Press "Enter" to skip to content

Tinklaraščio naujagimiai: Neda – antras mėnuo

Trumpai, ką turėtų daryti 2-jų mėnesių kūdikis:

Rankų ir kojų judesiai nesukaustyti. Plaštakos vis dažniau būna atgniaužtos. Paguldytas ant pilvuko galvą išlaiko vidutiniškai pakeltą, bet dažnai padeda pailsėti. Paguldytas ant nugaros, sukioja galvą ir pakelia ją šiek tiek. Paėmus ant rankų, galvą laiko tiesiai, bet dar ji vis sunki ir svyruoja. Daiktus griebia sąmoningai ir trumpai juos palaiko. Vienu metu gali atlikti tik vieną veiksmą, pvz. žįsdamas negriebia barškučio.
Gerkliniai garsai panašūs į burkavimą. Dviejų mėnesių kūdikis „taria” balsius, panašius į „a” arba „e”. Protarpiais prie jų prisišlieja priebalsis „h” („he”, „ėhė”). Palaipsniui tie garsai pereina į gugavimą. Domisi garsais, suklūsta išgirdę barškėjimą, cypsėjimą ir pan. garsus. Galima matyti kaip įsitempia klausydamas.
Įdėmiai stebi aplinką. Koordinuoja akių judesius, sekdamas šviesą ar daiktą.Sutelkia žvilgsnį į daiktus už 20-40 cm nuo akių. Domisi dideliais, ryškiais daiktais, žiūri į veidus (1 m atstumu). Tuo pačiu metu sutelkia dėmesį į vieną daiktą. Į daiktus reaguoja visu kūnu, griebia patikusį žaislą. Džiaugiasi matydamas artėjantį veidą. Aiškiai skiria balsus, žmones. Sieja žmones su jų elgesiu, pvz, mamą su maistu.
Išmoksta šypsotis. Šypsosi visiems: žmogui, žaisliukui, lėlei, gyvūno atvaizdui. Gyvai reaguoja į žmogų – įnirtingai mojuoja kojomis ir rankomis. Stebi judantį žmogų. Kalbinamas ar paimtas ant rankų, nurimsta. Parodo kančią, susijaudinimą, palengvėjimą.
Mėgsta maudytis, rankas ir kojas judina vandenyje.
Mažiukas ir tėvai jau apsiprato su nauja aplinka. Dabar mažylis jau nebe bejėgis naujagimis, o kūdikis, kuris jau nebemiega ištisas valandas, o domisi aplinka, atranda spalvas ir daiktus.

Mama Neringa rašo:

Štai sulaukėme antrojo mėnesiuko. Sveriame 6600 ir 59 cm, gavome skiepuką. Vis dar pakankina mus pilvelio diegliai, bet ir iš mamų, ir močiučių vis gaunu patarimų: tai ir mankštinamės, ir masažuojamės. Pastebėjau, kad darant mankštą ir kojytes keliant viršų, pilvelis aprimsta,tai dažnai per dieną ir pasimankštinam. Paguldyta ant pilvuko, Nedutė kuo puikiausiai laiko galvytę ir pakankamai ilgai.

Šiandien pas gydytoją atradom,kad mergaitė paguldyta ant pilvelio pradeda šliaužti, tik rankas reikia laikyti, kad atsiremtų pėdutės. Labai nustebau, nes tikrai negalėjau patikėti,kad jau stengiasi, riečiasi. Taip gražu buvo, kad dabar vis kelis kartelius per dieną bandysim.

Pradedam domėtis žaislais, tiesa visgi geriausias žaislas yra sesytė, taip stebi ją šypsosi. Antrasis mėnesiukas visgi mums buvo sunkesnis už pirmąjį, kadangi vis pakankino ir pilvelio diegliai, ir susirgo abi sesytės – kosėjo, slogavo. Tai taip nesmagu buvo žiūrėti į sergančias paneles, o ypač į mažiukę. Man kažkaip nesitiki, kad tokie mažiukai gali sirgti. Pienelį gauna mamytės. Bet gražiausia šį mėnesį – jos neišnykstatnti nuo veiduko šypsena! Taip gražiai šypsosi, stebi aplinką. Stengiamės visus kambarius parodyti kuo dažniau. Kasdien keliaujame į laukutį, labai patinka sukti ratus parke, miegoti arba dairytis.

One Comment

  1. shamka shamka 2009 05 18

    o kokios nuotraukos :), na ir Nedute paugus :) Ir sesyte tai nuostabi auklyte :)

Comments are closed.