Press "Enter" to skip to content

Žaidimai sėdintiems, ropojantiems ir pirmus žingsnelius žengiantiems kūdikiams

Photobucket

Esu jau rašius apie nešiojimą – nešiojamas vaikas pratinasi prie įvairių kūno padėčių. Laikai keičiasi. Dabar vaikus dažniau vežiojame negu nešiojame, taigi vaikui nebereikia mokytis išlaikyti pusiausvyros. Žaisti irgi pasodiname į kėdę, prisegame saugos diržais – vėl nėra kada mokytis teisingos laikysenos.

Keletas pratimų-žaidimų, skatinančių vaikus daugiau judėti:

Paklokite patiesalą ant grindų, pridėkite pagalvėlių, kad neužsigautų, ir pasodinkite. Duokite žaislų, kurių reikia siekti. Vaikams reikia mažų iššūkių!

Sėdėjimas ne tik sudaro geresnes sąlygas stebėti aplinką, bet padeda išmokti išlaikyti galvą, žaisti nenugriūnant. Ir nebijokite, kad jis nugrius, svarbiausia sudarykite sąlygas, kad skaudžiai neužsigautų. Juk nesimokydamas – neišmoksi, jam teoriškai nepaaiškinsite. O kai jau išmoks išlaikyti galvą ir žaisti – turės tvirtus pagrindus mokytis vaikščioti.

Vienas iš pratimukų „sėdėtojams” – sėdėjimas dežėje. Vaikams labai patinka nedidelės erdvės, taigi teks susirasti dėžę, kurioje jis galėtų sėdėti. Dar galite užmesti lengvą skarelę ant viršaus ir laikas nuo laiko pažiūrėkite į vidų, pakalbinkite jį.

Dažniau guldykite ant pilvo – juk nuo nugaros mažai matosi, be to nėra poreikio siekti daiktų. Gulėti ant pilvo vaikas gali ne tik ant žaidimų kilimėlio ar pakloto – automobilio padangos kamera, maitinimo pagalvė, specialus žaidimų maniežas ar maža pripučiama valtis gali būti puiki atrama pilvu kelti galvą aukštyn ir žvalgytis.

Ropojimas į kalnelį. Jau ropojančiams vaikui paruoškite kalnelį iš plačios lentos (lentynos), kad vaikas galėtų užropoti ir paskui nušliaužti pilvu žemyn. Ir vėl pasikartosiu – būtinai saugokite, kad vaikas neužsigautų ir neišsigąstų.

Dabar apie vaikščiojimą. Pirmiausia visada kyla klausimas – reikia ar nereikia vaikui batukų. Ortopedai irgi neturi vieningos nuomonės – vieni siūlo mokyti vaikščioti basiems, kiti rekomenduoja stabiliai čiurną fiksuojančius batukus. Manau, kad iš pradžių geriausia neslystančios kojinės, nes bet kokie batai pradėjusiam vaikščioti kūdikiui yra per kieti. Nebent specialistas konkrečiu atveju patartų kitaip.

Skatinkite vaikščioti – labiausiai vaiką padrąsinsite atsiklaupę ir išskėtę rankas, kad vaikas ateitų į glėbį. Kuo daugiau vaikas vaikščios, tuo greičiau lavės jo pusiausvyra ir augs pasitikėjimas savo jėgomis.

Sėkmės atpažįstant judėjimo pasaulį!