Meilus su pažįstamais žmonėmis. Moja rankomis atsisveikindamas, ploja delnais. Mėgsta dėlioti daiktus iš dėžutės, mėto žaislus. Tampo už sijono, kad pakeltumėte, gali nusivesti prie rūpimo daikto.

Pgl. Elizabeth Fenwick „Motinos ir vaiko knygą”; Dorothy Einon „Ankstyvasis ugdymas”.