Press "Enter" to skip to content

Kodėl juodas šokoladas geriau už pienišką?

Visų pirma, reikėtų išsiaiškinti tikrojo šokolado kilmės istoriją, jo rūšis ir klasifikaciją, nes tikras šokoladas visada pateisina smaguriautojų lūkesčius. Tačiau tikru jį galima vadinti tik tada, kai  jo gamybai naudojami 3 pagrindiniai komponentai:  kakavos masė (sutrintos kakavos pupelės), kakavos sviestas ir cukrus. Produktas, kurio sudėtyje yra kakavos miltelių ar  kakavos sviesto pakaitalų (hidrogenizuotų augalinių riebalų pagrindu) negali būti laikomas šokoladu. Tai tik saldi ir apgaulinga plytelė.

Kakavmedžiai, iš kurių gaunamos kakavos pupelės, auga Lotynų Amerikoje, vėliau, dėl didelės paklausos, kakavmedžiai pradėti auginti ir Afrikoje. Prieš keletą metų man teko lankytis Dominikos Respublikoje ir savo akimis pamatyti kakavmedžių plantacijas, bei pauostyti tikro kakavmedžio vaisiaus kvapą, kvepiantį kavos pupelėmis. Jei kas nežinote, kakavmedžio vaisiai savo formomis primena baklažanus, o spalva iš žalios keičiasi į rudą, kol subrandinamos viduje tos stebuklingosios šokoladinės pupelės.

O dabar truputį apie šokolado klasifikaciją. Šokoladas skirstomas į pienišką, tamsųjį (dar kitaip mes vadiname juoduoju ar karčiuoju (bitter)), baltąjį šokoladą ir šokoladinius triufelius. Baltas šokoladas gaminamas iš kakavos sviesto, cukraus, pieno ir skonį reguliuojančių, tokių kaip vanilė, medžiagų. Pieniškas šokoladas gaminamas iš kakavos likerio, kakavos sviesto, cukraus, pieno ir skonį reguliuojančių medžiagų. Juodas šokoladas, nebūtinai tas tikrasis, gaminamas iš kakavos likerio, kakavos sviesto, cukraus ir skonį reguliuojančių medžiagų. Pagal kai kurias Tarptautinės kakavos organizacijos nustatytas standartų nuorodas, baltas šokoladas traktuojamas ne kaip šokolado gaminys, nes į jo sudėtį neįeina kakavos likeris, o tik kakavos sviestas. Pagal „Codex Alimentarius“ (Lotyniškoji „Maisto knyga“), baltasis šokoladas į tarptautinį šokolado standartą neįtrauktas, o priskirtas atskiram, taip vadinamam kakavos sviesto, konditerinių gaminių standartui. Toks pats likimas yra ir taip visų mėgstamo, bei, galima sakyti, populiariausio, pieniško šokolado, kurį skanu tik valgyti, dažniausiai be jokio sustojimo, nors iš šio produkto naudos žmogaus organizmui nėra, išskyrus didėjantį kalorijų skaičių, kuris po laiko gali virsti į kelis nepageidaujamus kilogramus.

Todėl juodasis šokoladas yra visapusiškai naudingiausias ir sveikiausias iš visų šokolado rūšių. Visame pasaulyje atlikti įvairūs mokslininkų tyrimai nustatė ir įrodė, kad juodasis šokoladas:

  • gerina žmonių gebėjimą matyti nedidelio kontrasto situacijose, pavyzdžiui, prastu oru. Be to, juo patvirtinami teiginiai, kad juodasis šokoladas padeda smegenų veiklai. Negana to, jis gali sumažinti kraujo spaudimą, taip pat turi teigiamą poveikį siekiant sumažinti cholesterolio lygį kraujyje, pagerinti trombocitų funkciją, sustiprinti insulino poveikį;
  • tyrimų dalyviai, valgę juodojo šokolado, iš tiesų pasirodė geriau, atlikdami su regėjimu susijusias užduotis. Be to, pagerėjo tam tikros jų smegenų funkcijos. Tai aiškinama flavanolių savybe pagerinti smegenų kraujotaką. Spėjama, kad taip pat aiškinti būtų galima ir su regos sustiprėjimu susijusius rezultatus: pagerinama kraujo apytaka akyse;
  • juodasis šokoladas puikiai tinka vegetarams;
  • keletas juodojo šokolado plytelių, vartojamų kasdien, gali sumažinti rimtų širdies ligų riziką, atitolinant aterosklerozės išsivystymą;
  • švedų mokslininkų grupė žurnale „Journal of Internal Medicine“ publikavo savo tyrimų duomenis, kurie parodė, kad žmonėms, po širdies infarkto, du – tris kartus per savaitę paragaujantiems juodojo šokolado, tikimybė mirti nuo atsinaujinančios ligos sumažėja tris kartus.
  • mokslininkai tyrė mitochondrijas, mažas ląsteles, kurios gamina energiją.  Jie atrado, jog augalų junginys, randamas šokolade bei vadinamas epikatechinu, sukelia tas pačias raumenų reakcijas kaip ir aktyvi veikla, kurios metu didėja mitochondrijų kiekis. Todėl suvalgius saikingą kiekį juodojo šokolado, Jums nereikės bėgti į sporto salę.

Prie šokolado mes nepriprantame, tik sunkiausia kovoti su saldžiomis pagundomis, todėl kyla klausimas – ar rinktis saldžią ir pavojingą pagundą (pienišką šokoladą) ar ne tokią saldžią, bet sveiką pagundą (juodąjį šokoladą)?