Press "Enter" to skip to content

Vaikai panašūs į antis, arba vandens žaidimai

Sinoptikai gąsdina, kad ši diena jau paskutinė prieš pabjurstant orams. Taigi pasidžiaukime, kad galima patysoti ant žolės, pasilepinti saule, pasėdėti po berželiu ir visai negalvoti apie lietingas popietes.

Muilo burbulų pūtimas vakar, privertė susimąstyti, prie kokių žaidimų priskirti juos. Kaip bebūtų keista – tai vandens žaidimai: tiek tirpalo gaminimas iš putojančio skysčio ar indų ploviklio, tiek skraidančių putų gamyba.

game-1

game-2

game-3

game-4

Vandens žaidimų tikrai yra nemažai. Tai visi žaidimai virtuvėje, vonioje, net ir elementarus stalo valymas. Taip, perskaitėte teisingai, nes daugelis ikimokyklinukų visiškai nelaiko to darbu. Jeigu veikla teikia malonumą, vadinas tai negali būti darbas, tai patvirtintų bet kuris vaikas. Taigi vaikai „žaidžia” stalo ar grindų valymą. Ir jei daro tai dažnai – būna tikri profesionalai. Tik nepamirškit išmokyti išgręžt kempinės ar šluostės!  Turiu dvi pagalbininkes, kurios užpiltų visą butą vandeniu besitvarkydamos.

Atskira tema – čiaupai. Nežinau, ar yra nors vienas ikimokyklinukas, kuriam nepatiktų leisti vandenį iš čiaupo – tiek virtuvėje, tiek vonioje, tiek lauke. Vaikai gali tuo užsiimti ištisas valandas. Duokite indų, kuriuos galima pripildyti  ir perpildyti – vaikas greitai supras kaip greitai galima įpilti ir išpilti vandenį, į kuriuos indus sunku pripilti vandens arba visai neįmanoma. Tai lyg ankstyvoji fizika ir gamtos pažinimas. Turėčiau pastebėti, kad leidus žaisti prie kriauklės, reiktų patiesti storą sugeriantį rankšluostį arba laikraščių, net jei grindys nebijo drėgmės – tada mažesnė galimybė paslydus susižaloti. Be to nereikia duoti labai daug daiktų – nes tai blaško vaiko dėmesį, be to siekdami atokesnio daikto gali nukristi nuo kėdės.

Žaidimai vonioje. Plūduriuojantys daiktai, kuriuos galima plukdyti  ir paskandinti, kempinės sugeriančios vandenį, puodelis pilstymui – visa tai teikia daug džiaugsmo vaikams. Yra nemažai vaikų, kuriuos gąsdina dušas, ant veido pilamas vanduo. Taigi siūlau geriau iš pradžių leisti „paplaukioti” seklioje vonioje – įleiskit kelis centimetrus vandens ir leiskit atsigulus ant pilvo pasitaškyti rankomis ir kojomis. Vietoj dušo, skalaujant galvą, praverčia ir plastikinis kibirėlis ar laistytuvas. Kaip ir visad su vaikais – būtinas nuoseklumas ir pasitikėjimo savo jėgomis ugdymas.

Kaip lengviau sutvarkyti vonią po vonios žaidimų, galite paskaityti čia.

Sėkmės žaidžiant.

2 Comments

  1. gabriele gabriele 2009 10 16

    kokia maza mergyte o jau priziuri maza vaika:)

  2. Eitnė Eitnė 2009 10 16

    Neprižiūri, o žaidžia kartu. Mūsų vaikai neaugina vieni kitų, o auga kartu. Prižiūriu visus tris aš pati – mama :)

Comments are closed.