Press "Enter" to skip to content

Kaziuko mugė

08 produktas

Gurgu gurgu į Kaziuko turgų!

Šiandien šv. Kazimieras ir Kovarnių diena. Ši šventė skirta pasveikinti pavasarį, šviežio oro į namus ir gyvenimą įleisti. Būtent šią dieną, senoliai patardavo tvartų duris atidaryti,  kad gyvuliai gautų šviežio oro, kai kur net išvesdavo į lauką pravedžioti po ilgo žiemojimo, kad sveikesni būtų, geriau augtų.

Bėgo metai, ir atėjus krikščionybei, su šia diena sutapatintos šv. Kazimiero varduvės. Šv. Kazimieras (1458-1484) buvo Lenkijos princas, trečiasis Lenkijos karaliaus Kazimiero IV Jogailaičio sūnus. Kazimieras mirė sulaukęs 26 metų nuo tuberkuliozės, palaidotas Vilniuje. Apie jį netrukus pradėjo sklisti stebuklingi pasakojimai, gandai, kad jis gydąs sergančiuosius nepagydomomis ligomis. 1521 m. jis buvo paskelbtas šventuoju. XVII a. Kazimieras paskelbtas Lietuvos globėju.

Šiomis dienomis Lietuvoje vyksta mugės ir turgai. Beveik kiekviename krašte rasite kokį Kaziuko turgų, jų gausu net mokyklose. Renginių skaičius šį savaitgalį stulbinantis, visur skelbimai apie juos.

Kaziuko mugė gausi įvairių rankdarbių, naminių skanėstų. Svarbiausias pirkinys mugėje – širdelės formos sausainiai pavadinimu „Kaziuko širdis“, puošti piešiniais, vardais ar specialiais ženklais. Kitas tradicinis pirkinys – „barankių“ (trapučių) karoliai. Daugelis taip pat keliauja į mugę įsigyti verbų ir rankų darbo įrankių, naudojamų kasdieninėje buityje.

Klaipėdoje tokia buvo jau  savaitgalį, sutraukusi paveldo propaguotojus iš visos Lietuvos beigi Latvijos, Ukrainos ir Lenkijos. Mes su vaikais irgi vaikštinėjom, skanavom kepinius, sūrius su visa smetona, džiaugėmės išradingais meistrais. Žinoma, ir barankų nusipirkom – nes kokia mugė be jų? Gaila, bet tikrai pasigedom folkorinių rankdarbių – neradom nei vienos audėjos ar, tik pamario kraštui būdingų, delmonų gamintojos. Gal audėjai mano, kad tokios šventės neskirtos prisistatyti krašto žmonėms bei kad jos ir taip pakankamai užsakymų turi? Žinoma, daugelį galima aptikti internete, bet paveiksliukai neperteikia namų gamybos rūbo šilumos. Tikrai būčiau juostą ar skarelę nupirkusi. Ir tokių ieškosių ir šniukštinėjusių, manau, ne vienas, nes etnokultūrinis ugdymas nors ir nedrąsiai, bet gana ryžtingai skinasi kelią į šeimas ir mokyklas. Ilgą laiką nemėgtas tautinis kostiumas vėl iš naujo atgimsta. Tai džiugina, nes savų šaknų žinojimas padeda sukurti brandesnę ateitį.

Vilniuje Kaziuko mugė bus kaip tik šį savaitgalį – prasidės kovo 6 d. Taigi, dar spėsite verbų įsigyti, pyragų paskanauti ir pasidžiaugti kūrybingais meistrais. Visam krašte šis renginys garsus kaip folkloro mugė, parodantis tautinio paveldo transformacijas. Tikiuosi, kad vilniečiams pasiseks labiau nei klaipėdiečiams – jų  mugė didesnė, prekėmis gausesnė. Labai norėtųsi, kad ji ir liktų folkloro muge, o ne kinietiškų prekių kiosku. Gal net ir audėją kokią ten pavyks sutikti.

Klaipėdos rajone irgi gausu renginių – skelbimai čia.

Bet kokiu atveju – visus Kazimierus, Kazimieras, Kazius ir Kazytes – su vardo diena, o kiti nesnauskite ir … gurgu gurgu į Kaziuko turgų!

One Comment

  1. Evaldas Evaldas 2015 03 04

    Kaip gaila, kad šį savaitgalį kaip tik būsiu išvykęs… Turiu pomėgį per Kaziuko mugę nusipirkti rankų darbo atviručių :)

Comments are closed.