Press "Enter" to skip to content

Riba tarp vaiko kūrybingumo ir kvailiojimo – kaip suvaldyti kvailiojimą, neslopinant kūrybinių gebėjimų?

aa

Teksto autorė
Vaikų psichologė
Giedrė Sujetaitė Volungevičienė
www.edukaciniai.lt

Ar jums pasitaiko akimirkų, kai pasimetate – kaip skatinti vaiko kūrybingumą, bet kartu numalšinti nuolatinį “netikusį” kvailiojimą?

Rytas – ruošimasis į darželį. Mažasis Simas nuolat juokiasi ir nenori rengtis, nors mama to prašo jau penktą kartą. Jis užsimauna kojinę ant rankos ir vaidina – „ssss… gyvatė šliaužia“. Simas bando prajuokinti mamą, bet… ar likus vos dešimčiai minučių iki išėjimo, vaikui dar neapsirengus ir nepusryčiavus, kas nors, be pačio Simo, norės juoktis? „Nustok kvailioti ir renkis“ – pasigirsta griežtas susierzinęs balsas.
Zolo konstuktoriai tobulai tinka linksmybėms!
Tai gana kasdieniška situacija, pasitaikanti ne vienoje, trimetį ar keturmetį auginančioje šeimoje. Kodėl taip nutinka? Trečiaisiais gyvenimo metais vaikai mėgaujasi išreikšdami savo humoro jausmą. Jiems patinka, kai žmonės juokiasi, todėl vaikai sąmoningai klysta, kad tik prajuokintų kitą. Tačiau tokiame amžiuje vaikams dar sunku suvaldyti savo emocijas ir reikiamu metu sustoti. Keturių metų vaikai dar dažniau išbando savo humorą, o suaugusieji tame nemato jokios prasmės. Keturmečiai dažnai kvailioja, varijuodami žodžiais nuo beprasmybių iki nešvankybių. Šias kalbas palydi skardus vaikų juokas, o saugusieji veikiau piktinasi, nei šypsosi.

Toks vaiko elgesys atrodo lyg netikęs kvailiojimas, tačiau reikėtų nepamiršti, kad humoras yra kūrybos dalis – vaikas įsivaizduoja įvairius herojus ir lavina aukštesnes savo sąmonės galias. 2-6 metų vaiko gyvenimas psichologų yra vadinamas žaidimo metais. Vaikas natūraliai motyvuotas svajoti ir pasiduoti savo vaizduotei. Jei imsime stabdyti visus žaidimus, ikimokyklinukas perims nuostatą, kad būti kūrybingu yra kažkas negero, netoleruojamo, todėl augdamas tam skirs vis mažiau laiko.

Normalu kvailioti, bet reikia mokėti ir surimtėti.

Niekas nenori griauti natūraliai kylančios vaiko motyvacijos, bet nuolatinis vaiko kvailiojimas tam tikrose situacijose kelia sumaištį ir susierzinimą. Kaip susitarti su mažuoju linksmuoliu, kad bent kelioms minutėms pamirštų kvailiojimą ir surimtėtų? Juk ir ateityje vaikas turės suprasti, kada juokauti nedera. Kaip išmokyti vaiką elgtis nepriekaištingai, kai to reikalauja situacija?
Vaikui reikia pasakyti arba jį iš anksto perspėti, kad yra ar bus „metas būti rimtu“. Tuomet jam bus daug lengviau suprasti ir mokytis susikaupti. Jei vaikas įsiaudrina per daug, geriausia pritūpti ir palaikant akių kontaktą pasakyti: „nurimkime, jau metas surimtėti“. Vaikas ims skirti ribą tarp malonių pokštavimų ir kvailiojimo, o taip pat mokysis suprasti kuriose situacijose dera atitinkamas elgesys.

Kūrybiški žaidimai laiku ir su tėvais kartu

Kita problema yra tai, kad subrendę suaugusieji yra įsitikinę, kad jie nėra kūrybingi. Vyras sako žmonai: „aš ir kūryba – du nesuderinami dalykai“, nors darbe jis puikiai improvizuoja ir lanksčiai sprendžia kiekvieną iškilusią situaciją. Prisėda šis tėtis prie vaikų staliuko ir jo sūnus paprašo nupiešti robotą: “Oi, aš nemoku”, “piešti man niekada nesisekė”, “aš nekūrybingas”. Tokie pasiteisinimai pasipila iš kas antro suaugusiojo, nors užduotis atrodo visai nesudėtinga. Kokią žinutę tuo metu gauna vaikas? Kad kūrybiški žmonės yra tie, kurie turi išskirtinį talentą. Tuomet vaikas pradeda jausti baimę suklysti – o ši baimė, kaip žinia yra didžiausias kūrybingumo priešas. Būkite tikri, vaikas nereikalauja iš jūsų tobulo meno šedevro, jis tik nori, kad kartu su juo kurtumėte čia ir dabar, nebijodami improvizuoti. Taip pat vaikui norisi pamatyti ir tėvus, darančius klaidas. Jis juk taip dažnai klysta, o suaugusieji, rodos, neklysta niekada. Tuomet vaikas susimąsto – jeigu klystu tik aš, galbūt esu nieko vertas, netikęs? Tokios mintys labai stipriai slopina kūrybingumą.

Kūrybinis ZoLO konstruktorius
Kai vaikai matys kartu linksmai kvailiojančius tėvus, geriau supras, kad klysti yra normalu. Taip pat, vaikai supras, kad tėvai randa laiką, kuomet galima kvailioti ir supranta, kada reikia tikrai surimtėti. Nuolat sakant mažyliui, kad dabar metas būti rimtu, ir nerandant laiko šėlionėms, galima prieiti kritinį tašką, kai vaikas nebegirdės prašymo pabūti rimtu. Vaikai nuolatos trokšta kvailioti, todėl mes turime stengtis sugrąžinti vaikui skolą už rimtumą ir atsipalaiduoti kartu su jais. Atsipalaidavimui puikiai tinka kūrybiškas ir smagiai kvailioti kviečiantys kūrybinais ZoLO konstruktoriai. Jie itin abstraktūs ir neįpareigojantis kurti tobulų kūrinių, bet spalvingomis detalėmis ir netikėtomis formomis įtraukiantis tiek padykusius, tiek ramesnius vaikus ir tėvus. Šie konstruktoriai išlaisvina vaizduotę ir pažadina kūrybines galias! Tai puikiausia priemonė kvailiojimo metui!

aaaaa

O visą balandžio mėnesį Edukacinių žaislų e-parduotuvėje www.edukaciniai.lt  ZoLO kūrybiniams konstruktoriams taikoma 30% nuolaida. Išbandykite ZoLO ir puoselėkite savo bei savo vaikų kūrybingumą!