Press "Enter" to skip to content

Kaip ugdyti vaikų sveikos mitybos įpročius

imagesVis dažniau kalbama, kad jau ankstyvame amžiuje vaikai būna nutukę, juos kamuoja sveikatos problemos. Ir sveikų vaikų į mokyklas ateina vis mažiau ir mažiau. Kaip pripratinti vaikus sveikiau maitintis, jei visa pramonė tik ir stengiasi, kad vaikai gautų daugiau cukraus, daugiau įvairiausių priedų?

Užrašai ant saldumynų skelbia, kad „gali sukelti hiperaktyvumą“ ir t.t. Sveikos mitybos įpročius reikia ugdyti nuo mažumės.
Pats paprasčiausias būdas, išmokyti vaikus sveikiau maitintis yra Jūsų pavyzdys. Jeigu valgysite daugiau daržovių, gersite pakankamai skysčių –  ir vaikai darys taip pat. Juk galima apie sveiką maistą kalbėti valandų valandas, jei namuose tėtis sėdės ant sofos ir valgys traškučius, žodžiai nelabai ką pakeis. Be to, nesistenkite bendravimo stokos kompensuoti saldėsiais – saldainis neatstoja tėvų dėmesio.
Skatinkite vaikų aktyvumą – vasarą tiek daug aktyvių pramogų – važinėjimas dviračiais, maudynės, bėgiojimas ir kita fizinė veikla, padeda nesunkiai sudeginti kolorijų perviršį. Čia vėl labai praverstų Jūsų pačių pavyzdys – juk visa šeima aktyvius žaidimus žaisti smagiau, be to formuotųsi nauji šeimos bendravimo įpročiai. Aktyvaus gyvenimo būdo nereiktų pamiršti ir atžalai grįžus į mokyklą – iš daugybės mokykloje siūlomų būrelių tikrai galima išsirinkti aktyvų laisvalaikio praleidimą propaguojančių.
Daugiau gaminkite namuose – tegul ant stalo būna vaisių, supjaustytų daržovių šiaudelių – užkandžiai bus sveikesni. O ir patys patiekalai subalansuoti, naudojant kokybiškus produktus, mėsą, žuvį, daržoves. Tikriausiai, visi sutiks, kad kavinėse siūlomas „vaikiškas meniu“ savotiškas – gruzdintos bulvytės (kurios iš pradžių apibarstomos cukrumi, tada išverdamos aliejuje ir dar, lyg tai to būtų maža, gausiai apiberiamos druska), dešrelės (o poroje jų yra visa paros druskos norma) ir kiti „delikatesai. Taigi, pasirūpinkite, kad vaikai gautų pilnavertį maistą.
Norint, kad vaikai priprastų sveikiau maitintis, skatinkite vartoti daugiau skysčių, ypač tyro vandens. Jis puikiai malšina troškulį.
Žinoma, formuojant sveikesnės mitybos pagrindus gali padėti ir mokyklos bendruomenė. Taigi pasidomėkite, kas pasakojama ir daroma vaikų gerovės labui pas Jus.
Gerų atostogų!